1 de 10
CRÒNICA DEL PLE

Vic farà un homenatge anual a les víctimes dels bombardejos franquistes

L’oposició torna a mostrar la seva força al ple i aprova les set mocions proposades | Entre aquestes un pla de xoc per al comerç, que l’equip de govern veu de difícil aplicació

per Pere Pratdesaba, Vic | 4 de febrer de 2016 a les 09:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'equip de govern va votar a favor de l'homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes. Foto: Adrià Costa

 
L’oposició de l’Ajuntament de Vic va tornar a mostrar la seva fortalesa, en el ple municipal celebrat aquest dimecres, 3 de febrer, de caràcter ordinari. Les set mocions que van arribar a la sessió (dues de Vic per a Tots, ERC i Capgirem, i una de PLVI) es van aprovar, algunes amb petites esmenes dels altres partits de l’oposició o de l’equip de govern, format per CiU i PSC.

Pel que fa a l’ordre del dia, molts punts de tràmit que es van enllestir en poc més de 15 minuts, la majoria aprovats per unanimitat. Van tirar endavant, entre d’altres, les tarifes del taxi per al 2016 i una modificació de l’ordenança reguladora de l’aparcament de vehicles per rotació a la via pública.

Els dos bàndols de la Guerra Civil

El ple, a instàncies de Capgirem Vic, va aprovar una moció on s’instava l’Ajuntament a organitzar anualment un homenatge institucional a les víctimes dels bombardejos franquistes a la Guerra Civil, ara fa 77 anys (en els últims anys ho ha fet Capgirem a títol particular). El text proposava que es fes entre desembre i gener, coincidint amb l’aniversari dels bombardejos.

La moció va tirar endavant amb el suport de 20 dels 21 regidors del consistori. Només hi va votar en contra Josep Anglada (PLVI), que va argumentar que només es recordava les víctimes d’un dels bàndols de la Guerra Civil, una posició que en anteriors legislatures havien defensat CiU i sobretot PSC en debats semblants sobre el mateix període històric.  Anglada va recordar els assassinats de capellans i laics de dretes, i va dir que oblidar-ho no era “correcte ni democràtic” i no ajudava a “reconciliar els vigatans”.

La resta de grups de l’oposició es van apuntar amb efusió a la proposta. . “Vic ha de tenir memòria”, va apunta Jaume Colomer (ERC). “Continuarem donant suport a tot el que suposi recuperar la memòria històrica”, va afegir en la mateixa línia Arnau Martí (Vic per a Tots).
 

Intervenció de Sara Blázquez, de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa
 

Josep Anglada, l'únic que va votar en contra de la moció. Foto: Adrià Costa


L’equip de govern també hi va donar suport, tot i que Josep Arimany va instar Capgirem a corregir unes petites dades de l’enunciat de la moció que eren incorrectes. Es va acceptar.

Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista. El primer va ser el 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. El segon va ser el  20 de gener de 1939. El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits i, a més a més, van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va tenir lloc el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà. El quart va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.

D’on sortiran els diners per al comerç?

ERC també va aconseguir llum verda a una altra moció important, de suport al petit comerç, en aquesta ocasió, però, sense la complicitat de l’equip de govern. La iniciativa es va aprovar amb els vots dels 11 regidors de l’oposició, mentre que els 10 de l’equip de govern es van abstenir.

La moció proposava revisar el pla d’usos comercials de Vic, que tindria com a objectiu la reactivació comercial de locals buits dins la trama urbana, i elaborar un pla de xoc comercial i d’emprenedoria a la ciutat, en coordinació amb Creacció i Vic Comerç. En aquest marc, es preveu dotar amb 255.000 euros el pla i amb 115.000 euros una bossa d’emprenedoria. També s’aplicarà una suspensió de llicències de nous supermercats.
 

