VIC

Vic declara «persona non grata» Felip VI i tota la Casa Reial espanyola

El ple també aprova una declaració de suport al regidor Joan Coma, investigat per sedició, amb només els vots en contra de PLVI i la regidora d'Unió; i la modificació de la inversió i el finançament de la nova biblioteca

per Pere Pratdesaba , Vic, 7 d'abril de 2016 a les 12:43 |
Maria Carme Bover s'ha abstingut a la votació sobre Felip VI | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l’Ajuntament de Vic, reunit en sessió ordinària aquest dimecres, ha aprovat una moció presentada per Capgirem Vic on es declara “persona non grata” a Felip VI i a tota la Casa Reial espanyola. El text també reprova “qualsevol règim autoritari o monàrquic arreu del país” i insta la resta de municipis de la comarca a revocar qualsevol acord de ple que doni algun tipus de reconeixement o honors a la Casa Reial espanyola. La capital d’Osona s’afegeix així a altres poblacions, com Torelló o Manlleu, que han aprovat mocions similars.

La moció s’ha aprovat amb el vot favorable de 16 dels 20 regidors presents (Josep Arimany, de CiU, estava absent). La votació ha dividit l’equip de govern, format per CiU i PSC, que ha donat llibertat de vot als seus regidors.

Així, finalment, hi han donat suport Capgirem Vic, ERC, Vic per a Tots i sis regidors de CiU. S’han abstingut Susagna Roura (CiU) i el regidor del PSC, Benjamí Dòniga. Només hi han votat en contra Josep Anglada (PLVI) i  la militant d’Unió Democràtica Carme Bover (CiU).
 

Anglada ha estat molt crític amb la moció sobre Felip VI. Foto: Adrià Costa


Marc Barnolas (Capgirem Vic) ha recordat que el rei és fruit del règim franquista, que no té “neutralitat política” i que no ha estat elegit democràticament. Per la seva banda, Josep M. Diéguez (ERC) ha destacat que la moció honora “els avantpassats catalans que es van oposar al règim borbònic”. Arnau Martí (Vic per a Tots) ha votat favorablement, d’acord amb els seus "ideals republicans”, tot i que considera que aquest tipus de mocions “no van enlloc”.

En la mateixa línia, Bover ha justificat la seva abstenció perquè la proposta “no aporta res”. Un argument semblant al de Dòniga: “Jo he vingut a treballar per la ciutat i això se m’escapa de les mans”.

Qui ha estat més crític ha estat Anglada, que ha titllat la moció de "covarda" i ha instat Capgirem Vic a declarar “persones non grates” a tots els catalans implicats en la corrupció.

Suport institucional a Joan Coma

El ple de Vic també ha aprovat una declaració de suport a Joan Coma, investigat per sedició, i a tots els investigats pel 9-N. El text ha rebut el suport de la majoria de grups al consistori, i només la regidora d'Unió, Carme Bover, s'ha abstingut, i el regidor de PLVI  hi ha votat en contra.
 

Joan Coma aplaudit pels regidors del consitòri vigatà. Foto: Adrià Costa
 

Els exregidors de Vic que han acudit a l'Ajuntament per donar suport a Joan Coma. Foto: Adrià Costa


Durant la seva intervenció, Joan Coma, ha agraït amb emoció les mostres de suport i ha aprofitat per refermar-se en les seves paraules, "sense por, malgrat algú vulgui coartar la nostra llibertat política". Un cop aprovada la moció, la sala s'ha desfet en un llarg aplaudiment pel regidor.

Abans del ple ordinari del consistori vigatà, representants de tots els partits democràtics d'altres legislatures han acudit a l'Ajuntament per tal de mostrar-li la seva solidaritat.

Biblioteca, POUM, lavabos i atemptat d’ETA

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca la modificació del pla d'inversió i finançament de la nova biblioteca i la conseqüent modificació de crèdit, que s'ha aprovat per unanimitat. El pressupost destinat a la biblioteca puja dels 6,5 milions d’euros inicials als 8,5. “Avui és un punt d’inflexió. La biblioteca serà una realitat”, ha apuntat la regidora de Cultura, Susagna Roura.

En aquest marc, també ha prosperat per unanimitat una moció de Vic per a Tots, per tal de potenciar la lectura pública i el sistema bibliotecari local i comarcal. El text demana crear una comissió que redacti un pla per al període 2016-2020.
 

Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa

 

Joan Ballana i Maria Balasch. Foto: Adrià Costa


El consistori ha aprovat també el programa de participació ciutadana del nou POUM, amb el vot favorable de tots els partits menys l’abstenció de Capgirem Vic. Fabiana Palmero (CiU), regidora d’Urbanisme, ha demanat a la ciutadania i els partits polítics de l’oposició que participessin en la redacció del pla urbanístic.

No han prosperat tres de les cinc mocions presentades: una d’ERC, on es reclamava instal·lar lavabos públics a diversos aparcaments soterrats de la ciutat; una altra de Capgirem Vic, de suport als condemnats a presó pels aldarulls al Parlament, el juny de 2011; i una darrera de PLVI, per realitzar un homenatge institucional a les víctimes de l’atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil, el maig de 1991.

Pel que fa en aquesta darrera moció, on tots els partits hi han votat en contra, Roura ha avançat que ja s’està preparant un acte commemoratiu, que es farà coincidir amb els 20 anys de la biblioteca Joan Triadú. A més, s’incorporarà un espai permanent d’homenatge a la que serà la futura biblioteca, on hi havia ubicada la caserna.

Al ple, Josep M. Diéguez ha assumit el càrrec de regidor d’ERC, en substitució de Margarida Tió.

El PLE, EN BREU

L’Ajuntament no ha negat ni ha acceptat un mercat de proximitat a la plaça dels Màrtirs. S`està parlant amb més d’un col·lectiu, i la proposta podria derivar en un mercat de degustació, diu Bover.
 

Fabiana Palmero, Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa


Els grups de l’oposició han demanat explicacions a l’equip de govern sobre l’antena de telefonia del carrer Sant Fidel, després que s’aprovés una moció on es va dedicir treballar per la seva retirada. A la sessió hi han assistit alguns veïns a la sessió. L’alcaldessa Anna Erra reconeix que la comunicació no va ser bona i que es van equivocar en la moció: “Es va aprovar una moció més amb voluntat política, tot i saber que a l’hora de portar-la a la realitat, la nostra capacitat era limitada”. Erra ha al·legat que la normativa condiciona les accions de l’Ajuntament en aquest sentit i ha explicat que ja s’ha reunit amb els veïns i amb el conseller de Salut, i ha avançat que en els propers dies es trobarà amb el director general de Telefónica. Erra ha instat l’oposició a participar en la solució del problema, “tots a una”.
.
L’Ajuntament es reunirà la setmana que ve amb veïns i responsables dels polígons per decidir què es fa amb les pilones de l’Era d’en Sallès, que generen moltes cues, un cop s’hagi descartat la construcció d’una rotonda en un període breu.

L’alcaldessa diu que l’equip de govern està a favor dels drets laborals i el dret a la vaga, en relació al conflicte d’Esfosa. Però argumenta que l’Ajuntament també està limitat per intervenir-hi: “És una situació concreta, que afecta una empresa concreta que s’ha de solucionar de manera interna”.

 21:14 
El ple ha finalitzat, la sessió ha durat tres hores i 24 minuts. Moltes gràcies per la seva atenció.

 21:03 
Cagpirem Vic demana a l’equip de govern si farà alguna cosa amb el conflicte a les càrnies. Tota la informació de la vaga a Esfosa, aquí.
L’alcaldessa diu que l’equip de govern està a favor dels drets laborals i el dret a la vaga. “És una situació concreta, que afecta una empresa concreta que s’ha de solucionar de manera interna”, diu Erra.

 20:54 
L’Ajuntament es reunirà la setmana que ve amb veïns i responsables dels polígons per decidir que es fa amb les pilones de l’Era d’en Sallès, que generen moltes cues.

 20:37 
Anna Erra entén que l’oposició es pugui queixar i reconeix que la comunicació no va ser bona i que es van equivocar en la moció: “Es va aprovar una moció més amb voluntat política, tot i saber que alhora de portar-la a la realitat, la nostra capacitat era limitada”. Erra al·lega que la normativa no ajuda i condiciona les accions de l’Ajuntament en aquest sentit.
La comissió amb els veïns es reunirà la setmana que ve. Erra també s’ha reunit amb el conseller de Salut i en els propers dies es trobarà amb el director general de Telefónica.
“Entomem la nostra culpa”, diu l’alcaldessa i insta l’oposició a participar en la solució del problema, “tots a una”.

