Els alcaldes del Lluçanès recuperen el debat sobre la creació de la comarca

El Consorci reuneix a Oristà els representants municipals de les 13 poblacions i els exposa les línies de treball de l’ens per aquesta legislatura

Redacció Osona.com
02 de febrer del 2016
Actualitzat el 03 de febrer a les 20:57h

Els alcaldes i regidors del Lluçanès, reunits a Oristà. Foto: Consorci del Lluçanès


Regidors i alcaldes del Lluçanès en van reunir el passat dissabte, 30 de gener, a Oristà. A la trobada es van debatre i exposar les línies de treball del Consorci del Lluçanès i, posteriorment, es van visitar diferents espais d'interès patrimonial i turístic del municipi. Està previst que aquest tipus de trobades es vagin repetint al llarg de l'any en diferents pobles.

En la reunió, es va informar del procés de renovació dels Estatuts del Consorci i la situació jurídico-legal de la institució actualment. També de la propera trobada que es mantindrà amb la conselleria de Governació de la Generalitat per tractar sobre la Llei de creació de la comarca del Lluçanès; i de la visita que la presidenta del Parlament, Carme Focadell, farà al Lluçanès aquest mes de febrer.

Recordem que en el procés participatiu sobre la comarca del Lluçanès que es va fer el 27 de juliol va guanyar el “sí”, amb un 70,73% de vots a favor i un 26,35% en contra. Per altra banda, el resultat parcial per pobles va donar una sorpresa: en cinc dels 13 municipis es va imposar el “no”.

Aquest resultat feia de mal administrar la gestió de la comarcalitat, tal com va reconèixer la mateixa conselleria de Governació. Finalment, els alcaldes i la Generalitat van decidir posposar qualsevol decisió a l’espera de la constitució del Parlament de Catalunya, sorgit de les eleccions del 27-S i la tramitació durant el nou mandat de la futura llei de governs locals. També cal tenir en compte que qualsevol acord de nova comarca no seria efectiu fins al 2019, ja amb les noves eleccions municipals.

 

Els alcaldes i regidors del Lluçanès van visitar el jaciment de Puig Ciutat. Foto: Consorci del Lluçanès

Els projectes del Consorci

A la trobada del passat dissabte, després de l'esmorzar inicial a Vilasendra, els alcaldes i regidors es van reunir al centre cívic d'Oristà on, després de la presentació a càrrec del president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, es van detallar tots els projectes que l’ens està organitzant. Aquests van ser exposats per cada responsable polític de referència.

Actualment, el Consorci està organitzat en set grans projectes: Desenvolupament Econòmic i Territorial (inclou Ocupació i Empresa, Desenvolupament Rural i Turisme); Educació i Formació; Residus; Centre de Serveis; Atenció a les persones; Cultura, Esports i Joventut; i Comunicació i TIC. La trobada va servir per a conèixer amb més detall cadascun dels projectes, debatre el seu estat i fer noves propostes en cada àmbit.

Per altra banda, una de les accions que es va acordar portar a terme va ser engegar una campanya informativa que, sota el títol “El Lluçanès a prop” explicarà a tota la població en quines línies s'està treballant de forma mancomunada des del Consorci, la necessitat de que així sigui i el futur de la comarca. La campanya, a part d'acostar la informació al ciutadà, també serà una acció participativa per tal de rebre opinions i propostes.

Un cop acabada la reunió, va ser el torn de conèixer diferents elements de gran interès per Oristà i el Lluçanès. En concret, es va visitar la cripta preromànica i el Museu de terrissa dels Països Catalans, i el jaciment de Puig Ciutat. Al jaciment es va poder visualitzar les recents intervencions arqueològiques que s'han realitzat així com la nova senyalització i habilitació de diferents espais.