Josep Ramisa, a la vaga d'Esfosa: «A tu, mort de gana, et faré tornar a l'Àfrica»

Tensió entre l’empresari i els vaguistes, amb insults racistes, amenaces i empentes | Els treballadors de l’escorxador de Vic demanen millores laborals

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs
Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs | Adrià Costa
Redacció Osona.com
29 de març del 2016
Actualitzat a les 18:15h

Treballadors d'Esfosa impedint l'entrada a un camió carregat de porcs. Foto: Adrià Costa


La vaga que els treballadors d’Esfosa estan portant a terme des de les 12 de la nit ha tingut un punt de tensió àlgid aquest matí, quan Josep Ramisa, principal accionista de l’empresa, i diversos vaguistes s’han enfrontat verbalment, amb algunes empentes. L’aturada està prevista per avui i demà, per tal de reclamar la millora de les condicions laborals a l'escorxador de Vic.

L'activitat a l'empresa aquest nit ha estat totalment aturada, segons Montse Castanyé, portaveu del COS. Lluís Savalls, gerent de l'empresa, s'ha dirigit a primera hora als vaguistes (escoltat pels Mossos d'Esquadra) i els ha demanat qui volia treballar, i ningú ha accedit, segons Castanyé.

La picabaralla s’ha iniciat quan els treballadors s’han adonat que estaven entrant camions per la banda del darrere de l’empresa. Alguns representants del comitè d’empresa i vaguistes s’hi han dirigit i s’han trobat amb Josep Ramisa, qui els ha empès i els ha dit, entre d’altres amenaces i segons ha assegurat el COS: “Us fotaré quatre tiros”, i ”A tu, mort de gana, et faré tornar a l’Àfrica”, a un dels treballadors subsaharians. El sindicat ha anunciat que aquest migdia, quan vinguin els seus advocats, posarà la pertinent denúncia per amenaces i agressions.

Al llarg del dia, han començat a entrar camions i l'empresa té previst matar avui uns 1.800 porcs, amb una cinquantena de treballadors temporals i de les cooperatives, segones el COS. Això significa al voltant d'una quarta part de la plantilla.
 

Una pancarta contra Tarradellas, accionista d'Esfosa, a la vaga. Foto: Albert Generó


La vaga està secundada pel COS, amb set membres al comitè d'empresa, però no per la UGT ni CCOO, amb un representant cadascun. A la nit de dilluns, ja es va organitzar una concentració i un sopar davant de l'escorxador a partir de les 22:00 hores, on es van cridar consignes (en anglès) com "Som persones humanes, no som porcs", i es van mostrar pancartes en contra de Tarradellas, que és accionista del grup.

En concret, el comitè d'empresa exigeix: negociació i acord de la jornada irregular de treball, el correcte pagament del plus de nocturnitat, la realització urgent i posada en practica del pla de prevenció i salut, millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident, prevenció de malalties professionals, rotació de personal en el lloc de treball i la revisió de les categories professionals.
  

Un camió carregat de porcs passa al costat d'una pancarta que crida a la vaga. Foto: Adrià Costa

Arxivat a