Unió Democràtica, «partit compromès»

Montserrat Rosell aposta per una negociació pactada amb l’Estat per resoldre el “procés”

Redacció Osona.com
09 de febrer del 2016
Actualitzat el 12 d'abril a les 7:26h
Ramon Espadaler i Duran i Lleida, la nit del 27-S
Ramon Espadaler i Duran i Lleida, la nit del 27-S | Sergi Cámara

Duran i Lleida, la nit electoral del 27-S. Foto: Sergi Cámara


CARTES AL DIRECTOR

Per una Catalunya amb seny i coherent
Montserrat Rosell Pujol
Vic

Penso que ens cal a tots, polítics i ciutadans, fer una reflexió sobre el procés. Des del catalanisme integrador i d’acord amb uns criteris de sobirania, sense renunciar ni posar límits a l’aspiració de plena sobirania per al nostre país, però no defugint mai del diàleg, l’acord i el pacte. Democràticament, prenent totes les decisions de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.

El president Mas va dir, el 6 de setembre passat, que si no hi havia una majoria sobiranista, aquest procés s’hauria acabat. Les eleccions del 27-S van aconseguir un suport molt majoritari, certament, però que no va arribar al 50%. No hi ha cap mandat democràtic ni una clara majoria social per la ruptura, simplement “ara toca això”.

El desig i l’obligació del president Rajoy és mantenir la integritat territorial, però això no es pot fer menystenint la voluntat del ciutadà. Judicialitzar aquesta qüestió no és la solució. Cal diàleg per afrontar-ho de manera democràtica. Aquest procés s’hauria de gestionar des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l’Estat espanyol, amb un acord, perquè tots els conflictes s’han de resoldre parlant, dialogant, negociant, cedint les dues parts, i per tant políticament, no combatre’ls judicialment. Un diàleg amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al sí de la Unió Europea. Descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora d’Europa. Tothom sap que si la ruptura no és pactada amb Espanya, la Unió Europea ens farà fora.

És bàsica la seguretat jurídica, que cal garantir en tot moment, excloent una possible Declaració Unilateral d’Independència. Per cert, en aquesta legislatura no està plantejada. JxSí no ho tenia en el seu programa electoral, per tant no és una qüestió que calgui plantejar en els propers 18 mesos. Així com també, cal excloure l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat. El propi conseller de Justícia va declarar fa poc que el procés només es pot fer amb seguretat jurídica. La justícia és una peça essencial pel funcionament de qualsevol país. No es tracta de desobeir, sinó d’obeir.

I, per últim, vetllar en tot moment per la cohesió social i territorial de la nostra nació, intentant al màxim no dividir més el país del que ja ho està en l’actualitat. En tots aquests aspectes que he esmentat, hi ha un partit català plenament compromès, Unió Democràtica de Catalunya, que no ha defugit mai de la seva ideologia, sempre coherent, i d’altres que podrien subscriure una part del que es diu. Pensem-hi una mica tots plegats, per no carregar-nos-ho tot i millorar el present i el futur del nostre país.
Arxivat a