 20:31 
Els grups de l’oposició demanen explicacions a l’equip de govern sobre l’antena de telefonia del carrer Sant Fidel, després que s’aprovés una moció on es va aprovar treballar per la seva retirada.

 20:28 
L’Ajuntament no ha negat ni ha acceptat un mercat de proximitat a la plaça dels Màrtirs. S`està parlant amb més d’un col·lectiu, i es podria derivar en un mercat de degustació, diu Carme Bover (CiU).
 

 20:27 
Passem a les preguntes. Comença ERC.

 20:25 
L’equip de govern es mostra d’acord amb el pla que proposa la moció però apunta que el que és important és el seguiment que se’n faci, diu Susagna Roura. Aprovat per unanimitat.

 20:24 
Anglada també insta la Universitat de Vic a col·laborar en aquest pla.
 

 20:21 
Anglada (PLVI) demana que la moció especifiqui qui ha de formar la comissió que elabori el pla i qui en farà un seguiment.

 20:21 
Darrera moció, de Vic per a Tots, per tal de potenciar la lectura pública i el sistema bibliotecari local i comarcal. El text demana crear una comissió que redacti un pla per al període 2016-2020.

 20:08 
Descartada la moció de PLVI per fer un homenatge institucional de l’Ajuntament a les víctimes de l’atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil del 29 de maig de 1991. Tots els partits hi voten en contra. La regidora Susagna Roura (CiU) ha avançat que ja s’està preparant un acte commemoratiu, que es farà coincidir amb els 20 anys de la biblioteca Joan Triadú. A més, s’incorporarà un espai permanent d’homenatge a la que serà la futura biblioteca, on hi havia ubicada la caserna.

 20:01 
L’Ajuntament de Vic declara el rei Felip VI “persona non grata”, amb els vots favorables de 16 regidors: Capgirem Vic, ERC, Vic per a Tots i sis regidors de CiU; abstenció de tres regidors: Carme Bover (CiU/UDC), Susagna Roura (CiU) i PSC; i el vot en contra  de PLVI.  La moció ha dividit l’equip de govern (CiU i PSC), que ha donat llibertat de vot als seus regidors. (Arimany, de CiU, estava absent).
 

 19:56 
El PSC s’abstindrà, diu Benjamí Dòniga: “Jo he vingut a treballar per la ciutat i això se m’escapa de les mans”.

 19:55 
L’equip de govern dóna llibertat de vot als seus regidors. Bover (UDC) votarà en contra, perquè considera que la moció no aporta res.

 19:54 
Arnau Martí (Vic per a Tots) anuncia que votarà a favor, d’acord amb els seus ideals a republicans, tot i que considera que aquest tipus de mocions “no van enlloc”.

 19:49 
Anglada (PLVI) insta Capgirem Vic a declarar “persones non grates” a tots els catalans implicats en la corrupció. Titlla la moció de covarda.

 19:46 
ERC votarà a favor de la moció. Diéguez diu que la moció honora els avantpassats catalans que es van oposar al règim borbònic.

 19:43 
Barnolas argumenta que Felip VI no té “neutralitat política” i és “hereva dels nostres botxins polítics”.

 19:41 
Tercera moció, de Capgirem Vic, que demana que es declari persona “non grata” a Felip VI i a tota la Casa Reial espanyola. Marc Barnolas (Capgirem Vic) recorda que el rei és fruit del règim franquista i que no ha estat elegit democràticament.

 19:40 
Descartada la moció de Capgirem Vic sobre els encausats als aldarulls del Parlament de 2011 pel vot de qualitat de l’alcaldessa. La votació ha registrat un empat: en contra, CiU, PSC i PLVI;  a favor ERC, Vic per a Tots i Capgirem Vic.

 19:39 
L’equip de govern “no creu en el menysteniment a les persones”, diu Toni Serrat, que considera que el 2011 es van “traspassar les línies vermelles”. No hi votaran a favor perquè posen per davant “respecte per les institucions”.

 19:36 
PLVI qualifica els condemnats de “violents” i que la seva actitud d’inacceptable. Votarà en contra de la moció.

 19:34 
ERC donarà suport a la moció, perquè considera “desproporcionada” la sentència, diu Maria Balasch. Tot i això, reconeix que alguns dels fets que es van succeir van ser “inacceptables”.

 19:31 
Segona moció, de Capgirem Vic, de suport als condemnats a presó pels aldarulls al Parlament, el juny de 2011.

