Els sindicats demanen abaratir la carn de porc per augmentar-ne el consum

JARC-COAG reclama la necessitat de traslladar la caiguda del porc en origen al consumidor | Lamenta que els ramaders hagin perdut un 26% de beneficis

NacióLleida
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 6:53h

Una granja de porcs. Foto: Adrià Costa


JARC-COAG denuncia que els preus que reben els ramaders de porcí en origen han caigut un 26% des del gener del 2014 –situant-se per sota dels costos de producció- , mentre al consumidor només se li han reduït un 1%, cosa que suposa un diferencial del 450% entre la granja i la taula.

El sindicat responsabilitza sobretot d'aquesta situació les grans superfícies i, per això, reclama a l'administració que vetlli pel compliment de la llei de la cadena alimentària i per la defensa dels drets dels consumidors per tal que aquesta caiguda del preu en origen es traslladi també al consumidor, amb l'objectiu d'incrementar el consum de porc.

JARC-COAG defensa la necessitat que productors i escorxadors vagin a la una, especialment després de la negativa de la indústria càrnia a aplicar l'increment de preu del porc que va acordar dijous passat la part productora a Mercolleida.

Perill de tancament per les petites i mitjanes empreses

Actualment una explotació mitjana de porcs perd uns 4.500 euros a la setmana, cosa que equival a una pèrdua entre 0,15 i 0,20 euros/quilo per als productors, mentre els escorxadors guanyen entre 6 i 8 cèntims per quilo de carn, segons Bernis. En aquest sentit, des de JARC-COAG adverteixen que si segueix la tònica actual en què el preu del porc estigui per sota dels costos de producció, moltes explotacions petites i mitjanes hauran d'acabar integrant-se en grans empreses o, en algun cas, arribar a tancar. Cal tenir en compte que en aquests moments entorn d'un 78% d'explotacions porcines de Catalunya estan integrades.

Per tal de capgirar aquest context, Jaume Bernis també ha defensat la importància que productors i indústria càrnia vagin a la una i trencar així la tendència a la "confrontació" per tal de possibilitar que el consumidor acabi pagant un preu "just i real" pel porc. "Ens estem barallant la part productora i els escorxadors quan aquí hi ha una part que acaba fixant el preu de tota la cadena que són les grans superfícies", ha remarcat.

En aquest sentit, Bernis ha assegurat que "la gota que ha fet vessar el got" ha estat la "posició de força" que van emprendre els representants de la indústria càrnia en negar-se a acceptar l'increment de la cotització del porc viu en 0,004 euros/quilo que va acordar dijous passat la part productora a la llotja de referència de Mercolleida.

Altrament, Jaume Bernis també ha defensat la necessitat de reobrir el mercat rus, així com d'obrir nous mercats per tal de donar sortida a l'excedent de carn de porc que hi ha en aquests moments a Europa i que n'ha enfonsat els preus.

Cal tenir en compte que durant el 2015 es va incrementar un 5,8% la cabanya porcina a l'estat espanyol, fet que es va traduir amb el sacrifici de 4 milions de porcs més que l'any anterior. JARC-COAG calcula que, si segueix aquesta tònica, aquest 2016 podrien ser 6 milions més els porcs sacrificats.