Vic farà un homenatge anual a les víctimes dels bombardejos franquistes

L’oposició torna a mostrar la seva força al ple i aprova les set mocions proposades | Entre aquestes un pla de xoc per al comerç, que l’equip de govern veu de difícil aplicació

L'equip de govern va votar a favor de l'homenatge a les víctimes franquistes
L'equip de govern va votar a favor de l'homenatge a les víctimes franquistes | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
04 de febrer del 2016
Actualitzat el 05 de febrer a les 14:03h

L'equip de govern va votar a favor de l'homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes. Foto: Adrià Costa

 
L’oposició de l’Ajuntament de Vic va tornar a mostrar la seva fortalesa, en el ple municipal celebrat aquest dimecres, 3 de febrer, de caràcter ordinari. Les set mocions que van arribar a la sessió (dues de Vic per a Tots, ERC i Capgirem, i una de PLVI) es van aprovar, algunes amb petites esmenes dels altres partits de l’oposició o de l’equip de govern, format per CiU i PSC.

Pel que fa a l’ordre del dia, molts punts de tràmit que es van enllestir en poc més de 15 minuts, la majoria aprovats per unanimitat. Van tirar endavant, entre d’altres, les tarifes del taxi per al 2016 i una modificació de l’ordenança reguladora de l’aparcament de vehicles per rotació a la via pública.

Els dos bàndols de la Guerra Civil

El ple, a instàncies de Capgirem Vic, va aprovar una moció on s’instava l’Ajuntament a organitzar anualment un homenatge institucional a les víctimes dels bombardejos franquistes a la Guerra Civil, ara fa 77 anys (en els últims anys ho ha fet Capgirem a títol particular). El text proposava que es fes entre desembre i gener, coincidint amb l’aniversari dels bombardejos.

La moció va tirar endavant amb el suport de 20 dels 21 regidors del consistori. Només hi va votar en contra Josep Anglada (PLVI), que va argumentar que només es recordava les víctimes d’un dels bàndols de la Guerra Civil, una posició que en anteriors legislatures havien defensat CiU i sobretot PSC en debats semblants sobre el mateix període històric.  Anglada va recordar els assassinats de capellans i laics de dretes, i va dir que oblidar-ho no era “correcte ni democràtic” i no ajudava a “reconciliar els vigatans”.

La resta de grups de l’oposició es van apuntar amb efusió a la proposta. . “Vic ha de tenir memòria”, va apunta Jaume Colomer (ERC). “Continuarem donant suport a tot el que suposi recuperar la memòria històrica”, va afegir en la mateixa línia Arnau Martí (Vic per a Tots).
 

Intervenció de Sara Blázquez, de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa
 

Josep Anglada, l'únic que va votar en contra de la moció. Foto: Adrià Costa


L’equip de govern també hi va donar suport, tot i que Josep Arimany va instar Capgirem a corregir unes petites dades de l’enunciat de la moció que eren incorrectes. Es va acceptar.

Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista. El primer va ser el 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. El segon va ser el  20 de gener de 1939. El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits i, a més a més, van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va tenir lloc el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà. El quart va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.

D’on sortiran els diners per al comerç?

ERC també va aconseguir llum verda a una altra moció important, de suport al petit comerç, en aquesta ocasió, però, sense la complicitat de l’equip de govern. La iniciativa es va aprovar amb els vots dels 11 regidors de l’oposició, mentre que els 10 de l’equip de govern es van abstenir.

La moció proposava revisar el pla d’usos comercials de Vic, que tindria com a objectiu la reactivació comercial de locals buits dins la trama urbana, i elaborar un pla de xoc comercial i d’emprenedoria a la ciutat, en coordinació amb Creacció i Vic Comerç. En aquest marc, es preveu dotar amb 255.000 euros el pla i amb 115.000 euros una bossa d’emprenedoria. També s’aplicarà una suspensió de llicències de nous supermercats.
 

Joan Ballana parlant amb Arnau Martí, abans d'entrar a la sala de plens. Foto: Adrià Costa


Els diners que es destinaran en aquest pla de xoc sortiran de la Diputació de Barcelona, ja que no està contemplada aquesta partida en el pressupost. I aquí van sorgir les discrepàncies. ERC va defensar que, segons les informacions facilitades pels tècnics de la Diputació, la iniciativa tenia cabuda en les subvencions del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de l’ens supramunicipal. Curiosament, els tècnics de la Diputació que van informar l’equip de govern, segons Josep Arimany (CiU), van assegurar que no era viable sol·licitar ajudes per aquests conceptes, i que la moció no es podria aplicar sense pressupost, per tant hi votarien contra. Cal apuntar que els dos partits, CiU i ERC, formen part del govern de la Diputació de Barcelona d’aquesta legislatura.

Joan Ballana, portaveu d’ERC, va dir que seria la inversió més important mai feta al comerç de la ciutat i va argumentar que era un projecte “pioner”, en el que es posaran en contacte industrials, autònoms i emprenedors.

ERC va accedir a afegir algunes esmenes de Capgirem, que va veure amb bons ulls la moció, tot i el seu to “capitalista i neoliberal”, segons Joan Coma.  Així, els republicans van accedir a que les ajudes es concentressin sobretot al sud de la ciutat i que es fes una pla de xoc específic per a aquesta zona, que es descartessin les grans superfícies per rebre ajudes, que s’assegurés que totes les subvencions provinguessin de la Diputació, i que es fes una campanya de promoció comercial, acompanyada d’una aplicació per a mòbils.

