La reforma de l'Hospital de la Santa de Creu de Vic costarà 6,1 milions d'euros

Es construirà una nova zona de consultoris i hospital de dia, un nou edifici que integrarà tota la rehabilitació del sud d'Osona i un aparcament soterrat | Les obres duraran un any i mig

Recreació virtual del futur Hospital Universitari de la Santa Creu,
Recreació virtual del futur Hospital Universitari de la Santa Creu, | FHSC
Redacció Osona.com
07 de març del 2016
Actualitzat a les 14:32h

L’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic canviarà la seva fisonomia exterior en breu, tal com ja va avançar a finals de l’any passat Osona.com. De retruc, l’entorn urbanístic de la zona també se’n veurà beneficiat. El projecte pretén soterrar el pàrquing i construir a sobre un edifici d’una planta, amb molt  espai verd que comunicaria amb el parc que hi ha actualment per la banda del carrer Ramon de Terrades.

Osona té avui 5.000 persones majors de 85 anys, el doble que fa una dècada. Aquest envelliment de la població i l’augment de les malalties cròniques ha generat noves necessitats relacionades amb l’atenció a la seva salut. Per adequar-se a aquesta realitat, millorar el servei als ciutadans i preparar el centre per a les necessitats actuals i futures, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic durà a terme durant els propers dos anys un gran projecte de modernització i ampliació de les instal·lacions.

Una transformació que es concretarà en tres grans projectes: la remodelació de tota la planta baixa per crear-hi una gran àrea ambulatòria, la construcció d’un nou edifici que concentrarà tota l’activitat de rehabilitació d’Osona Sud i l’excavació d’una aparcament soterrat sobre el qual creixerà un gran jardí urbà.

El projecte, redactat per l’estudi d’arquitectes Colomer-Aceves i les enginyeries Egavic i Lavola, té un pressupost de 6,1 milions d’euros. La inversió anirà a càrrec de la mateixa Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC). Està previst que les obres comencin el proper mes de juny i que les noves instal·lacions puguin entrar en funcionament a finals del 2017.

De 4 a 13 consultoris

Tota la planta baixa de l’hospital es reformarà completament per crear una gran àrea ambulatòria de prop de 1.300 metres quadrats, el doble de la que hi ha actualment. Es passarà de quatre consultoris a 13 i s’ampliaran i milloraran els espais destinats a hospital de dia. Per poder créixer, es construirà un nou edifici d’una planta, adossat al que avui és l’entrada principal, on hi haurà el vestíbul, els nous accessos i la cafeteria, així com un nou eix d’ascensors a l’exterior que facilitarà l’accessibilitat dels pacients.

La segona gran actuació serà la construcció de l’Àrea de Rehabilitació de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Un nou edifici de 800 m2, annex a l’hospital, que serà gestionat pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV). En aquestes instal·lacions es durà a terme tota l’activitat ambulatòria del sud d’Osona, avui repartida entre aquest centre, l’Hospital Universitari de Vic i la Clínica de Vic, així com les valoracions de dependència i de discapacitat.
 

Recreació virtual del futur Hospital Universitari de la Santa Creu, des del carrer Ramon Terrades. Foto: FHSC


El projecte neix de l’acord entre el CHV, la FHSC i la UVic per avançar cap a un model integrat, assistencial i docent, en l’àmbit de la rehabilitació a la comarca d’Osona. I és que, a més de permetre abordar els aspectes assistencials de la rehabilitació dins d’un concepte de salut integral, la nova àrea serà un centre de referència en la formació en fisioteràpia, incorporant els especialistes del CHV a l’activitat docent i permetent que els alumnes de la Universitat es formin en un entorn real de treball.

Amb la integració total del Servei de Rehabilitació entre el CHV i la FHSC, Osona disposarà de dues grans unitats ambulatòries de rehabilitació: la UAR Vic, ubicada a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i que donarà atenció a la població d’Osona Sud, i la UAR Manlleu, ubicada a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, que assumirà Osona Nord.

Un gran jardí urbà

Per gestionar adequadament el gran flux de persones que passaran per les noves instal·lacions –més de 50.000 a l’any només a Rehabilitació, moltes d’elles amb problemes de mobilitat–, s’excavarà un aparcament soterrat amb capacitat per a 150 vehicles i amb accés directe a l’Hospital. Totes les places seran de rotació, no n’hi haurà cap a la venda.

Sobre aquest espai, es crearà un parc públic, que convertirà l’entorn de l’Hospital en una gran zona verda i que aportarà una gran millora urbanística per als veïns del barri.

Pàrquing actual de l'Hospital de la Santa Creu de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a