L'Esquirol obté la distinció de vila florida

El moviment ja suma una vuitantena de municipis a tot el país, nou dels quals a Osona

per Redacció Osona.com , 14 de març de 2016 a les 07:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Esquirol, vila florida. Foto: Ajuntament de l'Esquirol


L'Esquirol s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)  i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb aquesta, ja són nou les poblacions d’Osona que tenen aquesta denominació: Folgueroles, Vilanova de Sau, Vic, Manlleu, Tavèrnoles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Tavertet i Roda de Ter.


L'Ajuntament de L’Esquirol ha pres la iniciativa de convocar anualment una
Jornada Florida a principis de la primavera, per tal de fer partícips a tots els veïns d’aquest projecte. Una jornada que ha de servir per aconseguir transformar en la mesura del possible tots els racons del nucli urbà en petits i vistosos jardins.


Així, es distribuiran jardineres i terres entre els veïns del poble i es convocaran els jardiners propers a oferir les flors i plantes a tots aquells veïns que les vulguin adquirir, per tal que tothom col·labori amb la iniciativa d’embellir el municipi. Aquest any es farà el 16 d’abril a Cantonigròs i el 17 d’abril a l’Esquirol, coincidint amb el Mercat i Tastets de la Terra.

L’Ajuntament també té com a objectiu que els nuclis urbans quedin integrats en la natura que ens envolta. La intenció és continuar millorant el benestar de la població i fer que el visitant es trobi en un espai més agradable. “Entenem que vivim en un entorn privilegiat però sabem que hem de cuidar-lo i intentar mantenir el que la natura ens ha regalat”, expliquen fonts municipals.
 
Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya una vuitantena de municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les viles florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

Les Flors d'Honor

De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i sis amb una (tres municipis -Solsona, La Garriga i Besalú- no han estat valorats encara).

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació i per això que es promou guardons en altres categories als que hi pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa. Així, existeixen també els reconeixements als Espais Públics Florits, destinats a associacions de veïns de barris o carrers de pobles i ciutats que promouen l’art floral al seu entorn més proper; els Col·lectius Florits, que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal; els Racons Florits, per al reconeixement d’empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, i les Llars Florides, pensat per a les persones que tenen cura dels seus balcons, terrasses o jardins.

 

Participació