Les Germanetes dels Pobres de Vic busquen finançament per pagar les obres

La congregació ha iniciat la reforma de la residència per tal d’adaptar-la a la normativa sanitària | El projecte puja 7,5 milions d’euros

Redacció Osona.com
14 de març del 2016
Actualitzat a les 7:42h

La façana principal de la casa de les Germanetes del Pobres.


Les obres de remodelació de l'edifici de la casa de les Germanetes dels pobres de Vic s'han inicat fa uns dies. El projecte passa per adaptar l'equipament a la normativa sanitària i per millorar les condicions de qualitat de vida que necessiten els avis. En concret, es reformaran les habitacions, l'amplada dels espais i l’equipament dels serveis sanitaris de la residencia. El projecte té un pressupost de 7,5 milions d’euros. Els treballs duraran dos anys.

Per tal de mantenir la capacitat actual, 76 persones, l'ampliació suposarà la construcció d'una nova ala que ocuparà una part de la finca que actualment és jardí, en concret la que dóna a l'Avinguda dels Països Catalans. Mentre durin les obres, una petita representació de religioses i d'avis es quedarà a viure a la part de l'edifici que dóna al carrer de Montserrat, adaptat per a poques persones. De l'actual edifici es conservarà la façana i la capella.

El projecte sobrepassa totalment les escasses possibilitats econòmiques de la congregació per cobrir-ne l’import. Les Germanetes dels Pobres és una entitat benèfica sense ànim de lucre que, com a entitat privada, no pot rebre subvencions de l'administració. La majoria dels seus ingressos provenen de donacions de particulars i simpatitzants. Des de la congregació és fa una crida als ciutadans perquè ajudin a finançar el projecte.

Les persones grans amb menys recursos

Les Germanetes dels pobres donen servei de forma desinteressada a les persones grans més necessitades de la ciutat de Vic i de la comarca. Actualment a les Germanetes de Vic hi ha una desena d'avis, una xifra que ha caigut dràsticament els darrers dos anys, quan n'hi havia una setantena.

A causa de les obres, que s'han anat endarrerint pel problema del finançament, no s'han atès noves peticions i s'han distribuït els avis per altres cases de les Germanetes al país. El criteri d'admissió és que tinguin una renda mínima i, per tant, no puguin pagar la seva estada en un altre lloc.

Un edifici centenari

L'any 1888 el bisbe Morgades va sol·licitar que les Germanetes obrissin una casa a Vic. L'actual casa de les Germanetes de Vic va ser inaugurada l'any 1902, dos anys després que el bisbe Torras i Bages va posar-hi la primera pedra. La casa es va poder fer a l'actual emplaçament ajuntant la parcel·la que dóna al carrer de Montserrat amb un camp del costat, que el propietari va cedir gratuïtament.
Arxivat a