Joan Ballana parlant amb Arnau Martí, abans d'entrar a la sala de plens. Foto: Adrià Costa


Els diners que es destinaran en aquest pla de xoc sortiran de la Diputació de Barcelona, ja que no està contemplada aquesta partida en el pressupost. I aquí van sorgir les discrepàncies. ERC va defensar que, segons les informacions facilitades pels tècnics de la Diputació, la iniciativa tenia cabuda en les subvencions del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de l’ens supramunicipal. Curiosament, els tècnics de la Diputació que van informar l’equip de govern, segons Josep Arimany (CiU), van assegurar que no era viable sol·licitar ajudes per aquests conceptes, i que la moció no es podria aplicar sense pressupost, per tant hi votarien contra. Cal apuntar que els dos partits, CiU i ERC, formen part del govern de la Diputació de Barcelona d’aquesta legislatura.

Joan Ballana, portaveu d’ERC, va dir que seria la inversió més important mai feta al comerç de la ciutat i va argumentar que era un projecte “pioner”, en el que es posaran en contacte industrials, autònoms i emprenedors.

ERC va accedir a afegir algunes esmenes de Capgirem, que va veure amb bons ulls la moció, tot i el seu to “capitalista i neoliberal”, segons Joan Coma.  Així, els republicans van accedir a que les ajudes es concentressin sobretot al sud de la ciutat i que es fes una pla de xoc específic per a aquesta zona, que es descartessin les grans superfícies per rebre ajudes, que s’assegurés que totes les subvencions provinguessin de la Diputació, i que es fes una campanya de promoció comercial, acompanyada d’una aplicació per a mòbils.

Josep Anglada (PLVI), per la seva part, va reconèixer que el comerç havia patit amb virulència la crisi i Vic per a Tots va valorar com a “positiva” la iniciativa. El portaveu d’aquesta darrera formació, Arnau Martí, també va proposar una esmena, que es va acceptar: dotar de 100.000 euros per potenciar el comerç als barris del sud i a l’Eixample Morató.
 

Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa


Arimany, en nom de l’equip de govern, va defensar que ja s’estava treballant per potenciar i defensar el petit comerç.  El regidor de Promoció Econòmica va explicar que el pressupost del 2016 ja tenia una partida de154.000 euros dedicats al comerç i el turisme, i que al llarg de la legislatura ja s’havien fet moltes accions per fomentar el sector, bàsicament a través de Creacció. També va recordar que la suspensió de llicències pot aplicar-se per un any i sempre amb argumentacions clares i concises.

Antena del carrer Sant Fidel, glifosat i pobresa energètica

La segona moció d’ERC proposava la retirada de l’antena del carrer Sant Fidel, número 9, i la seva  reubicació, en un lloc on es reduís l’impacte per als veïns, amb riscos reals de salut, segons va explicar Josep Lluís Garcia (ERC). Es proposa que es negociï amb l'empresa propietària, actualment Telefónica i, davant l'hipotètica negativa, es revisi en el nou POUM la qualificació urbanística de l'edifici.
 
La moció es va aprovar per unanimitat. Tots els partits hi van donar suport, fins i tot l’equip de govern, que va matisar, però, que l’antena estava per sota els llindars d’emissions permesos per la llei i va demanar que s’estengués el termini per negociar amb Telefónica a quatre mesos (el text en fixava dos), la qual cosa es va acceptar. També es va afegir una esmena de Capgirem, ben vista per l’equip de govern, per estudiar situacions semblants en d’altres punts de la ciutat i analitzar una millor reubicació de les antenes.

Josep LLuís Garcia, d'ERC. Foto: Adrià Costa


La segona moció de Capgirem, de suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i a la lluita contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre, també va prosperar. Tots els partits hi van votar a favor.

També es va aprovar la cinquena moció, de PLVI, de suport a la malaltia X-ALD (adreneoleucodistròfia) en el cribatge prenatal,  amb els vots favorables de PLVI i equip de govern (PSC i CiU). ERC i Vic per a Tots es van abstenir i Capgirem Vic hi va votar en contra.

