El territori fixa 11 actuacions urgents per protegir la riera de Merlès

La Comissió reguladora dissenya una estratègia per resoldre problemes de massificació i brutícia

Aida Morales
26 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 10:33h
Banyistes a la Riera de Merlès
Banyistes a la Riera de Merlès | Joan Roma

La Comissió de la Riera de Merlès s'ha reunit aquest dimecres per continuar avançant en al seva ordenació i protecció, sobretot, en vistes a aquesta propera temporada d'estiu. Per això, s'ha elaborat un full de ruta per a al conservació d'aquest espai, que consta d'11 actuacions en els àmbits de la protecció legal, conservació de la natura, gestió de l'accessibilitat i restricció de l'ús públic intensiu. 

Segons han informat, aquestes mesures s'aniran implementant any a any des de les administracions públiques, entitats privades i propietaris de la zona, com una manera de resoldre els problemes de massificació, aparcament descontrolat, soroll, abandonament de deixalles, risc d'incendi, talls a accessos de camins i destrucció de sembrats, entre altres. 

El principal problema és que es tracta d'un Espai Natural Protegit que, a l'estiu, veu incrementada en excés la quantitat de gent que encabeix. A causa d'això, durant els darrers anys ja s'han anat realitzant actuacions de millora, deixant la porta oberta a les sancions però, sobretot, millorant les zones d'aparcament i les sortides, per evitar situacions d'emergència. 

Durant aquest proper any, segons han remarcat, els diferents alcaldes de la zona, amb el suport de la Diputació de Barcelona, s'han compromès a redactar ordenances municipals comunes sobre els usos, activitats i comportament cívic, amb l'objectiu d'assegurar al conservació del patrimoni natural i el respecte envers els veïns. 

A més, durant els propers mesos s'intentarà buscar un instrument legal de planificació i ordenació per protegir el seu curs fluvial; es vetllarà per continuar regulant l'estacionament de vehicles amb espais habilitats, i s'impulsarà una tasca de divulgació i sensibilització dels seus valors, conjuntament amb l'Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona (ADEFFA). 

La reunió de la Comissió de la Riera de Merlès va comptar amb la participació de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; el president del Consell Comarcal i de l'ADBerguedà, David Font; i el representant d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Carles Castell, entre alguns dels alcaldes implicats i cossos de vigilància i seguretat.

Un paratge idíl·lic amb un ecosistema delicat

La riera de Merlès és un paratge natural idíl·lic, amb racons de gran bellesa i basses espectaculars de punta a punta del seu recorregut. Un curs d'aigua que va de les Llosses fins a Merlès, passant per Borredà, Lluçà, La Quart i Sagàs. Té uns 20 quilòmetres, creua camins i carreteres, i transcorre de nord a sud fins arribar al riu Llobregat.

L’afluència massiva de gent, però, ha posat en perill el delicat ecosistema d’aquesta zona, amb una degradació visible de l’entorn: marges deteriorats, cotxes aparcats per tot arreu o deixalles escampades a qualsevol lloc.

La riera de Merlès creua tres comarques (Osona, el Ripollès i el Berguedà) i dues demarcacions (Barcelona i Girona), la qual cosa sempre ha complicat un acord global de gestió que posi una mica d’ordre.
 

Reunió de la Comissió sobre la Riera de Merlès. Foto: ADBerguedà.