El 49% de la factura de la llum va a l'Estat

Les elèctriques asseguren que la meitat de la factura correspon a impostos i polítiques públiques

Nació Digital
27 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:58h

El rebut de la llum s'ha incrementat un 68% des de l'any 2008 a l'Estat espanyol. Aquesta és una de les causes de la pobresa energètica. Un 11% de la població passa fred a casa seva com relata el reportatge Les cases fredes, publicat per NacióDigital aquesta setmana passada. Però, sabies que el 49% de l'import de la factura de la llum va a parar a l'Estat?

Segons ha informat Unesa, la Associació Espanyola de la Indústria Elèctricaa NacióDigital, el preu que paguen els consumidors està destinat a tres partides diferenciades:

- Subministrament elèctric. Es destina a cobrir la generació, distribució, gestió i transport de l'energia elèctrica. Si la factura és de 100 euros, 51 serien per cobrir el subministrament.

- Impostos. Inclou l'impost elèctric, que és un 5% de la suma del consum elèctric i la potència contractada, i l'IVA del 21% sobre el total de la factura.

- Polítiques públiques. Inclou la compensació extra peninsular (el 50% del cost extra que comporta garantir el subministrament a les illes), les primes per a les energies renovables i el dèficit tarifari. Aquesta part és fruit de decisions del govern espanyol i suposa un 28% de la factura.

Pedro González, director de regulació d'Unesa, explica "les primes a les energies renovables serveixen per a complir el compromís adquirit de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i representen 6.500 milions d'euros a l'any". La decisió d'incloure aquestes primes a la factura de la llum és de l'administració pública. "Les empreses elèctriques fan de recaptadores de l'administració pública. Un 49% de la factura va a parar a l'Estat i això els consumidors no ho saben. La factura de la llum no ho explica", destaca.

Pujada dels beneficis de les elèctriques

Endesa, una de les principals elèctriques, va assolir un benefici de 870 milions d'euros al primer semestre del 2015. Un 17,1% més que al mateix període de l'any anterior, segons el diari econòmic Expansión. Aquesta empresa va marcar una fita històrica al Ibex-35 quan va repartir 14.606 milions d'euros entre els seus accionistes en concepte de dividends el 2014. L'empresa Iberdrola va obtenir un benefici de 1.920 milions d'euros els nou primers mesos del 2015, el que suposa un increment del 7,8%.