La sisena moció, de Vic per a Tots, contra la pobresa energètica i el canvi de model energètic, proposava que l’Ajuntament es fes soci de la cooperativa Som Energia i que establís amb aquesta entitat un conveni per tal d’impedir qualsevol tall de subministrament per impagaments. També instava l’Ajuntament a incorporar-se de manera activa al programa Desendolla’t del Consell Comarcal d’Osona, i a implicar les comunitats educatives de la ciutat en la iniciativa.

La moció es va aprovar per unanimitat, tot i que amb algunes esmenes demanades per l’equip de govern.  Àlvar Solà (CiU) va explicar que des de l’Ajuntament s’està treballant en un projecte similar al Desendolla't i no seria factible compaginar-los.
 

Titi Roca, Toni Serrat i Fabiana Palmero. Foto: Adrià Costa


Per últim, Vic es va declarar municipi lliure de glifosat, a instàncies de Vic per a Tots. La moció es va aprovar per unanimitat, amb una petita esmena de l’equip de govern, que va demanar que l’eradicació es fes de manera gradual.

El glifosat es un producte químic utilitzat en jardineria, per eliminar les males herbes. Toni Serrat (CiU) va explicar que el glifosat estava totalment autoritzat, i que en aquests moments no hi havia cap producte per substituir-lo, per això va demanar una moratòria. Serrat va reconèixer que pot arribar a ser tòxic barrejat amb altres productes.

EL PLE, EN BREU

A proposta de Capgirem, el ple va designar Maria Franch Gallés per formar part del membre del Consell Rector de l’OFIM. Franch té una àmplia trajectòria en l’àmbit de l’economia social i solidària. Aprovat per unanimitat.

Capgirem va demanar explicacions a l'equip de govern sobre les possibles "irregularitats" en l’atorgament i el pagament de dues parades del Mercat Medieval de Vic al Club Esportiu Esteve, una entitat de fora de la comarca vinculada a un germà del regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga (PSC). La formació va arribar a demanar la dimissió de Dòniga “per abús de poder” i per “ocultar informació”. L’equip de govern, liderat per Anna Erra, va tancar files vers el socialista i va explicar que s’havia complert tot el que es fixava a la normativa.

ERC critica que el compte de Twitter de l’equip de govern i de l’Ajuntament es confonen.

Capgirem demana que s’executi el més aviat possible la partida destinada al manteniment de l’ETC, de 150.000, un espai que pateix seriosos problemes. Toni Serrat (CiU) diu que ja s’han començat a executar.

Josep Anglada (PLVI) dóna un consell a l’equip de govern: “No ens implantin a la força aquesta bogeria del sistema porta a porta”. Anglada lliura “simbòlicament” les signatures recollides en contra del nou model de recollida de residus, en total, 870.

El procés de reforma del Mercat Municipal “progressa adequadament”, diu Toni Serrat (CiU), però reconeix que és “lent”.
 

L'alcaldessa Anna Erra, parlant amb els regidors de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa


L’Ajuntament de Vic col·labora amb el Dijous Llarder d’Osona Cuina amb les connexions dels serveis, explica Benjamí Dòniga.

En dos o tres anys no hi haurà aules addicionals de P3 a cap escola de Vic. També es continuarà amb les mateixes línies de P3 (21) tot i la caiguda de la natalitat a la ciutat.


 20:53 
El ple ha finalitzat. La sessió ha durat 2 hores i 53 minuts. Gràcies per la seva atenció.

 20:46 
En dos o tres anys no hi haurà aules addicionals de P3 a cap escola de Vic. També es continuarà amb les mateixes línies de P3 (21) tot i la caiguda de la natalitat.

 20:45 
L’Ajuntament de Vic col·labora amb el Dijous Llarder d’Osona Cuina amb les connexions dels serveis, explica Benjamí Dòniga.

 20:45 
El procés de reforma del Mercat Municipal “progressa adequadament”, diu Toni Serrat (CiU), però reconeix que és “lent”.

