Mor Salvador Reguant, primer director de l'Escola de mestres d'Osona

L’entitat va ser l’embrió de l'actual Universitat de Vic

per Redacció Osona.com , 24 de febrer de 2016 a les 11:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Salvador Reguant i Serra. Foto: IEC

El geòleg i paleontòleg Salvador Reguant i Serra, nascut a Súria (Bages) el 1928, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC des del 1986 i primer director de l’Escola de mestres d’Osona, embrió de l’actual Universitat de Vic, va morir ahir, 23 de febrer, a Barcelona, a l’edat de 87 anys. La cerimònia de comiat es durà a terme a dos quarts d’una del migdia del dijous 25 de febrer, al Tanatori de les Corts.

Reguant, premi Bages de Cultura 2005, va cursar la carrera eclesiàstica al Seminari de Vic entre el 1943 i el 1953. Poc després va ingressar a la Universitat de Barcelona, on en 1957 va obtenir la llicenciatura en Ciències geològiques. Nou anys després va presentar la tesi de doctorat a la Universitat d’Oviedo (1966).

Des de l’any de la llicenciatura va impartir la docència al Seminari de Vic, al Col·legi de Sant Miquel, l’Escorial, el Pare Coll i l’Escola de Treball de Vic. Va ser col·laborador científic del CSIC del 1963 al 1972, any en què va entrar de professor a la Universitat de Barcelona, d’on va ser catedràtic d’estratigrafia i de geologia històrica des de 1982.

El 1977 neix l'Escola Universitària de Mestres d'Osona, i ell en va ser el primer director oficial. El discurs que va llegir en la inauguració del centre es titulava “La Universitat a la Comarca. Unes reflexions en ocasió de la inauguració de l’Escola Universitària d’Osona”.


El 1979 va apadrinar el llibre Geologia de la Plana de Vic, dels seus deixebles Pere Busquets, Antoni Domínguez i Miquel Vilaplana, i que és el primer llibre d'Eumo Editorial (Eumo és l’acrònim d'Edicions de l’Escola Universitària de Mestres d’Osona). És autor de dos-cents títols d’investigació científica, sense oblidar l’alta divulgació i la inquietud pels aspectes pedagògics.

El 5 de setembre de 1997, en el marc del Congrés de Geologia, la Universitat de Vic, acabada de reconèixer, li va dedicar un homenatge a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, del qual és testimoni el llibre Homenatge al Dr. Salvador Reguant i Serra per la seva trajectòria professional i social, d'Eumo Editorial, 1997, a cura de Consol Blanc, Pere Busquets i Josep Serra-Kiel. El 1999, la Universitat de Vic li va atorgar la Medalla d'honor, el reconeixement més alt de la institució.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació