Vic declara «persona non grata» Felip VI i tota la Casa Reial espanyola

El ple també aprova una declaració de suport al regidor Joan Coma, investigat per sedició, amb només els vots en contra de PLVI i la regidora d'Unió; i la modificació de la inversió i el finançament de la nova biblioteca

Maria Carme Bover s'ha abstingut a la votació sobre Felip VI
Maria Carme Bover s'ha abstingut a la votació sobre Felip VI | Adrià Costa
07 d'abril del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 6:28h
El ple de l’Ajuntament de Vic, reunit en sessió ordinària aquest dimecres, ha aprovat una moció presentada per Capgirem Vic on es declara “persona non grata” a Felip VI i a tota la Casa Reial espanyola. El text també reprova “qualsevol règim autoritari o monàrquic arreu del país” i insta la resta de municipis de la comarca a revocar qualsevol acord de ple que doni algun tipus de reconeixement o honors a la Casa Reial espanyola. La capital d’Osona s’afegeix així a altres poblacions, com Torelló o Manlleu, que han aprovat mocions similars.

La moció s’ha aprovat amb el vot favorable de 16 dels 20 regidors presents (Josep Arimany, de CiU, estava absent). La votació ha dividit l’equip de govern, format per CiU i PSC, que ha donat llibertat de vot als seus regidors.

Així, finalment, hi han donat suport Capgirem Vic, ERC, Vic per a Tots i sis regidors de CiU. S’han abstingut Susagna Roura (CiU) i el regidor del PSC, Benjamí Dòniga. Només hi han votat en contra Josep Anglada (PLVI) i  la militant d’Unió Democràtica Carme Bover (CiU).
 

Anglada ha estat molt crític amb la moció sobre Felip VI. Foto: Adrià Costa


Marc Barnolas (Capgirem Vic) ha recordat que el rei és fruit del règim franquista, que no té “neutralitat política” i que no ha estat elegit democràticament. Per la seva banda, Josep M. Diéguez (ERC) ha destacat que la moció honora “els avantpassats catalans que es van oposar al règim borbònic”. Arnau Martí (Vic per a Tots) ha votat favorablement, d’acord amb els seus "ideals republicans”, tot i que considera que aquest tipus de mocions “no van enlloc”.

En la mateixa línia, Bover ha justificat la seva abstenció perquè la proposta “no aporta res”. Un argument semblant al de Dòniga: “Jo he vingut a treballar per la ciutat i això se m’escapa de les mans”.

Qui ha estat més crític ha estat Anglada, que ha titllat la moció de "covarda" i ha instat Capgirem Vic a declarar “persones non grates” a tots els catalans implicats en la corrupció.

Suport institucional a Joan Coma

El ple de Vic també ha aprovat una declaració de suport a Joan Coma, investigat per sedició, i a tots els investigats pel 9-N. El text ha rebut el suport de la majoria de grups al consistori, i només la regidora d'Unió, Carme Bover, s'ha abstingut, i el regidor de PLVI  hi ha votat en contra.
 

Joan Coma aplaudit pels regidors del consitòri vigatà. Foto: Adrià Costa
 

Els exregidors de Vic que han acudit a l'Ajuntament per donar suport a Joan Coma. Foto: Adrià Costa


Durant la seva intervenció, Joan Coma, ha agraït amb emoció les mostres de suport i ha aprofitat per refermar-se en les seves paraules, "sense por, malgrat algú vulgui coartar la nostra llibertat política". Un cop aprovada la moció, la sala s'ha desfet en un llarg aplaudiment pel regidor.

Abans del ple ordinari del consistori vigatà, representants de tots els partits democràtics d'altres legislatures han acudit a l'Ajuntament per tal de mostrar-li la seva solidaritat.

