La 13a edició del Festival Nits de cinema oriental es dedicarà al Japó

El certamen, que se celebrarà a Vic entre el 12 i el 17 de juliol, s’estén als centres cívics

Redacció Osona.com
23 de febrer del 2016
Actualitzat el 24 de febrer a les 8:14h
En Hikari, el yokai imatge de les Nits de cinema oriental d'enguany
En Hikari, el yokai imatge de les Nits de cinema oriental d'enguany

El comptador per a la pròxima edició del Festival Nits de cinema oriental es continua escurçant. El certamen, que es farà del 12 al 17 de juliol, tornarà a portar la cultura asiàtica a Vic, amb sis intenses jornades de cinema, gastronomia i moltes i variades activitats.

Japó serà el protagonista d’aquesta 13a edició. Un país, una cultura i un estil de vida que ha seduït a mig món i que ha originat un dels fenòmens culturals contemporanis més massius: el manga. D'aquesta manifestació artística en beuen el cinema, ja sigui en la seva versió anime o en films d'imatge real, la música i fins i tot la gastronomia japoneses.

El festival dedicarà bona part de la seva programació al Japó, amb una nodrida presència de títols inèdits a la secció oficial a concurs, una inauguració amb sopar japonès i diverses activitats, un cicle de pel·lícules del gènere kaijû Eiga - les gegantesques criatures sorgides després de la bomba d'Hiroshima-, l'edició de dos llibres, la representació d'un conte infantil, tres exposicions, una conferència i diversos tallers.

Amb Japó de país protagonista, gairebé era obligat escollir un yokai com a imatge del certamen. Els monstres i fantasmes del folklore japonès són una part molt destacada de la seva vasta cultura i han inspirat llibres, pel·lícules i infinitat de manga i animes, a banda de la lògica tradició popular. El yokai escollit per il·luminar aquest Festival Nits 2016 és en Hikari (llum en japonès), un entremeliat chōchin-obake (fanalet fantasma) a qui li agrada inventar històries i sorprendre els visitants de l'espai que il·lumina. Inventar històries i sorprendre, dues de les facetes que identifiquen al Festival Nits.

Hikari pertany al grup dels yokai "objectes de la casa", que porten molt de temps oblidats i acaben transformant-se en un ésser animat, juganer i entossudit en passar-s'ho bé. El dibuix del personatge és un any més obra de Xevi Domínguez, il·lustrador calldetenenc que treballa al festival des dels seus inicis.

Molt cinema i nou premi

La indústria del cinema japonès és una de les més prolífiques de tot Àsia i els seus estudis de producció i directors abracen totes les temàtiques i gèneres. La presència nipona també destacarà a les sessions infantils, les nits especials com la Golfa o la Nit de Terror i en les clàssiques matinals d'anime.

El films japonesos aniran acompanyats d’una selecció de les millors i més recents produccions d'altres territoris com Hong Kong, la Xina, l'Índia, Tailàndia, Corea del Sud o el Nepal.

Com a novetat, aquest any s'atorgarà un segon guardó entre els films de la secció competitiva. L'entregarà un jurat internacional format per figures estretament vinculades amb el cinema oriental. Així doncs, a banda del clàssic Gat de la Sort dels Nitòmans, a partir d'ara també es donarà el Gat de la Sort del Jurat del Festival Nits.

Com veiem Àsia des d'occident?

El Festival Nits rep cada any diverses propostes cinematogràfiques d'autors occidentals rodades a l'Àsia o que tracten aspectes concrets de països d'aquest continent. Tenir una visió occidental d'Àsia és un bon complement a la filosofia de difondre la cultura asiàtica que ens mou i el certamen ha decidit encetar una nova secció on es podran veure aquestes obres, algunes presentades pels seus propis directors, i així completar aquest viatge d'anada i tornada.

L’organització del festival ha batejat aquesta secció com a Marco Polo i tindrà una especial cura pels documentals però estarà oberta a tots els suports i gèneres.

Dobles Nits de lectura

Després de la bona experiència de la primera publicació del Festival Nits, el llibre sobre westerns asiàtics Wild Wild East, aquest any es vol repetir i duplicar l'experiència. El certamen publicarà una  original galeria de Kaijû Eiga, els clàssics monstres japonesos capitanejats pel mític Godzilla, en un llibre que imitarà els quaderns de natura, amb les característiques fisiològiques de cada espècie. Kaijû Field Notebook és un llibre coordinat per Domingo López, escrit per Eduard Terrades amb aportacions de diferents  col·laboradors, i il·lustrat per l'osonenc Carles Ganyarul.

Com en l'anterior edició, el festival obrirà un Verkami per poder fer front a les despeses de la publicació. A més, la retrospectiva del festival també estarà dedicada als Kaijû, amb una selecció dels films més representatius del gènere.

L'altra publicació serà un llibre infantil il·lustrat que explicarà la història del Gat de la Sort, icona del festival, sota el títol de Les aventures de Maneki Neko.

Més Nits: centres cívics

El festival continua repartint la seva programació per diversos espais de la ciutat. Aquest any són els centres cívics de Vic els que s'incorporen a l'oferta, amb una graella d'activitats dedicades al món asiàtic que es programarà durant les setmanes prèvies al Festival Nits.

Hi haurà des de sessions de cuina a tallers d'il·lustració i l'oportunitat també d'aprendre els secrets de la henna o de la poesia xinesa. Hi haurà conferències, arts marcials, projeccions i moltes altres propostes que més endavant us anirem detallant.

Aquesta nova proposta s'afegeix a l'Espai B del certamen, la biblioteca Joan Triadú que, com en les recents edicions, continuarà acollint algunes de les activitats paral·leles –i algunes projeccions de la secció Marco Polo- les tardes de dimarts a divendres del festival.

El Festival Nits de cinema oriental de Vic compta amb el suport de l'Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura i de l'ICEC. En aquesta edició també col·laboren el Consolat Japonès de Barcelona i Japan Foundation, institució dedicada a la promoció de la cultura i llengües japoneses al món.
 

Més informació, des del web del Festival

Vegeu totes les galeries de fotos de les Nits de cinema oriental de Vic

 

L'humor surrealista d'«Afro Tanaka», en una sessió de les Nits de cinema oriental, Foto: Moma fotògrafs

Arxivat a