L'escultor Enric Pladevall denuncia que va patir abusos sexuals als Maristes de Vic

L'artista, que tenia 10 anys, ha explicat la seva experiència en una entrevista a TV3 | El centre a la capital d'Osona es va tancar l’any 1973

Redacció Osona.com
15 de març del 2016
Actualitzat a les 20:16h
Enric Pladevall, a l'entrevista de TV3
Enric Pladevall, a l'entrevista de TV3


El reconegut escultor Enric Pladevall, nascut a Vic l’any 1951, ha denunciat avui al programa Els matins de TV3 que va patir abusos sexuals a l’escola dels Maristes de Vic, quan tenia 10 anys. Aquest centre es va tancar el 1973, i estava ubicat a l'eifici de l'actual Museu de l'Art de la Pell.

Pladevall, que va passar la seva infantesa al carrer de Gurb, ha explicat que dos dels “hermanos”, que era així com els deien, havien abusats dels nens de dues formes diferents.

Un d’ells, el frare Fernando, a qui anomenaven la Truja, perquè era “gras i babós”, esperava els nens amagat darrera les columnes del pati i llavors apareixia de cop i els llançava una pilota petita als genitals, la qual cosa li feia “molta gràcia”.

El segon capellà, que es deia Màximo, Pladevall assegura que es masturbava a la mateixa classe, que ho havia vist per sota la taula. També cridava tres o quatre nens al seu despatx i els feia “tocaments”, tot i que l’escultor indica que mai li va obrir la bragueta i li va tocar els genitals directament.

Pladevall, que vivia al costat de l’escola, ha explicat una altra anècdota. Les seves germanes prenien el sol a vegades a casa, en un lloc que era visible des del despatx de Màximo. Un dia, el frare el va cridar al seu despatx i, un cop allà, li va demanar quina de les seves germanes feia els pits més grossos. Mentre deia això, s’anava masturbant.

L’escultor apunta que els dos “hermanos” van ser apartats de l’escola al cap de dos anys i que li consta que un d’ells va deixar els hàbits.

Pladevall atribueix aquests abusos a una situació concreta, marcada per la repressió sexual que patien els capellans a través del celibat i pel règim feixista que ho envoltava. La víctima ho va intentar denunciar al director del col·legi però es va trobar amb la sorpresa que, en comptes de criticar-ho, li va demanar com es feien els abusos mentre el tocava ell també.
Arxivat a