CiU i PSC aproven el pressupost de Vic gràcies a l'abstenció de Capgirem

Els números pugen 41,6 milions d’euros, un 1,83% més que al 2014 (el 2015 es va prorrogar) | El pla d’inversions per a la legislatura contempla la construcció de la biblioteca i el mercat municipal

L'abstenció dels regidors de la CUP ha permès aprovar el pressupost municipal
L'abstenció dels regidors de la CUP ha permès aprovar el pressupost municipal | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
13 de gener del 2016
Actualitzat el 15 de gener a les 18:42h

L'abstenció dels regidors de la CUP ha permès aprovar el pressupost municipal. Foto: Adrià Costa

 
La incertesa no s’ha dissipat fins les últimes hores abans del ple. L’equip de govern de Vic (CiU i PSC), liderat per l’alcaldessa, Anna Erra, i el regidor d’Economia, Àlvar Solà, ha estat negociant contrarellotge amb l’oposició per intentar arribar a un acord amb algun dels grups per tal que no votessin en contra dels pressupostos municipals per a l’exercici 2016, la qual cosa permetria la seva aprovació, en el ple celebrat aquest dimecres, 13 de gener, a la tarda.

CiU i PSC han acabat trobant un aliat sorprenent, però no inesperat: Capgirem Vic. La formació ja va donar suport a l’equip de govern en l’aprovació de les ordenances fiscals, que tenen incidència directa en els pressupostos. Tot i això, les relacions tenses que mantenen Capgirem i CiU a causa del cas Dilart (el primer ha portat el cas a Fiscalia i Anticorrupció), feien entreveure que les converses no arribarien a bon port.

Finalment, el pressupost municipal es va aprovar amb els vots favorables dels 10 regidors de l’equip de govern, l’abstenció dels quatre de Capgirem i el set vots contraris de la resta dels partits de l’oposició (ERC, Vic per a Tots i PLVI). Els números s’assemblen força als últims que es van aprovar, el 2014 (el 2015 es van prorrogar): pugen 41.681.675 euros, un 1,83% més que fa dos anys (40.932.072 euros). Les partides més importants tornen a ser la de Recursos Humans, amb 12.731.080 i un augment del 2,48%; i la de Serveis i Manteniment, amb 10.257.147 euros, pràcticament els mateixos que al 2014.

L’equip de govern ha acceptat a última hora algunes esmenes proposades per Capgirem Vic, la qual cosa ha facilitat la seva abstenció. En concret, s’han concedit canvis en una desena de partides, que suposen la modificació final de 150.000 euros. Així, per exemple i tal com va explicar el portaveu de Capgirem Vic, Joan Coma, CiU i PSC han accedit confeccionar un pla estratègic per al carril bici, millorar l’accés a l’institut Plana i a Can Codina, construir una caseta de fusta a la Pista per a ús social, urbanitzar el carrer Torres i Bages, garantir un procés de licitació públic i transparent en totes les obres superiors a 1 milió d’euros, reduir en un 40% les despeses de lliure elecció destinades a l’alcaldia, augment de les partides destinades a Joventut, pressupostos participatius, escoles bressol per millorar les condicions laborals dels treballadors i el Consorci de Normalització Lingüística, revisar les exempcions d’IBI i plena fiscalització de totes les contractacions de l’Ajuntament, que controlarà Capgirem.
 

Benjamí Còniga i Àlvar Solà. Foto: Adrià Costa
 

Josep Ramon Soldevila, Joan Ballana i Maria Balasch. Foto: Adrià Costa


L’equip de govern va aprofitar la sessió per presentar el pla d’inversions per als propers quatre anys, o sigui, per a tota la legislatura, que puja 19,2 milions d’euros. El document contempla com a grans inversions la construcció de la biblioteca (5,5 milions d’euros), per a la qual s’espera trobar finançament de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, i el mercat municipal (1,9 milions d’euros). En el primer exercici, el 2016, s’hi inclou una partida important de 1.130.000 euros destinada a canviar els llums de mercuri de l’enllumenat públic, i una altra de 720.000 euros per a la implementació del model de recollida de residus porta a porta.
 
Una negociació sense “tacticismes polítics”

En el debat de la sessió, Erra va argumentar que el pressupost i el pla d’inversions estaven pensats en clau de “mandat”, més enllà d’un sol exercici, i que tenien dos grans objectius: la convivència i el progrés per a la ciutat. L’alcaldessa va agrair a Capgirem Vic la voluntat d’arribar a un acord, “fora de tacticismes polítics”.

