Recuperades les restes d'un soldat republicà mort d'un tret a Torelló

La Generalitat fa públiques les conclusions de la investigació de la fossa, excavada el passat estiu | El cos, com que no ha estat identificat, s'inhumarà al municipi

Les despulles trobades a Torelló.
Les despulles trobades a Torelló. | Generalitat de Catalunya
Redacció Osona.com
16 de març del 2016
Actualitzat el 19 de març a la 13:29h

El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència -a través de la  Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans- ha finalitzat els treballs d’anàlisi de la fossa al Mas del Puig-Puigdesalit de Torelló excavada el passat 28 de juliol. Els resultats de la memòria arqueològica, de l’estudi antropològic i del contrast genètic de les restes apunten que el cos trobat correspon a un soldat del Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà. L’estudi genètic no ha permès la seva identificació i, per aquest motiu, i d’acord amb l’Ajuntament del municipi, les restes seran inhumades al cementiri de Torelló.
 
L’excavació arqueològica i el treball antropològic de camp duts a terme el passat estiu van permetre localitzar i exhumar les restes d’un individu de sexe masculí de 25-30 anys d’edat i una estatura mitjana de 167,41 centímetres. Les restes van ser trobades en una fossa simple. El cos estava ajagut d’esquena amb els braços flexionats i les mans a l’abdomen. La posició de l’esquelet suggereix que es va enterrar el cos a posteriori de forma intencionada.

 

La insígia trobada a dins de la fossa. Foto: Generalitat de Catalunya

D’entre els objectes materials recuperats junt amb les restes hi destaquen unes insígnies en forma de torre brodada amb fil metàl·lic, atribuïbles al Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà. Aquestes insígnies corroboren les fonts orals i coincideixen amb la informació del diari d’operacions de la 82 Divisió franquista dels dies 4 i 5 de febrer de 1939, obtinguda a l’Archivo General Militar de Ávila, que esmenta la captura d’un comandant i un capità d’Enginyers de l’exèrcit republicà.
 
L’estudi antropològic de les restes ha permès identificar fractures que afecten a diversos punts del crani i la mandíbula, i de la mà esquerra, compatibles amb el pas d’un mateix projectil disparat amb una arma de foc.
 
Destí final de les restes
 
D’acord amb l’article 22.2 del Decret 111/2010, de 31 d’agost, pel qual es desenvolupa reglamentàriament la Llei 10/2009, de 30 de juny, les restes de les persones que no siguin identificades, com és el cas, han de ser inhumades en el cementiri corresponent al terme municipal en què es van trobar.
 
El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència col·laborarà, junt amb l’Ajuntament de Torelló i l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET), en l’organització d’un acte públic a Torelló per explicar a la ciutadania el desenvolupament i les conclusions dels treballs històrics, arqueològics, antropològics i de genètica realitzats arran de la intervenció a la fossa del soldat de Puigdesalit.
Arxivat a