Viladrau inaugura l'exposició dedicada al seus 100 anys de motor

Ivan Tibau i Josep Salom presideixen l’acte

per Redacció Osona.com , 2 de febrer de 2016 a les 10:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Inauguració a l'Espai Montseny de l'exposició dedicada als 100 anys de motor de Viladrau. Foto: Josep M. Montaner


Aquest diumenge, 31 de gener, s’ha inaugurat l'exposició monogràfica permanent “Viladrau, 100 Anys de Motor”, situada a  l’Espai Montseny de la localitat osonenca i que mostra la forta vinculació de la població amb totes les facetes i modalitats de l'esport del motor al llarg d'un segle. L'exposició està basada en l'exhibició de fotografies, documents, objectes, vehicles i panells explicatius que s'integren a manera de fil conductor per conèixer l'activitat motoritzada que ha passat o ha tingut com a base el municipi.


Ivan Tibau, secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, a qui acompanyava Josep Salom, diputat d'Esports de la Diputació de Barcelona, ha presidit la inauguració. També hi havia l'alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu, i el consistori en ple. La mostra és una iniciativa de l'Ajuntament de Viladrau, que ha vist en el seu llegat del motor un motiu més per promocionar el seu passat i el seu present.

Després d'una documentada i treballada cerca històrica que ha ocupat molts mesos d'estudi i contactes, el resultat ha estat aquesta exposició permanent que llueix a l’Espai Montseny, amb aquest segle de motor distribuït per apartats i representat per tot tipus de documentació o objectes cedits pels protagonistes de les respectives èpoques.


Cinc àrees per a una exposició inèdita

Després dels diferents esdeveniments previs que han creat gran expectativa en torn de l'exposició, com el Dia de l'Aniversari de la I Volta motociclista a Catalunya (2 de gener), el Dia del Record (16 de gener) o el Dia del Ral·li (29 de gener, control de pas per Viladrau del Ral·li Montecarlo Històric), l'acte d'inauguració ha reunit una gran multitud de persones.
 

Dos vehicles exposats a la mostra de Viladrau. Foto: Josep M. Montaner


Aquesta mostra es divideix en cinc grans àrees. Primer, 100 anys de competicions, amb una foto d'un dels cotxes de la Volta de 1916 al seu pas per Viladrau, que repassa el pas pel poble d'altres proves com són el 4 Capitales, Rallye de Otoño, el desconegut Circuit de les Guilleries de 1935, o les proves de Tot Terreny de Viladrau o l'Escalada al Matagalls.

Les 14 edicions del Critèrium Montseny-Guilleries, important ral·li automobilístic que va crear un nou concepte de competició de velocitat en carretera, compta amb una bona part descriptiva, de la mateixa manera que el trial, especialitat que el 1961 va viure en la finca El Noguer una de les primeres competicions d'Espanya quan l'especialitat encara no existia al nostre país.

Viladrau també ha estat un enclavament en el qual han nascut o viscut grans personatges del motor, com la família Permanyer, creadora de Montesa; el que és conegut a tot el món com “el pilot de Viladrau”, Antonio Zanini; Aman Barfull, director esportiu del RACC i del RallyRACC i president de la Comissió de ral·lis de la FIA; els germans Jordi i Enric Sirera, triomfadors en les 24 Hores de Montjuïc i campions d'Espanya de motociclisme; i D. Miguel Arnau de Gelcén, alma mater del Critérium Guilleries, entre d’altres.
 

Ivan Tibau i Margarida Feliu. Foto: Josep M. Montaner


El Moto Club Viladrau, bressol durant 40 anys de pilots i curses locals, amb les quals van créixer molts dels seus esportistes del motor, també mostra tota la seva importància, que segueix a dia d'avui.

Els protagonistes

En un auditori ple de gom a gom, amb quasi 300 persones, l'acte ha estat obert per Aman Barfull, amb una intervenció on ha desgranat la implicació de Viladrau amb el món del motor. A continuació, Josep Autet, comissari responsable de la mostra i autor de l'estudi sobre aquest segle de motor a Viladrau, ha detallat les cinc àrees en les quals es divideix l'exposició amb l'ajuda de personatges de cadascuna d'elles, com Antonio Bofill, Javier Portabella i Oriol Puig Bultó (trial), Jordi Permanyer (Montesa), Narcís Casas (Tot Terreny), Jordi Sirera (personatges), Ignasi Par i Pilar Grau (fotografia i periodisme), o Josep Maria Bellot (ral·lis).

En l'acte també hi han intervingut Ricard Argenter, regidor d'Esports i Participació de l'Ajuntament de Viladrau, i Margarida Feliu, alcaldessa de Viladrau. La vetllada ha estat tancada per Ivan Tibau, secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya.

“Viladrau, 100 Anys de Motor” es podrà visitar cada dia, excepte els dilluns, i durant tot 2016. En diferents horaris, depenent de l'època cal consultar a l’Espai Montseny.
 

Alguns dels històrics personatges que van participar a l'acte. Foto: Josep M. Montaner

 

Participació