La població de tritó del Montseny, en perill d'extinció, es dobla en deu anys

L'animal és l'únic vertebrat que viu només a Catalunya | N'hi ha uns 1.500 exemplars

per Nació Digital, 18 de gener de 2016 a les 15:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un tritó del Montseny, exemplar únic al món Foto: Europa Press


La població de tritó del Montseny s'ha doblat en els últims deu anys gràcies al programa de criança en captivitat de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Es calcula que actualment hi ha prop de 1.500 exemplars adults, entre els procedents de la criança en captivitat i els que han nascut en llibertat. A més, ha augmentat lleugerament la seva àrea de reproducció.


Tot i que l'espècie es manté estable, continua en "perill crític d'extinció", ha alertat la conselleria, que ha destacat que el tritó del Montseny és biogeogràficament exclusiu de Catalunya. Aquesta exclusivitat el fa "especialment interessant", ja que és l'únic vertebrat que viu només a Catalunya i també és el més amenaçat. La seva identificació a finals del 2005 va suposar el descobriment d'una nova espècie d'amfibi a Europa.

El programa de criança se centra en la creació d'una reserva genètica, que pretén mantenir en captivitat una representació que ha de servir davant de catàstrofes naturals. També treballa en hàbitats potencialment aptes per a l'espècie per poder augmentar la seva àrea de distribució, tenint en compte les diferències genètiques i morfològiques observades entre la població occidental i l'oriental de l'espècie, i seguint el principi de precaució.

Exemplars alliberats

Durant els nou primers anys del programa s'han obtingut més de 1.700 larves i d'aquestes se n'han alliberat 556 animals, entre larves i juvenils -390 en la població occidental i 166 en l'oriental-. Les prospeccions han constatat la seva supervivència i s'han detectat tritons alliberats el 2010 que ja han arribat a la seva maduresa sexual.

 

Un exemplar de tritó. Foto: Toni Broncano/LVM

 

Participació