​El preu de l'habitatge a Catalunya puja un 5,9% en relació a l'any passat

És la pujada continuada més gran des de l'esclat de la crisi

Cristina Garde
22 de març del 2016
Actualitzat a les 7:55h

 



Si l’índex dels preus de l’habitatge s’havia desplomat any rere any des que va esclatar la crisi, ara es va recuperant. El preu de l’habitatge a Catalunya ha pujat un 5,9% en l’últim trimestre del 2015 amb relació al mateix període del 2014. Aquesta és la quarta pujada de l’any: els trimestres anteriors la xifra també ha augmentat si es compara amb els mateixos períodes de l'any anterior com feia anys que no ho feia. Així, en l’últim trimestre del 2015, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, l’índex dels preus de l’habitatge torna a estar a nivells del 2012. Una cosa similar passa amb la mitjana de l’estat espanyol.

Segons Lluís Marsà, president de la Federació Catalana de Promotors (FECAPCE), aquest augment dels preus, el més continuat des de l’inici de la crisi i des de l’esclat de la bombolla immobiliària, té a veure, en part, amb l'increment de la demanda –aquest any el nombre d'hipoteques a Catalunya ha augmentat un 35,4% amb relació a les del 2014-.
 
L'ÍNDEX DEL PREU DE L'HABITATGE A L'ESTAT ESPANYOL I CATALUNYA

Però, per què es tornen a demandar pisos? "És fruit de la confiança de la demanda, d’una millora econòmica i de l’increment de la concessió de crèdits per part de les entitats financeres”, argumenta Marsà. 

De totes aquestes transaccions, els habitatges que més es venen són els de segona mà per sobre de l'habitatge nou, el preu del qual ha augmentat perquè ja no es construeixen tants pisos com abans. 

Des de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya confirmen que, efectivament, la construcció nova només creix “molt lleugerament” i alerten de la davallada en la construcció pública. Així, segons dades de l’Associació de Promotors de Barcelona, “en el 84,3% de les operacions a Catalunya, l’habitatge que es ven és de segona mà, mentre que el restant 15,7% correspon a l’habitatge d’obra nova”. 

Més enllà d'un increment de la demanda, l'augment de l’índex dels preus de l'habitatge té a veure, explica Marsà, amb indicadors ben diversos que es combinen de forma complexa: el preu del sòl, les despeses de construcció, les taxes fiscals, els índexs de producció o la xifra de creixement econòmic, entre d’altres.