 20:42 
Josep Anglada (PLVI) dóna un consell a l’equip de govern: “No ens implantin a la força aquesta bogeria del sistema porta a porta”. Anglada lliura “simbòlicament” les signatures recollides en contra del nou model de recollida de residus, 870 signatures.

 20:38 
Capgirem demana que s’executi el més aviat possible la partida destinada al manteniment de l’ETC, de 150.000, un espai que pateix seriosos problemes. Toni Serrat (CiU) diu que ja s’han començat a executar.

 20:35 
Capgirem Vic demana que apartin de les funcions Benjamí Dòniga pel seu “abús de poder” en l’atorgament de parades a familiars al Mercat Medieval i per “ocultar informació”. Josep Arimany diu que l’equip de govern, “amb la informació que tenen”, dóna tot el suport a Benjamí Dòniga.

 20:33 
Hi ha hagut unes 20 parades que han fet el pagament fora de termini, com una de les parades vinculades a un familiar de Benjamí Dòniga, diu Anna Erra.

 20:31 
L’entitat, que tenia dues parades, va pagar 1.000 euros. Cada parada costa 1.000 euros, però es fa un 50% de descompte, assegura Anna Erra. Joan Coma (Capgirem Vic) diu que l’alcaldessa menteix.

 20:28 
Anna Erra diu que enlloc la normativa diu que no es pot donar una parada al Mercat Medieval a una entitat de fora la comarca, i a més, que aquesta entitat té molts vincles amb esportistes d’elit de la comarca.

 20:22 
pgirem Vic lamenta que no s’hagi lliurat tota la documentació que han sol·licitat de les entitats vinculades a un familiar del regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, al Mercat Medieval. L’alcaldessa Anna Erra diu que tot va ser correcte i que no hi va haver cap engany.

 20:18 
ERC critica que el compte de Twitter de l’equip de govern i de l’Ajuntament es confonen.

 20:16 
Finalitzen les mocions i comencen els precs i preguntes. Portem dues hores i 17 minuts de sessió.

 20:14 
Vic per a Tots agraeix la predisposició de l’equip de govern i accepta eradicar el glifosat de manera gradual, en un any i mitja. Aprovada la moció per unanimitat amb l’esmena de l’equip de govern.

 20:09 
Toni Serrat (CiU) diu que el glifosat està totalment autoritzat, i que en aquests moments no hi ha cap producte per substituir-lo. Serrat reconeix que pot arribar a ser tòxic barrejat amb altres productes. Recorda que algunes ciutats, com Prat de Llobregat, l’han mantingut. Serrat demana que es fixi un període de dos anys i no es talli de cop la seva utilització, i anar reduint gradualment el seu ús.

 20:05 
Capgirem Vic recorda que ja es va rebutjar una moció semblant presentada per aquesta formació i demana que es reculli en els antecedents. Marc Barnolas argumenta que hi ha una llarga llista de poblacions que ja han aprovat una moció com aquesta, com Mataró, Barcelona o Badalona.

 20:04 
Jaume Colomer (ERC) explica que els arguments tècnics dels experts són confosos, però “per curar-se en salut” votaran a favor.

 20:02 
Setena i última moció, de Vic per a Tots, per declarar Vic municipi lliure de glifosat. El text proposa prohibir aquest producte químic utilitzat en jardineria, per eliminar les males herbes.

 19:58 
 Vic per a Tots accepta l’esmena de l’equip de govern. Aprovada per unanimitat la moció contra la pobresa energètica.

 19:48 
Àlvar Solà, en nom de l’equip de govern, diu que estan d’acord amb la moció, però creu que s’haurien de matisar alguns punts i demana temps en algunes propostes com el Desendolla’t (creu que millor seria equipaments nous) i la implicació de les comunitats educatives, ja que encara no està perfilat el projecte.

 19:44 
Sisena moció, de Vic per a Tots, per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi de model energètic. El text proposa que l’Ajuntament es faci soci de la cooperativa Som Energia i que estableixi amb aquesta entitat un conveni per tal d’impedir qualsevol tall de subministrament per impagaments. També insta l’Ajuntament a incorporar-se de manera activa al programa Desendolla’t del Consell Comarcal d’Osona, i a implicar les comunitats educatives de la ciutat en la iniciativa.

