La variant de l'Esquirol costarà 2 MEUR i estarà acabada a finals de 2018

L'obra, reclamada durant molts anys, evitarà que els vehicles que vagin a Tavertet hagin de circular pels sinuosos i estrets carrers del centre

Mapa de la variant de l'Esquirol
Mapa de la variant de l'Esquirol | Diputació de Barcelona
Redacció Osona.com
17 de març del 2016
Actualitzat a les 16:29h

El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, va presentar divendres als veïns de l'Esquirol la nova variant, que evitarà que els vehicles que vagin cap a Tavertet hagin de creuar el sinuós i estret carrer Major de l'Esquirol. A l’acte hi van assistir també l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, i l'alcaldessa de Tavertet, Lourdes Rovira.

L’obra tindrà un cost de prop de dos milions d'euros, que pagarà la Diputació de Barcelona. Es preveu que la variant pugui entrar en funcionament a finals del 2018.

El projecte de variant de la carretera BV-5027 de l'Esquirol a Tavertet suposarà la construcció d'un nou pont sobre el torrent de la Parra, la millora de la connexió amb la C-153 així com interseccions en forma de T amb totes les carreteres existents en aquest tram que enllaça amb el barri del carrer del Pont.

Actualment, la carretera BV-5207, al seu primer quilòmetre, que coincideix amb el nucli urbà de l'Esquirol, té un traçat amb força revolts i seccions molt estretes que no permeten el fàcil creuament de vehicles, especialment de vehicles pesants com els autocars, que es dirigeixen cap al nucli turístic de Tavertet. Ara, la via tindrà dos carrils de tres metres i vorals de 0,5 metres, que s'iniciaran a l'encreuament de Quatre Camins i enllaçaran al punt quilòmetric 1,3 de la mateixa carretera de Tavertet.

 

Presentació de l'obra, amb Jordi Fàbrega i Àlex Montanyà. Foto: Diputació de Barcelona

Una demanda històrica

Aquesta variant és una infraestructura llargament reclamada pel municipi per desviar el trànsit pesat (autobusos, camions, tractors) del carrer Major de l’Esquirol, i que va en direcció a Tavertet. El pas d’aquest trànsit, històricament, ha provocat embussos freqüents, desperfectes en immobles i enllumenat públic.

Un cop finalitzada la variant es preveu convertir el carrer Major de l’Esquirol en una zona de prioritat per als vianants, projecte també finançat íntegrament per la Diputació i que suposarà un canvi "majúscul" en l’ordenament viari del centre del nucli, segons l'alcalde.

D’acord amb aquestes futures intervencions, la Diputació s’ha compromès a elaborar un Pla de Mobilitat pel municipi per garantir-ne la millor circulació.