Vic s'endinsa en la pintura en el tercer mes com a Capital de la Cultura Catalana

Inauguració de cinc exposicions pictòriques, entre les quals una dedicada als millors pintors catalans des del segle XIX fins a l'actualitat

«La Parissiene», de Ramon Casas (1900)
«La Parissiene», de Ramon Casas (1900)
Redacció Osona.com
01 de març del 2016
Actualitzat el 02 de març a les 7:12h

L'oferta cultural de Vic Capital de Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016) s'estableix a partir d'un codi temporal, és a dir, cada mes de l'any se celebra una disciplina artística diferent. El fil conductor de març és la pintura, sota el títol de “Traç”.

En aquesta primera setmana del mes, ja s’inauguren cinc exposicions: Allà on viuen els monstres asiàtics de Jaume Salés, Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental, 116 anys de Pintura Catalana, Trobada d’esketchcrawl i Traç – Petits formats – Dibuixos i pintures.

Allà on viuen els monstres asiàtics de Jaume Salés (Roda de Ter, 1983). Il·lustrador i dissenyador de personatges, l’autor és apassionat de la cultura japonesa i influenciat pel mangaka japonès Akira Toriyama, els il·lustradors anglesos Tado o l’univers Ghibli, entre d’altres. L’exposició vol portar els visitants al continent asiàtic per descobrir com són els monstres de 10 dels seus països. Cada país està representat per un monstre il·lustrat a partir d’elements característics. Es poden veure instruments musicals, menjar, costums, elements religiosos, o animals, creats des de la perspectiva i estil de l’autor.

Inauguració: dimecres 2 de març a les 19 h al Vicjove.
Horaris: dilluns, dimecres i divendres de 15 a 19 h. Dimarts de 10 a 13 h.

Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental. Un projecte comunitari de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) que té la missió de millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental o addiccions. L’exposició consisteix en un conjunt d’obres realitzades per parelles artístiques, formades per un artista professional i un d’amateur, usuari dels serveis de salut mental. Els objectius de Parelles Artístiques és afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers les malalties mentals.

Inauguració: dijous 3 de març a les 19:30 h a la Delegació d'Osona del Col·legi d’Arquitectes.
Horaris: de dilluns a divendres de 17 a 20 h. Dissabtes de 10 a 14 h.

116 anys de Pintura Catalana. L’exposició reuneix els millors pintors catalans des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. D’aquesta manera, Vic acollirà, al llarg de quatre mesos, els noms propis que han configurat la història recent de l’art pictòric del nostre país: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Sunyer, Joaquim Mir, Francesc Gimeno, Salvador Dalí, Joan Miró, Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Ràfols Casamada, Joan Hernández Pijuan, Miquel Barceló, Josep Guinovart, Perejaume, Alfons Borrell i Josep Vernis.

Aquesta exposició és, sense cap mena de dubte, una oportunitat única per visitar en un mateix espai una selecció de peces artístiques de primer nivell, que habitualment només es poden veure exposades en diferents museus, fundacions o col·leccions particulars.    

Inauguració: divendres 4 de març a les 19 h al Museu Episcopal de Vic.
Els horaris de visita són, en el cas del mes de març, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, els dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius de 10 a 14 h. En els mesos d’abril, maig i juny, de dimarts a dissabte de 10 a 19 h, i els diumenges i festius, de 10 a 14 h.

Trobada d’esketchcrawl. S’organitza una jornada de dibuix urbà pel centre històric de Vic i es comptarà amb la col·laboració de dos reconeguts i prestigiosos membres de Catalunya Urbansketchers que faran una master class.

Osona Urban Sketchers és un collectiu de dibuixants urbans adscrits a l'Urba Sketchers Catalunya. Fan trobades amb l’objectiu de dibuixar in situ, explicant l’entorn, documentant els llocs i els moments amb estils eines i suports diversos. S’ajuden mútuament i comparteixen els seus dibuixos a Internet.

Inauguració: dissabte 5 de març.
10 h a l’Escola d’Art i Superior de Disseny, master class Santi Sallés, 20 places.
16:30 h a l’Escola d’Art i Superior de Disseny, master class Swasky, 20 places.
Recorregut pel casc antic.

Traç – Petits formats – Dibuixos i pintures. Exposició col·lectiva d’artistes de la galeria vigatana. Pintura, dibuix, aquarel·la, collage… Una compilació d’obres on cada artista amb el seu traç, la seva tècnica i la seva personalitat ha creat peces amb el concepte de petit format com a nexe d'unió.

Els artistes participants són: Abelló, Aguilar Moré, Artigau, Pilarin Bayés, Beulas, Baqués, Casademont, David Casals, Coll Bardolet, Cuixart, Carlos Díaz, Marià Dinarès, Quim Domene, Eduard Fontserè, Ramon Generó, Albert Gonzalo, Guinovart, Häsler, Hinojosa, Conxa Ibañez, Koyama, Laurentino Martí,  Martínez Lozano, Ministral, Ramon Montaña, Morató Aragonès, Isidre Odena, Perico Pastor, Pujol Boira, Ramon Jesús, Lluís Ribas, Josep Ricart, Riera i Aragó, Roca de Costa, Dolors Rusiñol, Lluïsa Sallent, Solà Puig, Torrents Riu, Núria Vall, Verdaguer, Vernis, Vila Anglada, Vives Fierro i Pepe Yagües.

Inauguració: dissabte 5 de març a les 19 h a la Galeria El Carme.
Horari: de dimarts a divendres de 09:30 a 20:30 h. Dissabtes de 10 a 20:30 h.
 

Consulteu aquí tota la programació de VICCC 2016 del mes de març

Recull de galeries de fotos de les Parelles Artístiques
 

La novena edició de les Parelles Artístiques es va inaugurar a Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a