Josep Anglada (PLVI), per la seva part, va reconèixer que el comerç havia patit amb virulència la crisi i Vic per a Tots va valorar com a “positiva” la iniciativa. El portaveu d’aquesta darrera formació, Arnau Martí, també va proposar una esmena, que es va acceptar: dotar de 100.000 euros per potenciar el comerç als barris del sud i a l’Eixample Morató.
 

Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa


Arimany, en nom de l’equip de govern, va defensar que ja s’estava treballant per potenciar i defensar el petit comerç.  El regidor de Promoció Econòmica va explicar que el pressupost del 2016 ja tenia una partida de154.000 euros dedicats al comerç i el turisme, i que al llarg de la legislatura ja s’havien fet moltes accions per fomentar el sector, bàsicament a través de Creacció. També va recordar que la suspensió de llicències pot aplicar-se per un any i sempre amb argumentacions clares i concises.

Antena del carrer Sant Fidel, glifosat i pobresa energètica

La segona moció d’ERC proposava la retirada de l’antena del carrer Sant Fidel, número 9, i la seva  reubicació, en un lloc on es reduís l’impacte per als veïns, amb riscos reals de salut, segons va explicar Josep Lluís Garcia (ERC). Es proposa que es negociï amb l'empresa propietària, actualment Telefónica i, davant l'hipotètica negativa, es revisi en el nou POUM la qualificació urbanística de l'edifici.
 
La moció es va aprovar per unanimitat. Tots els partits hi van donar suport, fins i tot l’equip de govern, que va matisar, però, que l’antena estava per sota els llindars d’emissions permesos per la llei i va demanar que s’estengués el termini per negociar amb Telefónica a quatre mesos (el text en fixava dos), la qual cosa es va acceptar. També es va afegir una esmena de Capgirem, ben vista per l’equip de govern, per estudiar situacions semblants en d’altres punts de la ciutat i analitzar una millor reubicació de les antenes.

Josep LLuís Garcia, d'ERC. Foto: Adrià Costa


La segona moció de Capgirem, de suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i a la lluita contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, també va prosperar. Tots els partits hi van votar a favor.

També es va aprovar la cinquena moció, de PLVI, de suport a la malaltia X-ALD (adreneoleucodistròfia) en el cribatge prenatal,  amb els vots favorables de PLVI i equip de govern (PSC i CiU). ERC i Vic per a Tots es van abstenir i Capgirem Vic hi va votar en contra.

La sisena moció, de Vic per a Tots, contra la pobresa energètica i el canvi de model energètic, proposava que l’Ajuntament es fes soci de la cooperativa Som Energia i que establís amb aquesta entitat un conveni per tal d’impedir qualsevol tall de subministrament per impagaments. També instava l’Ajuntament a incorporar-se de manera activa al programa Desendolla’t del Consell Comarcal d’Osona, i a implicar les comunitats educatives de la ciutat en la iniciativa.

La moció es va aprovar per unanimitat, tot i que amb algunes esmenes demanades per l’equip de govern.  Àlvar Solà (CiU) va explicar que des de l’Ajuntament s’està treballant en un projecte similar al Desendolla't i no seria factible compaginar-los.
 

Titi Roca, Toni Serrat i Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa


Per últim, Vic es va declarar municipi lliure de glifosat, a instàncies de Vic per a Tots. La moció es va aprovar per unanimitat, amb una petita esmena de l’equip de govern, que va demanar que l’eradicació es fes de manera gradual.

El glifosat es un producte químic utilitzat en jardineria, per eliminar les males herbes. Toni Serrat (CiU) va explicar que el glifosat estava totalment autoritzat, i que en aquests moments no hi havia cap producte per substituir-lo, per això va demanar una moratòria. Serrat va reconèixer que pot arribar a ser tòxic barrejat amb altres productes.

EL PLE, EN BREU

A proposta de Capgirem, el ple va designar Maria Franch Gallés per formar part del membre del Consell Rector de l’OFIM. Franch té una àmplia trajectòria en l’àmbit de l’economia social i solidària. Aprovat per unanimitat.

Capgirem va demanar explicacions a l'equip de govern sobre les possibles "irregularitats" en l’atorgament i el pagament de dues parades del Mercat Medieval de Vic al Club Esportiu Esteve, una entitat de fora de la comarca vinculada a un germà del regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga (PSC). La formació va arribar a demanar la dimissió de Dòniga “per abús de poder” i per “ocultar informació”. L’equip de govern, liderat per Anna Erra, va tancar files vers el socialista i va explicar que s’havia complert tot el que es fixava a la normativa.

ERC critica que el compte de Twitter de l’equip de govern i de l’Ajuntament es confonen.

Capgirem demana que s’executi el més aviat possible la partida destinada al manteniment de l’ETC, de 150.000, un espai que pateix seriosos problemes. Toni Serrat (CiU) diu que ja s’han començat a executar.

Josep Anglada (PLVI) dóna un consell a l’equip de govern: “No ens implantin a la força aquesta bogeria del sistema porta a porta”. Anglada lliura “simbòlicament” les signatures recollides en contra del nou model de recollida de residus, en total, 870.

El procés de reforma del Mercat Municipal “progressa adequadament”, diu Toni Serrat (CiU), però reconeix que és “lent”.
 

L'alcaldessa Anna Erra, parlant amb els regidors de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa


L’Ajuntament de Vic col·labora amb el Dijous Llarder d’Osona Cuina amb les connexions dels serveis, explica Benjamí Dòniga.

En dos o tres anys no hi haurà aules addicionals de P3 a cap escola de Vic. També es continuarà amb les mateixes línies de P3 (21) tot i la caiguda de la natalitat a la ciutat.

 

Ple de febrer a l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a