Exposició d'homenatge a Empar Sáez a l'Escola d'Art de Vic

L’escultora havia estat durant dues dècades professora de dibuix i modelatge del centre

Empar Sáez
Empar Sáez | Arxiu de la família Sáez-García
Toni Coromina
10 de març del 2016
Actualitzat a les 9:35h

L'Escola d'Art Superior de Disseny de Vic (EASD) acollirà aquest divendres, a les 7 del vespre, la inauguració de Retrobament, una exposició d’homenatge a l’escultora vigatana Empar Sáez, morta a principis de juny de l’any passat. Donat que l’artista havia estat durant dues dècades professora de dibuix i modelatge de l’EASD, els seus companys han volgut homenatjar la seva memòria amb l’exhibició d’obres seves, i també d’altres artistes i persones que van tenir una estreta relació amb ella, tal com recorda Juli Pérez, comissari de la mostra i autor del text de presentació.

 

Talla de pedra d'Empar Sáez Foto: Juli Pérez

L’exposició presenta una vintena d’obres de Sáez -sobretot gravats i escultures- cedides per la seva família (la majoria), i per persones que les havien adquirit. La mostra també compta amb la  participació de la seva neboda artista, Irene Solà, i la d’alguns dels seus amics més propers, o persones lligades a l’escola que des de la vessant artística o en les tasques de muntatge de l’exposició hi han col·laborat: Jordi Arboix, Isa Basset, Toni Coromina, Ton Granero, Eudald Alabau, Xavier Burillo, Carme Collell, Marià Dinarès, Miquel Fernández Gras, Rosa Garcia, Toni Garcia, Pep Padrós, Lídia Arboix, Toni Casas, Carmen García, Rosa García, Jep Jaumira, Jordi Arévalo o Roxanne Robinson.

Nascuda l’any 1963. Empar Sáez es va graduar en l'especialitat d'escultura a l'Escola Massana de Barcelona. Paral·lelament va portar a terme una considerable trajectòria artística amb diverses exposicions al Temple Romà de Vic, a la Celleria d'Art Vic, a l'antiga Escola d'Arts i Oficis de Vic i al Col·legi d'Aparelladors, entre d’altres.

 

Talla de fusta d'Empar Sáez. Foto: Juli Pérez

Tal com explica Juli Pérez, “l’artista tan  dominava la fusta, com la pedra, o el bronze. En el seu procés creatiu, constantment realitzava dibuixos i gravats per experimentar resultats plàstics, que posteriorment aplicava a les seves escultures. Els temes eren diversos, però sobretot es va centrar en la figura femenina. El cos de la dona, la seva força vital, l'expressió dels seus estats anímics, o les seves reaccions, van esdevenir la seva particular reivindicació feminista en una societat que començava a respirar, després de molts anys de dictadura franquista”.

Pel comissari, “el fet de ser l'única dona escultora en el context artístic de Vic i comarca en les dues darreres dècades de finals del segle XX incrementava encara més l'interès pel seu treball creatiu”.

L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’abril, de 18 a 21 hores, de dilluns a divendres. Per Setmana Santa romandrà tancada (de divendres 18 a dilluns 28 de març, ambdós inclosos).
Arxivat a