Roda de Ter aprova un pressupost a la baixa de 4,43 milions d'euros

El números tiren endavant amb els vots favorables de l’equip de govern (IPR i CiU) | ERC vota en contra

Redacció Osona.com
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 18:07h

Els pressupostos van obtenir set vots. Foto: Ajuntament de Roda de Ter


L’Ajuntament de Roda de Ter va celebrar el passat dimarts, 26 de gener, el primer ple ordinari de l’any 2016. Ho va fer una setmana més tard del que és habitual per donar prou temps a l’oposició a estudiar el pressupost municipal proposat per a l’exercici de l’any 2016.

Tot i això, el pressupost va ser aprovat amb els sis vots a favor d’Independents per al Progrés de Roda (IPR) i el vot de Convergència i Unió (CiU), que formen l’equip de govern, i els sis vots en contra del grup municipal d’Esquerra (ERC), a l’oposició. Els números pugen 4.405.048,62 euros i els de la Fundació Privada l’Esquerda, que s’ha classificat com a ens independent de l’Ajuntament, són de 24.010 euros. Per tant, el pressupost general de l’Ajuntament de Roda de Ter per a l’exercici 2016 és de 4.429.058,62 euros.

L’alcalde i regidor d’Hisenda, Albert Serra (IPR), va assegurar que es tracta d’un pressupost amb una clara vocació “social”, molt orientat a l’atenció a les persones. Serra va començar la seva intervenció explicant que el pressupost ha patit un descens d’un 3,38% en relació al de l’exercici del 2015. Segons l’alcalde, la rebaixa de l’Impost de Béns Immobles (IBI) suposa una disminució d’ingressos de 100.000 euros però “els serveis no es veuran afectats”.

El capítol 1 de personal (1.684.047 euros) disminueix en relació a l’exercici anterior, tenint en compte que aquest any es produirà la jubilació de tres treballadors i que no està prevista la seva substitució. I s’incrementa en un 50% la partida dels vigilants municipals, ja que es compta amb dos vigilants més que reforcen la feina de les dues persones que hi ha en plantilla.

Per la seva banda, el capítol 2 de béns corrents i de serveis (2.018.980 euros) augmenta en determinats serveis, com és el cas del Servei Local de Teleassistència, per evitar que hi hagi persones en llista d’espera.

Serra va destacar el 53% d’increment de subvencions del capítol 4, on han pujat sobretot les destinades a benestar social, que permetran comptar amb una treballadora social més i una auxiliar administrativa. Aquesta última no suposarà cap cost per a l’ajuntament. També augmenten les ajudes d’urgència social. Les partides de l’àrea de cultura han estat les que s’han vist més afectades per la disminució pressupostària en benefici de l’àrea de benestar social. El regidor d’Hisenda va assegurar que aquest és un pressupost amb “tendència social” i va afegir que des de l’equip de govern es continuarà treballant per anar-hi incorporant subvencions.

Pel que fa a inversions, s’han pressupostat 30.000 euros, part dels quals es destinaran a la rehabilitació de la casa on va viure el poeta Miquel Martí i Pol, al barri del Serrat, on s’hi  vol ubicar la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol i el museu.

L’alcalde també va explicar que la setmana passada es va fer una reunió amb les entitats del poble per explicar-los el pressupost. Segons Albert Serra, la trobada del passat 20 de gener “va ser l’embrió del que seran uns pressupostos més participatius”.

Per la seva part, ERC va votar en contra del pressupost 2016 per considerar que els serveis als ciutadans sí que es veuran afectats per la disminució d’ingressos degut a la rebaixa de l’IBI. Els republicans consideren que les partides de despeses “són justes” i van avisar que “el marge de maniobra dels regidors serà molt limitat”.

Població i aigua

El ple va aprovar per unanimitat la xifra de població a 1 de gener de 2015, que és de 6.122 habitants.

Pel que fa a les mocions, es va rebutjar una proposta d’ERC, per tal d’estudiar la construcció d’una ETAP (una planta de tractament d'aigua) a Roda de Ter.
Arxivat a