El Via Crucis de Sant Hilari Sacalm s'obre de portes endins

Una exposició inèdita permetrà contemplar de prop tots els elements de la festa

Redacció Osona.com
16 de març del 2016
Actualitzat a les 7:27h

L'exposició del Via Crucis Vivent. Foto: Ajuntament de Sant Hilari Sacalm


Per primer cop en la seva història, la representació de l'emblemàtic Via Crucis de Sant Hilari Sacalm obre les portes al públic perquè es pugui contemplar de prop una exposició extraordinària sobre els elements que la conformen.

L’edifici de Can Rovira, que durant aquest dies es converteix en el centre neuràlgic dels  participants del Via Crucis Vivent, aquest any, a més, serà la seu del “museu” del Via Crucis Vivent. Museu que es podrà visitar tota la Setmana Santa.

Un audiovisual, fotografies, estendards, pintures, cartells, les sales de maquillatges, el vestuari, les armes, la Creu de Sant Jordi... són exemples del que es podrà gaudir a les sales de les tres plantes de l’edifici. Divendres Sant es podrà visitar de 10  a 18 hores i viure en primera fila els preparatius de la representació.

 

Via Crucis Vivent. Foto: Ajuntament de Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm té una llarga tradició en la celebració i representació del Via Crucis Vivent durant els dies de Setmana Santa. Quasi tres segles de devoció cristiana que s’ha anat transformant al llarg dels anys. Des de l’antiga processó de Dijous Sant fins a l’actual evocació del camí que va fer Jesús des de la casa de Pilats fins al Calvari, la nit del Divendres Sant. El Via Crucis de Sant Hilari va ser declarat Festa tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1999 i, posteriorment, l’any 2010, l’Associació del Via Crucis Vivent va rebre la Creu de Sant Jordi.

La representació s’inicia a la plaça de l’Església, amb el judici de Pilats i avança lentament, enmig del so dels timbals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió. La tradició de participar en la representació s’ha anat transmetent de pares a fills. Més de 200 persones col·laboren de forma voluntària en aquest esdeveniment que és sens dubte el plat fort dels nombrosos actes que se celebren a Sant Hilari durant els dies de Setmana Santa.

Els actes s’iniciaran amb la tradicional marxa nocturna d’uns 15 quilòmetres que es fa la nit del 19 de març aprofitant la brillant llum de la lluna plena de Pasqua. Durant els dies de Setmana Santa hi haurà tota mena d’activitats entre les que destaquen concerts de música sacra i la trobada d’autocaravanes.
 

Programació de Setmana Santa a Sant Hilari Sacalm