CCOO i UGT es van desvincular de la vaga d'Esfosa perquè els treballadors els van excloure

Els dos sindicats critiquen la manera de fer de la COS, amb representació majoritària al comitè d’empresa, i reclamen unitat per resoldre el conflicte laboral

Treballadors d'Esfosa, en vaga
Treballadors d'Esfosa, en vaga | José M. Gutiérrez
Pere Pratdesaba
01 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:00h

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa


CCOO i UGT es van desmarcar de la vaga que es va celebrar aquesta setmana, dimarts i dimecres, a Esfosa de Vic, un dels principals escorxadors del país, on els treballadors reclamaven millores laborals. Els dos sindicats han emès una nota conjunta explicant la seva posició. L’aturada estava secundada per la COS, amb set membres al comitè d'empresa, però no per la UGT ni CCOO, amb un representant cadascun.

CCOO i UGT han volgut demostrar la seva solidaritat amb els treballadors d'Esfosa, però expliquen que la COS, en l'assemblea de treballadors convocada el passat 27 de febrer, va provocar una votació on es va decidir que els representants d’aquests dos sindicats no hi fossin presents. Els dos sindicats minoritaris han manifestat la seva repulsa per "les formes" de qui ha dirigit el conflicte, la COS, i que ha provocat "la divisió entre les diferents organitzacions sindicals i, en conseqüència, entre els treballadors".

CCOO i UGT han assenyalat que "en aquests moments és més necessària que mai la unitat entre tots els treballadors per aconseguir una sortida favorable al conflicte". Segons han afegit, aquest tipus d'actituds no només no ajuda a defensar els interessos dels treballadors en les millors condicions, sinó que provoca divisió entre ells i debilitat.

Una vaga gairebé total

En la primera jornada de vaga la producció es va detenir parcialment, ja que l'empresa va cobrir un dels els torns amb treballadors temporals o d'altres empreses càrnies, la qual cosa no va agradar als vaguistes, que ho van denunciar a la Inspecció de Treball, ja que consideraven que s'estaven utilitzant treballadors no qualificats. El segon dia, en canvi, l'activitat es va aturar totalment. Esfosa té uns 250 treballadors, 149 de fixes i un centenar de treballadors temporals o de cooperatives.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga. Foto: José M. Gutiérrez


El treballadors van convocar la vaga per reclamar millores laborals, en concret: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.

Els treballadors, però, no han aconseguit ni una sola de les seves reivindicacions, ja que ni tan sols s'han arribat a reunir amb la direcció de l'empresa per acostar posicions. En aquest marc, la COS ha convocat una assemblea per al proper dissabte, on es decidirà si es continua amb noves mobilitzacions. La direcció d’Esfosa ha declinat fer cap valoració sobre el tema.

Empentes, insults racistes i amenaces

En el segon dia de vaga, no es va registrar cap incident important. Recordem que a la primera jornada hi va haver una picabaralla entre alguns vaguistes i Josep Ramisa, el principal accionista d’Esfosa, que va acabar amb empentes, amenaces i insults racistes. Precisament, Ramisa ha estat denunciat i haurà d’anar a declarar el dimarts als jutjats de Vic.

Esfosa és un escorxador que té com a accionistes cinc empreses del sector de la carn: Càrniques Montronill, Especialitat Vic Carn (de Casa Tarradellas), Osona Agrícola (vinculada a l'empresa càrnia Toni Josep), Embotits Subirats i Grup Baucells Alimentació. L'entorn dels vaguistes ha iniciat a Twitter una campanya de boicot a Casa Tarradellas, amb l'etiqueta #BoicotTarradellas.

Esfosa duu a terme el sacrifici d’un gran nombre de porcs, en una quantitat que supera els deu mil caps diaris. Subministra bona part de la carn que és utilitzada a les altres indústries càrnies de la comarca.
 

Treballadors d'Esfosa en vaga, a la porta de l'escorxador. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a