 19:23 
Descartada la moció d’ERC sobre els lavabos públics als aparcaments públics pel vot de qualitat de l’alcaldessa. La votació ha registrat un empat: en contra, CiU, PSC i PLVI;  a favor ERC, Vic per a Tots i Capgirem Vic.

 19:21 
L’equip de govern votarà en contra de la moció perquè no vol acotar-ho als aparcaments. Bover anuncia que presentaran una proposta global en els propers mesos.

 19:18 
Bover (CiU) diu que es pren la proposta seriosament, més vinculat al turisme, important a la ciutat. Però rebutja acotar-ho només als aparcaments: “No és pràctic”.

 19:11 
La moció demana negociar amb els concessionaris dels aparcaments i senyalitzar a les entrades d’aquests aparcaments els horaris i les condicions d’ús.

 19:10 
Passem a les mocions. La primera, d’ERC, insta a posar lavabos públics als aparcaments soterrats de la ciutat.
 

 19:09 
Aprovat el programa de participació ciutadana del POUM amb el vot favorable de tots els partits menys l’abstenció de Capgirem Vic.

 19:07 
Arnau Martí (Vic per a Tots) felicita l’equip de govern per la bona gestió del programa de participació ciutadana, en el que s’ha tingut en compte les aportacions dels partits de l’oposició.

 18:58 
Capgirem Vic anuncia s’abstindrà després que s’hagin acceptat algunes de les seves esmenes.

 18:57 
ERC hi donarà suport i agraeix la predisposició de Palmero a les seves propostes.

 18:54 
Fabiana Palmero (CiU), regidora d’Urbanisme, insta la ciutadania i els partits polítics a participar en la redacció del POUM.

 18:53 
Punt 13: aprovació del programa de participació ciutadana del POUM de Vic.

 18:49 
El pressupost destinat a la biblioteca puja fins al 8,5 milions d’euros (abans, 6,5). Aprovat per unanimitat aquesta inversió.

 18:48 
Susagna Roura, regidor de Cutlura: “Avui és un punt d’inflexió. La biblioteca serà una realitat.

 18:45 
En el punt 8, es debat la modificació del pla d'inversió i finançament de la nova biblioteca i la conseqüent modificació de crèdit.

 18:38 

 18:37 
Aprovada la moció de suport a Joan Coma, amb els vots de tots els partits, l’abstenció d’Unió i el vot en contra de PLVI.

 18:34 
Joan Coma demana unitat de les forces democràtiques de l’Ajuntament en tot aquest procés i que se li respecti la decisió que prendrà, sigui quina sigui. Insta a tothom a assistir a la manifestació de dissabte 16 d’abril a Vic en el seu suport. Llargs aplaudiments de la majoria d’assistents a la sessió.

 18:33 
Joan Coma (Capgirem Vic) dóna les gràcies a tothom que li ha donat suport, en especial als exregidors que han assistit al ple. “El nostre és el primer cas dels potser molts que vindran”, apunta.

 18:32 
Benjamí Dòniga (PSC), que també es va abstenir a la moció, defensa la lliberta d’expressió, “que no es pot limitar”.

 18:30 
Maria Carme Bover (UDC), que es va abstenir a la moció, considera que el problema entre Catalunya i Espanya és un problema polític i no judicial. Bover recorda que el seu partit ha rebutjat totes les acusacions als jutjats. Tot i això, s’abstindran.

 18:27 
Josep Ramon Soldevila (Reagrupament) qualifica la situació de “caça de bruixes”.

 18:25 
NOTÍCIA Exregidors de Vic de tots els partits democràtics donen suport a Joan Coma

 18:22 
Arnau Martí, de Vic per a Tots: “Mai hauríem pensat que les nostres paraules haurien estat un escrutini d’un fiscal espanyol. No podem acceptar que es criminalitzin les declaracions d’un regidor d’aquest consistori”.

 18:21 
“Si haguessin retirat la moció, com vaig demanar, s’haguessin estalviat molts problemes”, recorda Anglada.

 18:20 
Anglada defensa la legalitat. “Aquest consistori no està legitimat per contradir les lleis, encara que hagi estat elegit democràticament”, diu.

Entrades anteriors »

 

Intervenció de Josep Ramon Soldevila. Foto: Adrià Costa

  

Benjamí Dòniga al ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

 

Toni Serrat parlant amb Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa

Benjamí Dòniga i Àlvar Solà. Foto: Adrià Costa

 

Intervenció de Jaume Colomer. Foto: Adrià Costa

 

Participació