Capgirem Vic homenatja avui les víctimes dels bombardejos feixistes

Vic va patir quatre atacs amb avions durant la Guerra Civil

Redacció Osona.com
27 de gener del 2016
Actualitzat el 31 de gener a les 10:14h

Cartell sobre l'homenatge a les víctimes dels bombardejos Foto: Capgirem Vic

Capgirem Vic organitza, per tercer any consecutiu, diumenge vinent, 31 de gener, un acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes sobre Vic que hi va haver entre desembre de 1938 i 1939 en el transcurs de la Guerra Civil. A més a més, en el ple de la setmana vinent, dimecres, la formació tornarà a presentar una moció convidant l'Ajuntament de Vic a organitzar anualment aquest l'homenatge, coincidint amb l'aniversari dels bombardejos que van provocar la mort de 17 persones.

L'acte es farà a partir de les 6 de la tarda al carrer del Pare Xifré, al costat del Temple Romà, just al davant de la placa que recorda les víctimes dels bombardejos. Es farà la lectura d'un manifest i hi haurà un recital de poesia i una actuació musical a càrrec d’Armand Ibáñez. L'homenatge acabarà amb una ofrena floral i el cant dels Segadors.

Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, la ciutat de Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista. 

El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital per als ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el  20 de gener de 1939.  El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren.
 
El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.

Divendres, nou homenatge a Ovidi

D'altra banda, el proper divendres, 29 de gener, Capgirem col·labora en l'organització del homenatge al cantautor i actor Ovidi Montllor, a punt de tancar els actes de commemoració del 20è aniversari de la seva mort.

L'espectacle serà a dos quarts d'11 de la nit a la Sala Modernista del Casino de Vic, entitat organitzadora de l'acte, amb la col·laboració de Fressa i Capgirem. Sota el títol Ovidi en primera persona, l'espectacle va a càrrec de Joan Berlanga i Izan Rubio.

Es tracta d'un monòleg musical en què es dóna la paraula a Ovidi Montllor. L’actor Joan Berlanga es posa a la pell de l’Ovidi per traslladar en primera persona qui va ser i qui és en la seva posteritat. En un any en què tothom ha parlat d’ell en tercera persona, li donen la paraula directament a l’Ovidi en una dramatúrgia confegida a partir de declaracions, entrevistes, poemes i textos inèdits. I, naturalment, les seves cançons, amb Izan Rubio a la guitarra.
Arxivat a