Vic crea una comissió per resoldre el futur de l'antena del carrer Sant Fidel

Els veïns donen un darrer marge de confiança a l'equip de govern, tot i que són “escéptics” | ERC, a l'oposició, reclama l’aturada immediata de les obres

Les dues antenes, vistes des d'un globus aerostàtic
Les dues antenes, vistes des d'un globus aerostàtic | A. Bagué
Pere Pratdesaba
24 de març del 2016
Actualitzat el 25 de març a les 7:48h

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i altres regidors de l'equip de govern (CiU i PSC), van rebre dilluns una representació dels veïns afectats per la polèmica antena del carrer de Sant Fidel. En el transcurs de la trobada els veïns van manifestar que volen que l'antena es pugui treure d’aquesta zona i es reubiqui a altres edificis amb menys densitat de població.

La controvèrsia ha ressorgit quan, en els darrers dies, Telefònica ha tirat pel dret i ha iniciat les obres per canviar l’antena per una de més prima i no tan aparatosa com l’anterior. Una solució que, en principi, el regidor de Serveis, Toni Serrat (CiU), veia amb bons ulls.

Ara, segons ha manifestat Erra a Osona.com, l’Ajuntament s’ha compromès amb els veïns a treballar per poder treure l’antena, tot i que ho veu complicat d’aconseguir, ja que l’empresa propietària es troba sota el marc legislatiu, o sigui, que té la paella pel mànec en cas d’anar a un contenciós judicial. Si no és possible, l’equip de govern intentarà que s’ampliïn les ubicacions amb altres antenes a la ciutat i així la del carrer Sant Fidel emetrà menys radiació, una altre opció també complicada, com reconeix la mateixa alcaldessa, perquè seria traslladar el mateix problema a altres barris.

En tot cas, a la trobada es va concloure crear una comissió formada per tècnics de l’Ajuntament, l’alcaldessa i regidors designats del tema i representats dels mateixos veïns, per treballar de manera conjunta per desgranar quines són les millors opcions. Erra va fer una crida a anar tots en una mateixa direcció per “aconseguir l’objectiu comú”.

Els veïns, segons ha explicat una de les seves portaveus a Osona.com, són un xic “escèptics” però valoren que l’Ajuntament hagi reconegut alguns errors en tot aquest procés. “Fins ara no han entès el nostre patiment, ja que l’antena està afectant la nostra salut, i el tracte no ha estat l’adequat”, apunta la portaveu. “Ara, comencem de zero i si hi ha voluntat tindran el nostre vot de confiança”, conclou.

"Crònica d’un engany"

Qui no ha estat tan condescendent ha estat el grup municipal d’ERC, a l’oposició, que ha reclamat l’aturada immediata de les obres, “encara que només sigui per prudència”, en un comunicat amb un titular més que explícit: Crònica d’un engany. Cal recordar que el passat mes de febrer es va aprovar a l'Ajuntament de Vic una moció on s'instava a reclamar a Telefónica la retirada de l’antena del carrer Sant Fidel i la seva  reubicació, en un lloc on es reduís l’impacte per als veïns, amb riscos reals de salut, segons va explicar Josep Lluís Garcia (ERC). Davant la hipotètica negativa de l’empresa de telefonia, es proposava que es revisés en el nou POUM la qualificació urbanística de l'edifici.

La moció es va aprovar per unanimitat. Tots els partits hi van donar suport, fins i tot l’equip de govern, que va matisar, però, que l’antena estava per sota els llindars d’emissions permesos per la llei i va demanar que s’estengués el termini per negociar amb Telefónica a quatre mesos (el text en fixava dos), la qual cosa es va acceptar.

ERC insisteix en la moció aprovada, on el consistori es va comprometre a negociar amb Telefónica la retirada de l’antena i la col·locació d'una de nova en una ubicació definitiva on no hi hagués risc per als ciutadans. “No serviria de res treure l'antena del carrer Sant Fidel i ubicar-la en una altre carrer, ja que traslladaríem el problema però no el solucionaríem. Cal estudiar, doncs, una ubicació definitiva on tècnicament no hi hagi cap risc per als ciutadans. És perfectament viable amb els avenços tecnològics dels quals disposem avui”, argumenten els republicans.
Arxivat a