Capgirem Vic crida a la mobilització per defensar Joan Coma, investigat per sedició

La formació, amb el suport de la CUP nacional i Alerta Solidària, constituirà una plataforma antirepressiva de suport al regidor | Entre les accions, hi ha una manifestació que es preveu “multitudinària”

Joan Coma, en un ple municipal
Joan Coma, en un ple municipal | Adrià Costa
Redacció Osona.com
23 de març del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 18:48h

Intervenció de Joan Coma, en un ple municipal. Foto: Adrià Costa


El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Ismael Moreno, ha acceptat la petició de la Fiscalia, que havia sol·licitat investigar el regidor de Capgirem Vic a l’Ajuntament, Joan Coma, per un delicte d’incitació o provocació a la sedició, tal com ja ha publicat Osona.com. D’aquesta manera, Coma es converteix així en el primer càrrec públic investigat (en l’anterior terminologia, “imputat”) per incitar a la independència a Catalunya i haurà de declarar en els propers dies a l'Audiència Nacional en qualitat d'investigat. S'enfronta a penes que podrien arribar als vuit anys de presó.

L’assemblea de Capgirem Vic ha reaccionat de seguida i, en una nota de premsa, explica que, en coordinació amb Joan Coma i la seva família, un grup de juristes i el suport de la CUP nacional i Alerta Solidària, reunida aquest dimarts al vespre, va decidir impulsar una plataforma antirepressiva de suport al regidor de Capgirem Vic. La iniciativa s’obre a tota la societat vigatana, osonenca i catalana que “està en favor dels drets civils i nacionals”.

En els propers dies s’articularan les accions de suport i de lluita, entre les quals s’hi preveu una manifestació a Vic que Capgirem espera “que sigui multitudinària per mostrar un rebuig ben clar i contundent a l’in crescendo de l’ofensiva espanyolista de l’Estat i la seva justícia".

A més, s’ha convocat a “la ciutadania en general, entitats i col·lectius, i a les forces democràtiques en general que lluiten pels drets civils de les persones i els drets nacionals de Catalunya i els Països Catalans” a participar de l’assemblea oberta que es farà el dimecres, 30 de març, a les 8 del vespre al centre cívic Can Pau Raba. En aquesta trobada s’ha de continuar articulant la campanya de suport “a les persones represaliades, entre elles en Joan, i de lluita davant l’ofensiva espanyolista contra l’independentisme i els drets civils més elementals”.

"Per fer la truita primer s'han de trencar els ous"

L’acusació fa referència a algunes declaracions del regidor, el 9 de desembre, en el marc del debat sobre la moció de suport a la declaració de ruptura amb l’estat espanyol, aprovada al Parlament el 9 de novembre. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional tan sols dos dies més tard, l’11 de novembre.

Aquesta és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s’investigui un càrrec públic a l’Audiència per les seves declaracions a favor de la resolució de desconnexió del Parlament. Coma, en el ple municipal, va instar a la desobediència i a incomplir la resolució del Tribunal Constitucional.

El regidor de Capgirem Vic va defensar al ple que les decisions del Parlament català s’havien de deixar de supeditar a les decisions de les institucions espanyoles, en particular a les del Tribunal Constitucional, un ens que considera que no té legitimitat. Un argument, per cert, que apareixia tal qual a la moció. Coma va cloure: "Desobediència, fa temps que la venim reclamant. Nosaltres hem dit que per fer la truita primer s’ha de trencar els ous”.

Fiscalia considera que totes aquestes afirmacions són constitutives d’un delicte de provocació a la sedició tipificat al codi penal. L’Audiència Nacional espanyola va enviar fa uns dies els Mossos d’Esquadra a recollir del secretari del consistori vigatà una còpia de la gravació de la sessió del ple del 9 de desembre o el document en un altre format de les intervencions de cadascun dels edils.
 

Més informació sobre la polèmica moció aprovada al ple de Vic i denunciada per Josep Anglada

 

Joan Coma. Foto: Adrià Costa

Arxivat a