Ramón Cotarelo explicarà avui a Vic com es viu el procés sobiranista des de Madrid

Conferència de luxe al Fòrum de Debats

Redacció Osona.com
28 de gener del 2016
Actualitzat el 29 de gener a les 8:08h
Ramón Cotarelo, al balcó de l'Ajuntament de Vic
Ramón Cotarelo, al balcó de l'Ajuntament de Vic | Adrià Costa

Jaume Barberà amb Ramón Cotarelo i Jorge Vestrynge, enregistrant una entrevista al balcó de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


El Fòrum de Debats inicia les seves activitats d'aquest trimestre amb l'organització de la conferència titulada "El procés sobiranista català. Una interpretació des de Madrid", que anirà a càrrec de Ramón Cotarelo, catedràtic emèrit de Ciències Polítiques i Sociologia de la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia). La xerrada es farà el divendres, 29 de gener, començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

El tema proposat és d'una actualitat indiscutible i l'enfocament que s'hi donarà és un autèntic privilegi poder-lo sentir en directe a Vic a través de les paraules de Ramón Cotarelo, analista amb una llarga experiència, que, des de fa temps, manifesta públicament les seves opinions sobre el procés sobiranista català, vist des de Madrid, però amb unes conclusions diametralment oposades a les que s'exposen majoritàriament des del mitjans de comunicació més destacats. Això l'ha convertit en una "rara avis" tant per les simpaties que mostra per les reivindicacions plantejades a Catalunya en la qüestió nacional, com per la contundència i claredat amb què ho exposa. Les seves crítiques al sistema polític imperant a l'Estat espanyol i, especialment, al govern del PP i al seu president, són demolidores, alhora que d'un gran rigor conceptual, com pot comprovar qualsevol persona interessada llegint els seus textos.

El conferenciant d'aquest divendres, Ramón Cotarelo García, és catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UNED, de la qual fou vicerector entre 1984 i 1988. Ha destacat, també, en la seva faceta d'escriptor i traductor. Ha publicat centenars d'articles en revistes especialitzades espanyoles i estrangeres. Ha traduït a l'espanyol, així mateix, autors clàssics i contemporanis entre els que podríem esmentar Norbert Elias, Georg Simmel, Jürgen Habermas, entre molts altres. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació, on ha publicat més de 1.500 articles periodístics. Ha format part del consell editorial de Diario 16, Público i Máspúblico i ha estat analista del programa "La Tuerka". Actualment és membre del consell de redacció de Publicoscopia. Dirigeix una col·lecció sobre utopies a l'editorial Akal i una altra sobre pensament polític actual a Tirant lo Blanch. Ha publicat una gran quantitat de llibres i, entre els més recents, en podríem destacar títols com La política en la era de Internet (2010), Memoria del franquismo (2012), El sueño de la verdad. Los conflictos en la sociedad abierta (2012), Ciberpolítica. Las nuevas formas de acción y comunicación políticas (2013), La democracia del siglo XXI (2014), La desnacionalización de España. De la nación posible al Estado fallido (2015), La antitransición: la derecha neofranquista y el saqueo de España (2015), entre molts altres. Ha mantingut, al llarg de la seva vida, posicions sovint enfrontades amb el poder polític de cada moment, la qual cosa li va costar empresonament durant el franquisme i ser objecte d'atacs duríssims posteriorment.
 
Una de les millors maneres d'apropar-se al seu pensament és la consulta del seu bloc diari digital, centrat en l'anàlisi política i qüestions literàries o artístiques, en què utilitza el nom de Palinuro. El portat té una mitjana de 10.000 visites diàries úniques. Per entendre la seva posició sobre el conflicte català és de consulta absolutament recomanable.
Arxivat a