 19:43 
Cinquena moció, de PLVI, de suport a la malatia X-ALD (adreneoleucodistròfia) en el cribatge prenatal. Aprovada amb els vots favorables de PLVI i equip de govern (PSC i CiU). ERC i Vic per a Tots s’abstenen i Capgirem Vic vota en contra.

 19:40 

 19:37 
L’equip de govern hi donarà suport, tot i que matisa que s’han de corregir algunes petites dades. La moció s’aprova amb el vot de 20 dels 21 regidors de l’Ajuntament (Vic per a Tots, PSC, CiU, ERC i Capgirem Vic) i el vot contrari de Josep Anglada (PLVI).

 19:35 
Vic per a Tots votarà a favor de la moció. “Continuarem donant suport a tot el que suposi recuperar la memòria històrica”, diu Arnau Martí.

 19:32 
Josep Anglada (PLVI) s’oposarà a la moció perquè només es vol homenatjar una part de les víctimes de la Guerra Civil, argumenta, tot i que reconeix que entre les víctimes dels bombardejos hi havia “innocents”. Anglada recorda els assassinats de capellans i laics durant aquest període. “Recordar un bàndol i oblidar un altre no és correcte ni democràtic i no ajuda a reconciliar els vigatans”, apunta Anglada.

 19:28 
Jaume Colomer (ERC) anuncia que donaran suport a la moció i lloa que en el text surtin els noms de les víctimes dels bombardejos. “Vic ha de tenir memòria”, apunta el republicà.

 19:27 
Quarta moció, també de Capgirem, on insta l’Ajuntament a organitzar anualment un homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes a la Guerra Civil, ara fa 77 anys. El text proposa que es faci entre desembre i gener, coincidint amb l’aniversari dels bombardejos.

 19:21 
Aprovada per unanimitat la moció de suport contra el pla hidrològic. La majoria dels grups també insten a donar suport, o participar, en la propera manifestació del 7 de febrer a Amposta.
 

 

 19:19 
Tercer moció, de Capgirem, de suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i a la lluita contra el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre.

 19:15 
S’aprova la moció amb els 11 vots de l’oposició i amb les abstencions dels 10 regidors de l’equip de govern. La iniciativa, però, queda supeditada a l’obtenció de subvencions provinents de la Diputació.

 19:07 
Arimany insisteix que els tècnics de la Diputació han assegurat que no es poden accedir a les subvencions per aquest tipus de projecte.

 19:02 
ERC accepta algunes esmenes de Capgirem: concentrar partides al sud de la ciutat i campanya de promoció. També accepta la proposta de Vic per a Tots sobre incrementar en 100.000 euros. Difereix amb l’equip de govern, sobre la possibilitat de posar-ho a la pràctica, tal com han assegurat els tècnics de la Diputació als regidors d’ERC.

 18:58 
Arimany recorda que el POUM està anul·lat, per tant, la revisió del pla d’usos és complicat en la situació jurídica actual. Pel que fa a la moratòria de llicències a grans superfícies tampoc es pot fer, perquè va lligada al POUM, apunta Arimany. Per tant, l’equip de govern que votarien a favor però que, a efectes pràctics, i tal com especifiquen els tècnics de la Diputació de Barcelona, no es podrà fer efectiva.

 18:56 
Arimany explica que el pressupost del 2016 té una partida de154.000 euros dedicats a potenciar el comerç i el turisme. També recorda que s’han fet accions al llarg de la legislatura per fomentar el sector, bàsicament a través de Creacció.

 18:54 
Josep Arimany (CiU) felicita ERC per la iniciativa i mostra la preocupació de l’equip de govern per a la situació del sector.  “L’equip de govern fa una aposta clara per donar suport al comerç, però hem de tocar de peus a terra”, adverteix Arimany.

