VÍDEOS i FOTOS Montesquiu reviu la històrica batalla de 1714

La commemoració ha comptat amb escenes teatralitzades, més protagonisme de la cavalleria i activitats paral·leles durant tot el dia | El setge al castell, el gran atractiu

Montesquiu ha recreat la batalla de Montesquiu de 1714
Montesquiu ha recreat la batalla de Montesquiu de 1714 | Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
13 de març del 2016
Actualitzat el 14 de març a les 12:07h

La commemoració de la batalla de Montesquiu de 1714 s'ha celebrat aquest dissabte, 12 de març, per tercer any consecutiu, amb escenes teatralitzades i la recreació del setge a l’emblemàtic castell. La iniciativa va tenir una bona acollida en passades edicions i fins i tot l’Ajuntament la va declarar l’any passat festa d’interès local.

La jornada ha comptat amb un munt d’activitats al llarg del dia i el plat fort ha estat la recreació d’un setge d’època al castell, que ha començat a dos quarts de 7 de la tarda, una proposta que l’any passat no es va poder fer per culpa de la pluja i la neu.

Enguany, hi ha hagut la presència de més soldats a cavall. Cal remarcar que la batalla, històricament, va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze de Besora amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l’alçada de Montesquiu, es va trobar amb 1.500 soldats borbònics, i la batalla, que va durar dos dies, va tenir molt de mèrit pel bàndol català, que va acabar escapant cap al Lluçanès.

La cavalleria ha agafat enguany més protagonisme. Foto: Josep M. Montaner


Un centenar de persones de diversos grups ha pres part a la recreació a partir de les 6 de la tarda: músics, cavalleria i canons d’època donaran un toc encara més èpic en una jornada històrica per al Bisaura.

Els actes han començat a les 10 del matí amb una xocolatada popular i el mercat de productes artesans a la plaça Emili Juncadella, on hi havia plantats els campaments de l’exèrcit català. Al mateix lloc, a les 11 hi ha hagut l’inici de la cercavila dels Gegants de Montesquiu. Seguidament, a les 12 ha arribat la primera de les escenes teatralitzades sobre la batalla de Montesquiu, a l’Arxiu Històric Municipal. L’escena ha estat escrita i dirigida pel dramaturg Josep Maria Diéguez, i interpretada pels actors Xevi Villanueva, Arnau Geli, i Ricard Valls.
 

Els miquelets han desfilat pels carrers de Montesquiu. Foto: Josep M. Montaner

 

Montesquiu ha recreat al castell la batalla de Montesquiu de 1714. Foto: Josep M. Montaner


A les 4 ha continuat el moviment amb la cercavila de miquelets i cavallers pel poble. I a les 5 de la tarda, el tret de sortida dels penons i els soldats cap al castell. Durant la pujada hi ha hagut una microescena teatralitzada, i a l’arribada al castell, la darrera de les escenes teatralitzades. Porta per títol Derrotats però vius encara, 1725 i ha estat escrita i dirigida per l’humanista Txevi Rovira, i ha comptat amb la interpretació d’actors de Tona 78 Talia -Pep Castanyer, Josep Maria Font, Ricard Valls i Mariona Prat-, que s'han posat a la pell dels nobles Descatllar, antics propietaris del castell, la tavernera i el taverner de Montesquiu.  

Finalment, a dos quarts de set de la tarda ha tingut lloc la recreació del setge al castell, amb més rellevància de la cavalleria que mai. A un quart de 8 del vespre, les 302 torxes per honorar els catalans de l’època s'han encès i la gent les ha portat fins a la plaça Emili Juncadella, on hi ha hagut les actuacions de cultura popular i els parlaments. Les actuacions dels Falcons, Segadors i els Bastoners de Malla s’han acompanyat pels cants de la Coral Loreley de l’Esquirol, davant del monument del tricentenari.
 

Programa d’actes

Recull de galeries de fotos de la batalla de Montesquiu




Els miquelets, aquest dissabte a Montesquiu. Foto: Nació Digital