1 de 10

Un projecte pioner a Europa esterilitza senglars amb vacunes

La iniciativa vol constatar que els anticonceptius són una bona eina per incorporar a la gestió de la població del porc salvatge

per Joan Manel Oller, 12 de febrer de 2016 a les 16:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una família de senglars, com el que ha tallat la c58 Foto: QS/ND


La Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Servei de Reproducció de la Facultat de Veterinària, enllesteixen una prova pilot per a l'estudi de l'esterilització del porc senglar a través de vacunes. Aquest projecte, pioner a Europa, en el que participaran el Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i els municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa, vol ampliar els estudis existents realitzats a Anglaterra i als Estats Units. A més es pretén constatar sobre el territori el que apunten els resultats d'aquestes investigacions: la vacuna anticonceptiva pot ser una nova metodologia a incorporar a la gestió de la població de porc senglar. El Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ja disposa d'un canal de vídeo a Youtube on mostra aquests animals. Les imatges formen part del conveni marc de col·laboració entre Generalitat, Diputació i UAB. 


Els senglars cada cop s'acosten més als nuclis urbans. El vicepresident de la Diputació Dionís Guiteras, en una entrevista concedida a representants de totes les edicions territorials de NacióDigital va reconèixer que la proliferació dels senglars el preocupa especialment i que caldrà afrontar la situació de cara.

L'organització Libera! dona suport a l'estudi per a l'esterilització i rebutja les declaracions de la Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça. Segons l'entitat animalista, el comunicat "pretén donar resposta amb informació errònia als arguments exposats per l'alcalde de Sant Martí Sarroca, en la seva decisió de denegar el permís per tancar camins per a batudes de caça. Aquest comunicat de la Federació qüestiona la seguretat de les vacunes amb les quals es farà un estudi pioner a Catalunya per a l'esterilització dels senglars". Libera afegeix que el programa de seguiment de poblacions de senglar 2014-2015 de la Generalitat diu que "la caça no està aconseguint reduir significativament les poblacions de senglar en moltes zones de Catalunya”.


La Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça explicava que gràcies a la caça la plaga de senglars que afecta el país no esdevé més gran. Libera! reconeix que és una eina imprescindible pel control, però no l'única ni definitiva. A Catalunya es pot caçar quasi al 90% de la seva superfície, la majoria de la qual, 2,5 milions d'hectàrees, són gestionades per societats locals de caçadors. 

Rosi Carro, de Libera!, apunta que "alguns estudis molt recents indicarien que, a les zones estudiades, una alta pressió de caça podria provocar un més alt número de femelles primerenques en disposició de parir i que, a més, aquestes femelles avançarien els seus períodes de gestació, parint abans. Tenint això en compte, en alguns indrets l'alta pressió de caça el que podria propiciar és una natalitat més elevada del senglar".

 

El senglar, porc senglar o porc fer (Sus scrofa) és un mamífer cetartiodàctil. Foto: GerardM-Wikipèdia

 

Participació