Vic pretén desencallar la rehabilitació de les Adoberies amb els ajuts FEDER

La consellera Meritxell Borràs presenta a Vic el programa europeu, dotat amb 45 milions d'euros | L'eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural vinculat al turisme, els eixos

Joan Roca, Meritxell Borràs i Anna Erra, aquest dijous
Joan Roca, Meritxell Borràs i Anna Erra, aquest dijous | A. Costa
Redacció Osona.com
31 de març del 2016
Actualitzat el 01 d'abril a les 9:24h

Joan Roca, Meritxell Borràs i Anna Erra, avui a Vic. Foto: Adrià Costa


La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha inaugurat aquest matí a Vic una jornada tècnica sobre les línies estratègiques i de participació en la nova convocatòria del FEDER 2014-2020 (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), adreçada als responsables dels ens locals de la Catalunya Central. El FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per al desenvolupament de les regions menys afavorides o en declivi industrial.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que l’Ajuntament es plantejarà demanar un ajut FEDER per dur a terme algun tipus de rehabilitació a l’històric i deteriorat barri de les Adoberies, ja que és un projecte que coincidiria amb les línies estratègiques de la convocatòria, en aspectes com la preservació del patrimoni cultural vinculada al turisme. A més, des del consistori s’estudiarà presentar un programa d’eficiència energètica que afectaria la ciutat, també ha desvetllat Erra.

Les Adoberies són un enclavament de gran valor i significat històric, situat al costat del riu Méder. Les seves edificacions han patit un progressiu deteriorament i algunes estan en perill d’esfondrament. La rehabilitació d’aquesta zona de la ciutat, per tal de donar-li un ús social, ha estat durant els últims anys tema de debat, tant en àmbits polítics com socials.
 

Interior de la fàbrica La Tuta a les Adoberies, edifici del segle XVIII reformat al segle XIX, on encara es conserven clots i altres infraestructures destinades als processos d’adobament de la pell. Foto: Adrià Costa


El  passat mes d’octubre va prosperar una moció a l’Ajuntament on s’instava a la reforma de l’històric barri. La iniciativa va sorgir dels grups d’esquerra de l’oposició -ERC, Capgirem Vic i Vic per a Tots- però la resta de formacions s’hi van afegir i es va aprovar per unanimitat.

Un màxim de 4 milions d’euros per projecte

L’actual convocatòria del FEDER està dotada amb 45 milions d’euros per a tot Catalunya i la consellera Meritxell Borràs ha animat els ajuntaments de la Catalunya Central i els consells comarcals a aprofitar aquesta oportunitat. Per aquest motiu, els ha recomanat que presentin “projectes sòlids i engrescadors que ajudin a desenvolupar i transformar els municipis i augmentar el benestar dels ciutadans i les ciutadanes que hi viuen”.

Borràs, que ha reiterat el suport tècnic del Departament de Governació, ha destacat que “els projectes de protecció del patrimoni natural i cultural vinculats amb el turisme, així com aquells pensats per al desenvolupament de l'eficiència energètica” són els principals objectius dels eixos 4 i 6 que ha vingut a presentar.

En concret, l'Eix 4 té per finalitat afavorir l'eficiència energètica i el pas a una economia baixa en l'ús de carboni, fomentant la producció, distribució i ús d'energies renovables en les infraestructures públiques, inclosos els edificis públics i els habitatges. L’Eix 6, per la seva banda, prioritza la conservació i la protecció del medi ambient i la promoció de l’eficiència de recursos, a través de la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural.
 

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, atenent els mitjans de comunicació a Vic. Foto: Adrià Costa


La convocatòria està dotada amb un màxim de 45.000.000 euros, 10.500.000 destinats a l’Eix 4 i 34.500.000 euros a l’Eix 6. La despesa elegible per operació se situa en un mínim d’1.000.000 i un màxim de 4.000.000 euros. La subvenció màxima es fixa en un 50% de la despesa elegible. La data d’inici d’operacions a finançar és l’1 de gener de 2014 i el límit d’execució i pagament és fixa en  el 31 de desembre de 2020, amb possibilitat de pròrroga fins al 31 de desembre de 2023.
 
Poden acollir-s’hi les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments. Els ens locals podran presentar sol·licituds a cadascun dels dos eixos fins al 15 de juny. La data de resolució de la convocatòria serà el proper 15 de desembre.

La millora del benestar i qualitat de vida

La presentació, que ha tingut lloc a l’edifici del Sucre de Vic, ha comptat amb la participació del secretari d'Administracions Locals, Joaquim Ferrer, que ha instat els ens locals a treballar per optar a aquests fons "importants per projectes que repercutiran en la millora del benestar i qualitat de vida als nostres pobles i ciutats". També han intervingut Anna Erra i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca. A l'acte hi ha assistit la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, i la directora territorial de Governació a Lleida, Ivet Castaño.
 
La sessió d’avui a Vic forma part d’un cicle de presentacions que els responsables de Governació estan desplegant arreu del territori per donar a conèixer la convocatòria dels eixos 4 i 6 del FEDER. Fins ara s’han organitzat jornades informatives destinades als ens locals de Tarragona i les Terres de l’Ebre (Tortosa, 24 de març); de la demarcació de Barcelona (Barcelona, 29 de març) i de l’Alt Pirineu i Aran (30 de març).
 
Un cop finalitzada la presentació, la consellera Borràs s’ha reunit amb el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca.
 

Joan Roca, amb Meritxell Borràs. Foto: Adrià Costa

Arxivat a