«Refugiats, l'odissea cap a Europa», la mostra de Sergi Cámara al Palau Robert

El fotoperiodista vigatà documenta el perill de les travessies per mar que emprenen moltes persones per fugir dels seus països

Plafons de l'exposició de Sergi Cámara al Palau Robert
Plafons de l'exposició de Sergi Cámara al Palau Robert | A. Costa
Redacció
05 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:56h

L'exposició Refugiats, l'odissea cap a Europa del fotògraf vigatà Sergi Cámara, col·laborador d'Osona.com i NacióDigital, dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els seus països. La consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Neus Munté, encapçalarà la seva inauguració aquest divendres a dos quarts de cinc de la tarda al Palau Robert de Barcelona. La mostra es podrà visitar a partir del 6 de febrer. 

L'exposició itinerant, a iniciativa del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades i amb la col·laboració del Palau Robert, busca sensibilitzar l'opinió pública catalana sobre les situacions a les quals milers de refugiats han de fer front i coincidint amb la conjuntura actual, en què molts d'ells han de venir a Catalunya. 

El fotògraf vigatà ha viatjat a diversos punts conflictius per captar l'èxode de refugiats: les illes gregues de Lebos i Kos, prop de Turquia i un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies per mar en embarcacions en què s'amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren o el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.
 

Una de les fotografies de l'exposició al Palau Robert Foto: Sergi Cámara


L'acte comptarà amb els discursos de la consellera Munté, del tercer tinent d'alcalde de l'Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens; del diputat delegat de Presidència de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana; el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i el fotògraf Sergi Cámara. 

També hi assistiran el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; la directora general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila; i el coordinador del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret.

La mostra es pot visitar, a més del Palau Robert, a diverses localitats de Catalunya i a diversos districtes de Barcelona, amb el suport de les diputacions catalanes i l’Ajuntament de Barcelona.

Sergi Cámara

Sergi Cámara (Vic, Osona, 1970) ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional als moviments migratoris i als desplaçaments forçats per la guerra, en llocs com Colòmbia, Sudan del Sud, el Marroc, Mali, Ruanda o el Iemen. Una part important de la seva feina també mostra les vulneracions dels drets humans a la tanca de Melilla, tasca que porta realitzant des de 2004. 

Treballa de manera independent per a organitzacions i institucions. El seu objectiu és aprofundir en els temes, dedicar-los el temps necessari per aconseguir una visió global i completa en cada reportatge. Part de la seva feina ha estat publicada per NacióDigital.

Ha col·laborat amb diverses organitzacions com el  Servei Jesuïta al Refugiat, Entreculturas o Cooperació Internacional de l’Obra Social La Caixa. Ha publicat els seus reportatges en mitjans nacionals  i internacionals. La seva obra s’ha exposat a Barcelona, Madrid, Miami, São Paulo, Bogotà, San Francisco, Lima, Panamà, entre d’altres ciutats. Ha aconseguit premis nacionals i internacionals; Beca FotoPres de l’Obra Social “la Caixa”, Premi Activista de la ciutat de San Francisco, Premi José Couso de Tele 5 i finalista al FotoPres de l’Obra Social de "la Caixa".

La situació dels refugiats

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.

El nombre de refugiats que arribaran a l’estat espanyol en el decurs dels dos propers anys serà previsiblement d’entre 15.000 i 30.000 persones, xifra que suposa entre el 0,03 i el 0,06% del total de la població espanyola (quantificada en 46,7 milions). El Govern català estima que arribaran fins a 5.000 persones amb necessitats de protecció internacional a Catalunya durant els dos propers anys.
Arxivat a