Josep Anglada i Marta Riera, investigats per una campanya «xenòfoba» del 2011

Un jutjat de Reus acusa l'antiga cúpula de PxC de de provocar odi i racisme

DelCamp.cat
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 18:40h
Josep Anglada i Marta Riera, en un ple de Vic
Josep Anglada i Marta Riera, en un ple de Vic | Adrià Costa

Marta Riera i Josep Anglada, en un ple de Vic. Foto: Adrià Costa


El jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha citat a declarar com a investigats (nova denominació d'"imputats") tota l'antiga direcció de Plataforma per Catalunya per un presumpte delicte de provocació d'odi i discriminació. Entre els imputats –curiosament és la fórmula que utilitza el jutge en la interlocutòria- hi ha Josep Anglada, exlíder de la formació xenòfoba i actual portaveu del grup municipal de Plataforma Vigatana a l'Ajuntament de Vic. També hi ha l'exregidora vigatana per PxC (no adscrita, en l'últim tram de la legislatura), Marta Riera.

Segons el jutge, la propaganda electoral d'aquelles eleccions –que es va repartir a l'àmbit estatal– suposava una falta de "dignitat a la persona" i "al dret d'honor a l'ètnia", "l'exaltació del racisme" i una "provocació a l'odi". Per tal de demanar el vot repartien, entre altres, xecs de diners amb el nom escrit d'estrangers assegurant darrere que "el Parlament ha repartit 4.000 milions d'euros entre els immigrants entre 2009 i 2010 i cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant en rebi 4.000".

Tot plegat sorgeix arran de la denúncia que l'Associació Watani per la Llibertat i la Justícia va interposar contra Albert Tafalla, cap de llista de la formació a Reus, i que, més tard, va ampliar al conjunt de la direcció de PxC. Concretament, es tracta, dels dos esmentats -Josep Anglada i Marta Riera-, David Parada, Robert Hernando, August Armengol, Mònica Lora, Daniel Ordóñez, Joan Garriga, Miguel Ángel Chiquillo, Eduard Pallerola, Moisès Font i Ignacio Mulleras. Denúncies com la de Reus es van interposar en altres localitats catalanes.
Arxivat a