Santi Vivet: «Gent amb pals i pedres va colar-se al ball de Carnaval de Torelló»

L’alcalde de Torelló culpa de les allaus l'excés de gent sense entrada, que va generar un tap a la porta | Defensa l’actuació de l’empresa organitzadora, diu que la situació sempre va estar “sota control” i fa una crida per trobar qui va llençar els gasos lacrimògens

Marc Fontseré, Santi Vivet i Núria Güell durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
Marc Fontseré, Santi Vivet i Núria Güell durant la roda de premsa d'aquest dimecres. | Adrià Costa
Redacció Osona.com
10 de febrer del 2016
Actualitzat el 11 de febrer a les 6:48h

Marc Fontseré, Santi Vivet i Núria Güell durant la roda de premsa d'aquest dimecres. Foto: Adrià Costa


L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, ha reconegut aquest dimarts, en una roda de premsa, que els aldarulls al pavelló durant el ball posterior a la rua del Carnaval els van "desbordar". El batlle, però, ha defensat l'actuació de l'empresa que es va encarregar de l'organització de l’esdeveniment perquè "va posar totes les mesures de seguretat" que els van demanar. El problema, segons ell, va ser un grup de persones sense entrada i organitzades que es van colar, la qual cosa va obligar a tancar el recinte i va provocar un tap a l'entrada, amb les conseqüents allaus humanes. Continua sense saber-se qui va fer servir gasos lacrimògens a dins del recinte.

Vivet ha insistit en que les mesures de seguretat havien estat les correctes, les quals, enguany, la primera vegada que el ball estava organitzat per una empresa privada, es van extremar. Prova d’això és que es va reduir l’aforament de 3.000 a 2.500 persones. També ha assegurat que l’empresa només va vendre les 2.500 entrades permeses i que a dins del pavelló no es va sobrepassar mai aquesta xifra, tot i que a fora del recinte, possiblement sí, a causa de la gent que s’havia colat. A més, “hi havia una trentena de controladors d’accés, més del triple del que es requeria”, ha reblat.

Segons el relat del batlle, al ball va anar-hi més gent del compte, i molta sense entrada i refiada que en podria comprar a taquilla (es van acabar de seguida). Això va provocar una anomalia, ja que hi havia persones amb entrada que no podien passar a causa del tap que es va produir a l’accés.

El problema es va agreujar perquè un grup nombrós i "problemàtic" de gent sense entrada (unes dues-centes persones) es va colar per la part del darrere, “alguns proveïts de pals, pedres i eines per tallar les tanques”, segons Vivet. Per aquest motiu, es va decidir tancar l'entrada per evaluar la situació i evitar que se sobrepassés l'aforament.

Va ser llavors quan el tap a l'entrada es va fer més gros i hi van haver un parell d’allaus, es van tombar les tanques, trencar vidres i molta gent es va colar. Van ser uns minuts d’angoixa i de molta tensió, tal com relaten alguns dels testimonis.

Davant d’aquest panorama, l’organització, d’acord amb l’Ajuntament (a dins del recinte hi havia el propi alcalde i tres regidors) i els Mossos d’Esquadra, va decidir parar la música i encendre els llums. Un cop es va comprovar que no hi havia cap més aglomeració, es va reprendre el ball, que va continuar amb normalitat, explica Vivet. “En cap moment es va perdre el control de la situació ni hi va haver cap situació de risc”, defensa l’alcalde.

Els misteriosos gasos lacrimògens

Durant els minuts de desconcert, algú a dins del pavelló va llançar un gas lacrimogen i molts dels assistents en van patir les conseqüències: tos i ulls plorosos. Alguns d’ells van haver de sortir del pavelló.

Vivet ha dit que l’empresa li ha assegurat “taxativament” que cap del seus empleats havia fet servir el gas, la qual cosa està fora de la normativa. De la mateixa manera que ja se’n va fer ressò Osona.com, l’alcalde ha fet una crida a les persones afectades a denunciar els fets als Mossos d’Esquadra per poder trobar els autors.

Un Carnaval més cívic

El regidor de Seguretat Ciutadana de Torelló, Marc Fontserè, ha assenyalat que tot i els incidents, el Carnaval de Torelló va ser "un èxit". El regidor ha posat de manifest que cada any s'estan dedicant esforços per reforçar el civisme durant la festa i aquests estan donant els seus fruits, "malgrat el que hagin fet uns quants brètols".

Pel que fa als fets delictius i en comparació amb l'any anterior, aquests han disminuït de 26 a 18. Al CAP es van atendre una trentena de persones per intoxicacions etíliques (un 40% menys que l’any passat) i no va ser necessari traslladar ningú a l’Hospital Universitari de Vic per aquesta causa, a diferència d’altres anys.

Els serveis d'emergències mèdiques van haver d'atendre a les immediacions de Torelló a tres persones afectades pels gasos que es van llançar a l'interior del recinte del ball.

Comunicat de la CUP Torelló-Som Poble

El grup municipal de CUP Torelló-Som Poble, a l’oposició a l’Ajuntament, també ha emès un comunicat (llegiu a sota) mostrant la seva preocupació pels fets. La formació està recopilant informació per saber què ha passat i apunta que demanarà responsabilitats.
 

COMUNICAT SOBRE ELS INCIDENTS DEL BALL DE CARNESTOLTES 2016Arrel dels esdeveniments que es van viure durant la...

Posted by CUP Torelló on lunes, 8 de febrero de 2016
 

Els Embaukat's recuperen el tro del multitudinari Carnaval de Torelló

Fotos de la Gran Rua del Carnaval de Torelló (M. Albesa)

Les senyoretes i els homenots mostren el seus atributs al Carnaval de Torelló

Fotos de les Senyoretes i Homenots del Carnaval de Torelló (Adrià Costa)

Un multitudinari Pullassu obre la disbauxa al Carnaval de Torelló

Fotos de la festa del Pullassu del Carnaval de Torelló (José M. Gutiérrez)

Recull de fotos del Carnaval de Terra Endins

Recull de fotos del Carnaval a Osona
 

La rua del Carnaval de Torelló va ser multitudinària. Foto: Martí Albesa
 
Arxivat a