Biblioteca, POUM, lavabos i atemptat d’ETA

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca la modificació del pla d'inversió i finançament de la nova biblioteca i la conseqüent modificació de crèdit, que s'ha aprovat per unanimitat. El pressupost destinat a la biblioteca puja dels 6,5 milions d’euros inicials als 8,5. “Avui és un punt d’inflexió. La biblioteca serà una realitat”, ha apuntat la regidora de Cultura, Susagna Roura.

En aquest marc, també ha prosperat per unanimitat una moció de Vic per a Tots, per tal de potenciar la lectura pública i el sistema bibliotecari local i comarcal. El text demana crear una comissió que redacti un pla per al període 2016-2020.
 

Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa

 

Joan Ballana i Maria Balasch. Foto: Adrià Costa


El consistori ha aprovat també el programa de participació ciutadana del nou POUM, amb el vot favorable de tots els partits menys l’abstenció de Capgirem Vic. Fabiana Palmero (CiU), regidora d’Urbanisme, ha demanat a la ciutadania i els partits polítics de l’oposició que participessin en la redacció del pla urbanístic.

No han prosperat tres de les cinc mocions presentades: una d’ERC, on es reclamava instal·lar lavabos públics a diversos aparcaments soterrats de la ciutat; una altra de Capgirem Vic, de suport als condemnats a presó pels aldarulls al Parlament, el juny de 2011; i una darrera de PLVI, per realitzar un homenatge institucional a les víctimes de l’atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil, el maig de 1991.

Pel que fa en aquesta darrera moció, on tots els partits hi han votat en contra, Roura ha avançat que ja s’està preparant un acte commemoratiu, que es farà coincidir amb els 20 anys de la biblioteca Joan Triadú. A més, s’incorporarà un espai permanent d’homenatge a la que serà la futura biblioteca, on hi havia ubicada la caserna.

Al ple, Josep M. Diéguez ha assumit el càrrec de regidor d’ERC, en substitució de Margarida Tió.

El PLE, EN BREU

L’Ajuntament no ha negat ni ha acceptat un mercat de proximitat a la plaça dels Màrtirs. S`està parlant amb més d’un col·lectiu, i la proposta podria derivar en un mercat de degustació, diu Bover.
 

Fabiana Palmero, Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa


Els grups de l’oposició han demanat explicacions a l’equip de govern sobre l’antena de telefonia del carrer Sant Fidel, després que s’aprovés una moció on es va dedicir treballar per la seva retirada. A la sessió hi han assistit alguns veïns a la sessió. L’alcaldessa Anna Erra reconeix que la comunicació no va ser bona i que es van equivocar en la moció: “Es va aprovar una moció més amb voluntat política, tot i saber que a l’hora de portar-la a la realitat, la nostra capacitat era limitada”. Erra ha al·legat que la normativa condiciona les accions de l’Ajuntament en aquest sentit i ha explicat que ja s’ha reunit amb els veïns i amb el conseller de Salut, i ha avançat que en els propers dies es trobarà amb el director general de Telefónica. Erra ha instat l’oposició a participar en la solució del problema, “tots a una”.
.
L’Ajuntament es reunirà la setmana que ve amb veïns i responsables dels polígons per decidir què es fa amb les pilones de l’Era d’en Sallès, que generen moltes cues, un cop s’hagi descartat la construcció d’una rotonda en un període breu.

L’alcaldessa diu que l’equip de govern està a favor dels drets laborals i el dret a la vaga, en relació al conflicte d’Esfosa. Però argumenta que l’Ajuntament també està limitat per intervenir-hi: “És una situació concreta, que afecta una empresa concreta que s’ha de solucionar de manera interna”.

 

Intervenció de Josep Ramon Soldevila. Foto: Adrià Costa

  

Benjamí Dòniga al ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

 

Toni Serrat parlant amb Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa

Benjamí Dòniga i Àlvar Solà. Foto: Adrià Costa

 

Intervenció de Jaume Colomer. Foto: Adrià Costa

Arxivat a