Els treballadors d'Esfosa descarten més jornades de vaga i aposten pel diàleg

L'assemblea decideix continuar amb mobilitzacions puntuals i posar-se a disposició de la direcció de l'escorxador per iniciar converses, sense condicions prèvies

Treballadors d'Esfosa, aturant un camió
Treballadors d'Esfosa, aturant un camió | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
04 d'abril del 2016
Actualitzat el 06 d'abril a les 10:27h
Els treballadors d’Esfosa, reunits en assemblea el dissabte passat, han valorat molt positivament la vaga que es va celebrar dimarts i dimecres, 29 i 30 de març, però han descartat convocar noves aturades. En principi, aposten pel diàleg amb l’empresa per tal d’intentar arribar a punts d’acord per resoldre el conflicte, i continuar amb mobilitzacions puntuals, com participar a la manifestació de l’1 de maig a Vic, Dia del Treballador.

El comitè d’empresa, però, es nega a iniciar cap tipus de trobada amb la direcció amb condicions prèvies. Així, l’assessor legal dels treballadors continuarà sent Antoni Iborra, i no se l’apartarà de les negociacions, tal com havia exigit la direcció d’empresa, i les converses, si es porten a terme (encara ho hi ha cap data prevista), s’hauran de fer a la seu d’Esfosa, i no en cap altre empresa vinculada a l’escorxador. De moment, no hi ha cap data prevista per iniciar-les.

El treballadors van convocar la vaga per reclamar millores laborals, en concret: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.
 

Treballadors d'Esfosa, en vaga. Foto: José M. Gutiérrez


Els treballadors, però, no han aconseguit ni una sola de les seves reivindicacions, ja que ni tan sols s'han arribat a reunir amb la direcció de l'empresa per acostar posicions. L’aturada estava secundada per la COS, amb set membres al comitè d'empresa, però no per la UGT ni CCOO, amb un representant cadascun.

Una vaga gairebé total

En la primera jornada de vaga la producció es va detenir parcialment, ja que l'empresa va cobrir un dels els torns amb treballadors temporals o d'altres empreses càrnies, la qual cosa no va agradar als vaguistes, que ho van denunciar a la Inspecció de Treball, ja que consideraven que s'estaven utilitzant treballadors no qualificats. El segon dia, en canvi, l'activitat es va aturar totalment. Esfosa té uns 250 treballadors, 149 de fixes i un centenar de treballadors temporals o de cooperatives.

El primer dia de vaga hi va haver una picabaralla entre alguns vaguistes i Josep Ramisa, el principal accionista d’Esfosa, que va acabar amb empentes, amenaces i insults racistes. Precisament, Ramisa ha estat denunciat i haurà d’anar a declarar el dimarts als jutjats de Vic.

Esfosa és un escorxador que té com a accionistes cinc empreses del sector de la carn: Càrniques Montronill, Especialitat Vic Carn (de Casa Tarradellas), Osona Agrícola (vinculada a l'empresa càrnia Toni Josep), Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. Esfosa duu a terme el sacrifici d’un gran nombre de porcs, en una quantitat que supera els deu mil caps diaris. Subministra bona part de la carn que és utilitzada a les altres indústries càrnies de la comarca.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, a la porta de l'escorxador. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a