Santa Eulàlia de Riuprimer obté la distinció de vila florida

El moviment ja suma 76 municipis a tot el país, vuit dels quals a Osona

per Redacció Osona.com, 6 de març de 2016 a les 07:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Santa Eulàlia de Riuprimer s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)  i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb aquest, ja són vuit les poblacions d’Osona que tenen aquesta denominació: Folgueroles, Vilanova de Sau, Vic, Manlleu, Tavèrnoles, Tavertet i Roda de Ter.

El consistori del municipi de Santa Eulàlia de Riuprimer s’adhereix al moviment després d’haver aprofitat les inversions urbanístiques dels últims anys per millorar l’estètica d’alguns carrers, com per exemple les del carrer Major, incorporant arbrat, plantes i flors. La localitat també compta ara amb el parc públic de Ventallola, i des de l’Ajuntament s’anima a la població a mantenir els balcons florits i els jardins ben cuidats.

 
Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins.


El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 76 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les viles florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

Les Flors d'Honor


De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i sis amb una (tres municipis -Solsona, La Garriga i Besalú- no han estat valorats encara).

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació i per això que es promou guardons en altres categories als que hi pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa. Així, existeixen també els reconeixements als Espais Públics Florits, destinats a associacions de veïns de barris o carrers de pobles i ciutats que promouen l’art floral al seu entorn més proper; els Col·lectius Florits, que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal; els Racons Florits, per al reconeixement d’empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, i les Llars Florides, pensat per a les persones que tenen cura dels seus balcons, terrasses o jardins.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació