Unió de Pagesos supedita la unitat d'acció a una rectificació dels posicionaments de JARC

El coordinador nacional, Joan Caball, considera una "frivolitat" la proposta degut a la diferència de criteris

per Àlvar Llobet, Lleida | 1 de març de 2016 a les 07:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pagesia de Catalunya va renovar per sisena vegada consecutiva el suport majoritari a Unió de Pagesos en les eleccions agràries d'aquest diumenge, després d'obtenir el 56,77% dels vots. El sindicat comptarà amb dues terceres parts dels membres que integraran els diferents òrgans de representació agraris.

Tot i imposar-se a la majoria de comarques, JARC va superar UP al Segrià, comarca amb el cens més alt d'electors, fet que el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha dit que caldrà analitzar però que ha atribuït sobretot a la situació de crisi de preus de la fruita dolça i del porcí. Quant a l'oferiment de JARC a la resta d'organitzacions agràries per anar juntes en "els temes d'estat" del sector, Caball no ha tancat la porta però ha dit que abans caldrà que "rectifiquin" els seus posicionament en determinades qüestions en què no coincideixen amb Unió de Pagesos.


Unió de Pagesos contra la caiguda de preus i de renda

Després d'imposar-se a les eleccions agràries d'aquest diumenge, Unió de Pagesos es fixa com a prioritats per als pròxims anys les línies estratègiques que el sindicat ja portava en el seu programa. Aquestes passen pel compliment dels acords del darrer ple monogràfic del Parlament del juliol del 2014 sobre el sector agrari, l'aplicació de mesures que permetin fer front a la caiguda de preus i de renda de la pagesia catalana –que ha disminuït un 39% entre 2001 i 2014- i la renovació i modernització del sector, tenint en compte que el cens agrari ha caigut en 3.000 productors en els darrers cinc anys.

En aquesta línia, Unió de Pagesos defensa la necessitat d'un PDR per a Catalunya dotat amb un major pressupost des del Departament d'Agricultura i l'aplicació de mesures des l'administració per impedir pràctiques com ara la venda a pèrdues que empren grans cadenes de distribució, entre altres.

Revisió de la PAC

Una altra reivindicació d'UP passa per "la revisió immediata" del model d'aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC) a l'estat espanyol ja que el sindicat considera que perjudica els productors catalans. En aquest sentit, Joan Caball ha remarcat que amb la nova programació de PAC la mitjana d'ajuts als pagesos de Catalunya el 2015 ha caigut un 13% de mitjana, mentre al conjunt de l'estat només ho ha fet un 2%.

Caball ha fet un balanç positiu dels resultats obtinguts per Unió de Pagesos, després d'incrementar el percentatge de vots i de consolidar-se com a primera força a tots els territoris del país i a la gran majoria de comarques catalanes.

D'aquesta manera, el sindicat tindrà set dels 10 membres a la Taula Agrària, tres dels cinc membres de les 17 taules sectorials i els dos membres per als sector agropecuari al CTESC, entre altres organismes. Pel que fa a la caiguda de la participació en el conjunt del país, Caball ho ha relacionat amb el fet que s'ampliés de 10 a 15 el cens mínim per tal que un municipi pogués comptar amb una mesa electoral.

Oferiment de JARC

Unió de Pagesos ha qualificat de "frivolitat" la proposta feta des de JARC instant les diferents organitzacions agràries a posar-se d'acord en els "temes d'estat" del sector "quan estem molt allunyats en moltes propostes", segons Caball, qui ha deixat clar que Unió de Pagesos "té un model basat en els pagesos i pageses del país mentre altres tenen un altre model més empresarial".

El coordinador nacional d'UP ha criticat que JARC llencés aquesta idea sense abans ni tan sols haver-la plantejat a Unió de Pagesos, malgrat que tampoc ha tancat la porta a estudiar la petició. Tot i això, Caball ha remarcat que si JARC vol parlar-ne, abans haurà de "rectificar" en determinats plantejaments en què aquest sindicat i Unió de Pagesos divergeixen.

En aquest sentit, entre altres punts de desencontre, el coordinador d'UP s'ha referit al fet que JARC va demanar que reforma PAC deixés fora els perceptors que reben menys de 5.000 euros en ajuts, que són el 80% a Catalunya, i també ha recordat que JARC i altres organitzacions van donar suport a l'encariment de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors temporers. Joan Caball també ha mostrat el rebuig d'Unió de Pagesos a la "collita en verd" o "no collita" com a mesura per fer front a la caiguda de preus de la fruita dolça, que sí defensa JARC.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació