La Diputació reforçarà l'assistència i la cooperació als petits municipis

La presidenta de la corporació, Mercè Conesa, s’estrena en un acte oficial a Osona, davant dels alcaldes | L’ens presenta els principals instruments d’inversió per al mandat

per Redacció Osona.com, 28 de gener de 2016 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Presentació del Pla Xarxa de Governs Locals a Vic. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona


Dia important al Consell Comarcal d’Osona. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, es va estrenar aquest dimecres al migdia en un acte oficial a la comarca i va presentar al Sucre de Vic els principals instruments d’inversió de l’ens per als municipis, previstos en aquest mandat. La van acompanyar Dionís Guiteras, vicepresident primer de la corporació; el diputat d'Esports, Josep Salom; el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega; i el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, com a amfitrió. A l’acte hi van assistir la majoria d’alcaldes osonencs, així com un bon nombre de regidors de totes les formacions polítiques.


A través del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019, la Diputació desplegarà l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.

D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals.


El Pla treballarà amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social, manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica, nova inversió per al foment de la diversificació econòmica i solvència financera.
 

Dionís Guiteras, Mercè Conesa i Joan Roca, aquest dimecres a Vic. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona


Tot plegat es gestionarà a través de les meses de concertació (espais entre els representants de la Diputació i dels governs locals, en els quals es contrasten les necessitats i es preacorden les actuacions del mandat i els recursos), els catàlegs de serveis (ofertes periòdiques de recursos que la Diputació presenta als ens locals en format de llibre electrònic per satisfer les seves necessitats), els programes complementaris (instruments específics de cooperació elaborats de forma contingent), i altres instruments de naturalesa anàloga.

Anys de contenció econòmica

Conesa va anunciar que, per aquest 2016, el Catàleg de Serveis tindrà una dotació de 58,6 milions d’euros, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 milions d’euros.

Conesa va recordar que el suport de la corporació al món local ha estat clau “després d'aquests anys de contenció econòmica, de restricció normativa aprovada per part de l'Estat i de dificultat, per part de la Generalitat, de fer front d'aquells serveis que prestava a través dels ajuntaments”.

Guiteras, per la seva banda, va explicar que “acostar-nos al territori és un acte imprescindible”, ja que la Diputació és una institució supramunicipal que dóna servei als ciutadans de la demarcació a través dels governs locals. Guiteras també va detallar que des de la corporació es dota “d'eines als ajuntaments i consells comarcals perquè tinguin facilitat d'accés a la sanitat, cultura, als serveis socials, a la promoció econòmica i a l'ocupació”.  
 

Els alcaldes d'Osona van assistir a la presentació del Pla Xarxa de Governs Locals a Vic. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

 

Participació