 18:52 
Vic per a Tots valora com a “positiva” la iniciativa. Arnau Martí també proposa una esmena: dotar de 100.000 euros per potenciar el comerç als barris del sud i a l’Eixample Morató.

 18:50 
Josep Anglada (PLVI) reconeix que el comerç ha patit amb virulència la crisi. Està d’acord amb la moratòria per a grans superfícies.

 18:44 
Capgirem Vic veu amb bons ulls la moció, tot i que en critica el seu to “capitalista i neoliberal”. Tot i això, proposa afegir-hi algunes esmenes per votar-hi a favor: que les ajudes es concentrin al sud de la ciutat i es faci una pla de xoc específic per aquesta zona, que es descartin les grans superfícies per rebre ajudes, que s’asseguri que totes aquestes ajudes provinguin de la Diputació, i que es faci una campanya de promoció comercial, acompanyada d’una aplicació per a mòbils.

 18:42 
Joan Ballana, portaveu d’ERC, diu que serà la inversió més important mai fet al comerç de la ciutat i argumenta que és un projecte “pioner”, en el que es posaran en contacte industrials, autònoms i emprenedors. Ballana també considera que s’ha d’actuar amb urgència als comerços del sud de la ciutat.

 18:41 
Segona moció, també d’ERC, sobre la revisió del pla d’usos comercials de Vic i la dotació d’un pla de xoc comercial i d’emprenedoria a la ciutat. El text proposa treballar amb coordinació amb Creacció i Vic Comerç, dotar amb 255.000 euros per a un pla que tingui com a objectiu la reactivació comercial de locals buits dins la trama urbana, dotar amb 115.000 euros per a una bossa d’emprenedoria i aplicar una suspensió de llicències de nous supermercats.

 18:38 

 18:31 
ERC accepta l’esmena de Capgirem Vic i fixar el termini en quatre mesos, tal com demana l’equip de govern. Aprovada la moció per unanimitat. L’Ajuntament treballarà per reubicar l’antena de telefonia del carrer Sant Fidel.

 18:25 
L’equip de govern (CiU i PSC) assumeix tot el que diu la moció. Antoni Serrat, però, explica que l’antena de telefonia està per sota els llindars d’emissions permesos per la llei. També adverteix que si s’ha de reubicar l’antena, com que estarà més lluny dels usuaris, necessitarà emetre amb més potència, i que és molt complicat intentar arribar a un acord amb Telefónica en dos mesos, com demana la moció (sol·licita que es tregui aquest termini de la moció).

 18:23 
Tots els partits de l’oposició –PLVI, Vic per a Tots i Capgirem Vic- s’adhereixen a la moció. Veuen amb bons ulls la proposta i recorden el risc per a la salut dels veïns.

 18:20 
Capgirem Vic proposa que s’afegeixi un punt per ampliar la mesura a d’altres zones de la ciutat afectades per un problema semblant.

 18:17 
Primera moció, d’ERC, on es proposa la retirada de l’antena del carrer Sant Fidel, número 9. El text proposa la reubicació de l’antena, en un lloc on es redueixi l’impacte per als veïns, amb risc de salut, segons explica Josep Lluís Garcia (ERC). Es proposa que es negociïi amb l'empresa propietària i, davant l'hipotètica negativa, es fixi en el nou POUM a revisar la qualificació urbanística de l'edifici.

 18:17 
Passem a les mocions. Els punts de l'ordre del dia s'han enllestit en poc més d'un quart d'hora.

 18:15 
Es designa Maria Franch Gallés per formar part del membre del Consell Rector de l’OFIM, a proposta de Capgirem Vic. Franch té una àmplia trajectòria en l’àmbit de l’economia social i solidària. Aprovat per unanimitat.

 18:12 
Aprovats per la via ràpida, per unanimitat, els punts 7, 8, 9, 10 i 11 (en aquesta darrera, Capgirem Vic s’absté). Podeu veure l’ordre del dia, aquí.
 

Entrades anteriors »

 

Ple de febrer a l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

Participació