El Síndic de Greuges recomana a Montesquiu que no faci repicar les campanes a la nit

Els veïns de 14 municipis catalans s'han queixat al defensor del ciutadà

EFE
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:49h

La campana d'una església. Foto: Amics dels Campanars

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat a 14 municipis catalans que modulin o suprimeixin el repic nocturn de les campanes de les esglésies perquè molesten el descans dels veïns, que han expressat les seves queixes al defensor del ciutadà.  Entre aquests, hi ha els de Montesquiu.

A més de la localitat osonenca, les localistats afectades són: Tordera, Barcelona, Palafolls, Montesquiu, Garidells, El Papiol, Torroella de Fluvià, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires, Arenys de Mar, Rabós, Castellfollit de Riubregós, Falset i Olesa de Bonesvalls.

Encara que el repic de les campanes de les esglésies és una pràctica tradicional, arrelada més enllà de l'àmbit religiós, el Síndic ha alertat que la Llei de protecció contra la contaminació acústica no la preveu com una excepció. 

Seguint la recomanació del Síndic, alguns consistoris ja han emprès mesures. L'Ajuntament de Garidells ha silenciat la gravació que simula el toc en horari nocturn. Altres localitats han reduït la freqüència i han eliminat quarts i repics, com és el cas de Sant Just Desvern i Rabós, o han disminuit la intensitat, en el cas de Sant Esteve Sesrovires. Aquest dimecres també es va conèixer que les campanes de la catedral de Girona ja no sonen des de principis de gener arran de les queixes d'un hotel.