Les al·legacions al pressupost de Vic per a Tots, ERC i PLVI no prosperen

L’equip de govern argumenta que les propostes no complien la normativa i que només tenien caràcter polític | L’oposició, en un ple tens, fa una crida a CiU per intentar trobar més consensos

Anna Erra i Joan Ballana conversant després del ple
Anna Erra i Joan Ballana conversant després del ple | A. Costa
Pere Pratdesaba
11 de febrer del 2016
Actualitzat el 12 de febrer a les 12:09h

Anna Erra i Joan Ballana conversant derprés del ple. Foto: Adrià Costa

 

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic (PSC i CiU), amb el beneplàcit de Capgirem Vic, ha aprovat definitivament el pressupost municipal per a l'exercici 2016, aprovat inicialment el 13 de gener, i ha desestimat les al·legacions presentades per Vic per a Tots, ERC i PLVI. El resultat de la votació ha estat el mateix que en l’aprovació inicial: els 10 regidors de CiU i PSC hi han votat a favor; els quatre de Capgirem Vic s’han abstingut i la resta, de PLVI, ERC i Vic per a Tots, set en total, s’hi han oposat.

Ha estat una ple extraordinari breu, només ha durat 45 minuts, però tens, amb forts retrets per parts dels tres grups que han presentat les al·legacions. L’oposició ha criticat l’equip de govern la seva manca de diàleg i li ha reclamat “autocrítica” i “reflexió”, “en benefici de la ciutat”.

El regidor d’Hisenda, Àlvar Solà (CiU), ha explicat que les al·legacions presentades feien referència a supòsits no contemplats en la normativa, i que tots tenien un caràcter polític, per tant, han optat per rebutjar-les. Només s’han aprovat dues petites esmenes administratives incloses en les al·legacions d’ERC.

Solà ha argumentat que en 40 anys de democràcia a l’Ajuntament de Vic no s’havien presentat mai al·legacions als pressupostos, tot i reconèixer que els partits de l’oposició hi tenien dret.  “Es poden presentar al·legacions per qüestions formals, però no polítiques”, ha reblat.
 

L'alcaldessa Anna Erra, cridant a files als regidors abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa


Capgirem Vic s’ha mantingut en la seva posició en relació als pressupostos, amb una abstenció que ha permès tirar-los endavant, però ha lamentat que les al·legacions no s’hagin pogut debatre. “Nosaltres posem sempre per davant el debat polític”, ha defensat Joan Coma.

Tothom amb la mà estesa

Joan Ballana (ERC) ha estat molt dur en la seva intervenció. El portaveu d’ERC ha lamentat que no s’aprovessin les al·legacions, ha recordat que en d’altres municipis com Canet o Barcelona era habitual presentar al·legacions “polítiques” i ha explicat que les propostes finals dels republicans ja estaven “rebaixades” en relació a l’aprovació inicial.

Ballana ha anat més enllà de l’aprovació dels pressupostos i ha aconsellat a l’equip de govern que fes una reflexió per intentar governar amb més consensos. ““Avui es perd una gran oportunitat. Nosaltres continuem amb la mà estesa, però ens trobem amb un mur”, ha lamentat.

Josep Anglada (PLVI) ha criticat la manca de diàleg de l’equip de govern i ha qualificat la denegació de les al·legacions d'“arrogant i prepotent”.  “La seva actitud s’assembla cada cop més a la del Partit Popular amb Catalunya”, ha dit.
 

Joan Ballana, en el seu torn de rèplica al ple. Foto: Adrià Costa


Arnau Martí (Vic per a Tots) ha explicat les al·legacions s’han presentat amb voluntat d’arribar a consensos amb punts específics, per exemple, del pla d’inversions. Martí també ha estat molt crític amb l’equip de govern: “Em sap greu que no hi hagi la discrecionalitat política per redirigir, al menys, algunes de les propostes que s’han portat al ple. Vostès continuen amb el seu immobilisme, una situació que no ajuda al conjunt de la ciutat. Han perdut una oportunitat per fer un gest cap als grups de l’oposició...”

L’alcaldessa Anna Erra (CiU), que també ha intervingut en el debat, ha agraït la mà estesa de l’oposició però els hi ha recriminat que no l’estenguessin abans, en el moment de l’elaboració dels pressupostos. “Hem trobat molts búnquers, moltes frontisses, nosaltres hem buscat el diàleg amb vostès però no els hem trobat”, ha lamentat.
 

L'equip de govern votant els pressupostos. Foto: Adrià Costa


 

Intervenció d'Arnau Martí. Foto: Adrià Costa
 

Joan Ballana i Josep Ramon Soldevila. Foto: Adrià Costa
 

Els regidors de la CUP conversant amb Àlvar Solà, en acabar el ple. Foto: Adrià Costa
 

Susagna Roura conversant amb Àlvar Solà. Foto: Adrià Costa
 

Iintervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Arxivat a