Gay de Liébana reconeix a Vic les dificultats de supervivència de les pimes familiars

El prestigiós economista ofereix una conferència al Sucre, organtizada pel Consell Empresarial d'Osona

Gay de Liébana, abans de començar la xerrada
Gay de Liébana, abans de començar la xerrada | A. Costa
Toni Carrasco
04 de març del 2016
Actualitzat el 06 de març a les 7:41h

Lourdes Baulenas conversant amb José María Gay de Liébana just abans de començar la conferència. Foto: Adrià Costa


Amb un auditori del Sucre pràcticament ple, el prestigiós i mediàtic economista José María Gay de Liébana va fer un repàs ahir a Vic de les claus actuals de l'economia global i de les seves conseqüències en les pimes familiars del nostre país. La conferència era la primera d’un cicle de xerrades dedicat a l’empresa familiar i organitzat pel Consell Empresarial d’Osona.

El ponent va oferir una conferència concisa, clara, pedagògica i sense pèls a la  llengua. Va apuntar que les pimes i empreses familiars tenen serioses dificultats per sobreviure en aquest món canviant, un problema que, en alguns casos, arriba a la segona i tercera generació dels empresaris.

Gay de Liébana va destacar el moment actual de la crisi, amb la caiguda del preu del petroli, la indefinició política d'Espanya i els dubtes d'horitzons raonables a Catalunya. També va insistir que ara mateix no hi ha cap polític a l’Estat que hagi traçat un projecte econòmic per als propers deu anys.
 

Gay de Liébana, a la conferència de Vic. Foto: Toni Carrasco


Gay de Liébana va lamentar que, mentre el món evoluciona cap a les noves tecnologies i la mà d'obra tradicional està desapareixent, no hi ha projectes econòmics ni polítics ni empresarials, ni al nostre entorn ni en un futur immediat, on els sistemes de producció han canviat i canviaran vertiginosament.

Com a exemple, va explicar que Barcelona acull anualment el congrés mundial de mòbils, mentre que a la zona no s'ha creat un potencial real i ambiciós de treballar i investigar amb les noves tecnologies i els millors enginyers, com succeeix als Estats Units i en alguns països asiàtics com Corea del Sud. I també aquest comparança la va fer amb tres metges catalans de primera línia mundial que estan treballant a Nova York en grans recerques. Per últim, va esmentar que algunes empreses farmacèutiques catalanes ja es veuen més ben acollides en països com Irlanda, on tenien un problema de crisi econòmica semblant a l’espanyol, on van detectar el problema i on han sabut buscar solucions atraient grans capitals i empreses d'arreu.

Doctor en Ciències Econòmiques i Dret, José María Gay de Liébana és professor titular d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona. Premi Economia 2012, també ostenta altres distincions i és autor de diverses obres, alhora que és conegut per participar com a expert en diversos mitjans de comunicació, aportant una visió molt pedagògica.
 

Gay de Liébana, a la conferència de Vic / Toni Carrasco

Arxivat a