«El pla 3+2 serà la fi de l'ensenyament públic», denuncien els estudiants en vaga

Aturada desigual a les universitats i instituts catalans | Hi ha hagut una desena de mobilitzacions, una de les quals a Vic

Manifestació a Vic
Manifestació a Vic | Osona.com
Nació Digital
03 de març del 2016
Actualitzat a les 16:50h

"Universitat, pública i de qualitat", aquest ha estat el principal clam que els estudiants han cridat avui pel centre de Barcelona i en diverses mobilitzacions arreu del país. A Vic, un centenar d'estudiants han protagonitzat una manifestació pel centre de la ciutat.

La protesta és per la implantació de l'anomenat "Pla 3+2" que suposaria la reducció dels graus universitaris a 3 anys, i l'ampliació a 2 dels màsters, que es reserven la formació més específica, motiu pel qual es converteixen en més necessaris. 


"Estem manifestant-nos contra el "Pla 3+2" perquè si s'acaba aplicant, serà la fi de l'ensenyament públic", ha explicat a NacióDigital un representant dels estudiants de Secundària i Universitat. "No volem que es privatitzi la universitat. A aquest pas, serà impossible pagar-se els estudis", ha afegit. 

Aquest és el tercer dia que els estudiants catalans han fet vaga a les aules de la UAB i el primer a la resta de centres en una aturada que ha tingut un seguiment desigual. Des del punt de vista del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), un dels convocants, aquest nou sistema que es vol implantar aprofundeix "la mercantilització" de l'educació. Els futurs estudiants universitaris que s'han manifestat pel centre de Barcelona reclamen "que no es toquin cada quatre anys els plans d'estudi d'acord amb el govern de torn".
 
Les jornades de vaga han estat precedides d'un referèndums a universitats de tot Catalunya per traslladar l'opinió dels estudiants als rectorats. En tots els casos, el "sí" a paralitzar el "Pla 3+2" va guanyar. 
 

Els manifestants han llençat als Mossos els vots dels referèndums. Foto: Carles Palacio


Mobilitzacions a una desena de poblacions

Barcelona ha viscut a partir de les 12 del migdia la principal manifestació, que ha reunit centenars de persones al centre de la ciutat. També hi havia mobilitzacions convocades a una desena de poblacions més com Tarragona, Terrassa, Vic, Girona, Manresa i Lleida, entre altres. A la ciutat comtal la manifestació ha acabat a la plaça Sant Jaume on els manifestants han llençat als Mossos els vots dels referèndums realitzats als diversos centres.

A la Universitat Autònoma de Barcelona la vaga ja va començar el dimarts. Avui, per tercer dia, un grup d'estudiants ha aixecat barricades per bloquejar els accessos al campus i facilitar l'èxit de la vaga. Aquest matí un grup d'estudiants ha tornat a tallar la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre Sant Quirze i Bellaterra, durant aproximadament mitja hora.
 

Estudiants de la UAB dirigint-se a la manifestació de Barcelona. Foto: Carles Palacio