Àlvar Solà, que va explicar els detalls dels números, va explicar que els ingressos s’havien reduït a causa de la baixada del valor cadastral que ha afectat les ordenances fiscals, i perquè s’han destinat diners a nous pagaments, com la meitat de la paga extra als treballadors o a la confecció del nou POUM. Tot i això, el regidor d’Hisenda va apuntar que aquesta retallada es compensaria amb les transferències corrents, que pugen un 10% més, bàsicament gràcies a l’augment de les subvencions d’administracions superiors.
 

Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa


Joan Coma, per la seva banda, va justificar l’acord que permetrà millorar algunes partides socials, però va insistir que aquell no era el pressupost de Capgirem Vic. En aquest marc, va criticar la retallada en algunes partides i els sous elevats dels càrrecs electes.

Les “engrunes” per a Capgirem Vic

La resta de l’oposició va criticar amb duresa el pacte al qual havien arribat l’equip de govern i Capgirem Vic. ERC, PLVI i Vic per a Tots van coincidir en que s'havia prioritzat una opció i no se’ls havia tingut en compte en les negociacions, de les quals se’ls va apartar a les primers de canvi. També van lamentar les presses d’última hora, que ha provocat deficiències en el lliurament del document final dels pressupostos a les distintes formacions per al seu estudi.

El portaveu d’ERC, Joan Ballana, va qualificar d’”esperpèntics” els pressupostos i d’”engrunes” les concessions a Capgirem Vic. “Vostès no han volgut pactar amb nosaltres perquè les nostres propostes eren més cares, significaven un canvi de manera de governar”, va dir el republicà. “Vostès no tenen un projecte de ciutat al darrere, només gestionen el dia a dia”, va rubricar.
 

Intervenció d'Arnau Martí. Foto: Adrià Costa

 

Josep Arimany. Foto: Adrià Costa


ERC va decidir votar en contra dels pressupostos perquè no s’havia apostat amb contundència per la “transparència”, i no s’havien tingut en compte la vintena d’aportacions que havien fet, entre les quals hi havia un pla de xoc urgent per revitalitzar el comerç i un projecte d’inclusió social. Pel que fa al pla d’inversions, Ballana va criticar que la majoria de partides estaven pressupostades al final del mandat i va exposar alguns dels seus dubtes sobre l’eliminació de les llums de mercuri, un projecte que, segons el republicà, s’hauria de licitar (ara no està previst).

En la mateixa línia es va expressar el portaveu de PLVI, Josep Anglada, que va titllar els pressupostos de “rutinaris, ensopits i sense vitalitat”, ja que no aporten res de nou en relació a 2014. Pel que fa al pla d’inversions, Anglada considera que “deixen molt per desitjar” i va expressar la seva incredulitat perquè es portin a terme alguns projectes, com la biblioteca, perquè encara no hi ha finançament.

Arnau Martí, de Vic per a Tots, va iniciar el seu discurs dient que el procediment per negociar el pressupost havia estat “nefast”. I va continuar de manera crítica: “El pressupost que ens presenten és trist i pobre, sense ambició ni lideratge polític. No em queda clar quin és el seu projecte de ciutat”. La formació va fer una quarantena de propostes per modificar el pressupost, de les que no ha obtingut ni una sola resposta, va lamentar Martí.

En el torn de rèplica, Alvar Solà va defensar que les inversions s’havien repartit al llarg dels quatre anys, i no s’han concentrat al final del mandat, com deia ERC: el 2016, 4,7 milions d’euros; el 2017, 5,4 milions d’euros; el 2018, 8,1 milions d’euros; i el 2019, 0,8 milions d’euros.
 

Joan Coma. Foto: Adrià Costa
 

Joan Ballana. Foto: Adrià Costa
 

Toni Serrat. Foto: Adrià Costa


“Els pressupostos són tristos. Potser sí, però estem en un moment econòmic que no és massa alegre. Hem patit una disminució d’ingressos i jo no tinc la màquina de fer miracles. Però puc assegurar que els serveis i l’atenció social estan coberts”, va reblar el regidor d’Economia.

Erra va tancar el debat tirant pilotes fora: “Alguns partits s’han mirat el pressupost amb ganes de col·laborar, i altres no”, en clara al·lusió a Vic per a Tots i ERC.

EL PLE, EN BREU

El ple va aprovar per unanimitat, amb algunes esmenes proposades per Josep Arimany (CiU),  la primera moció, d’ERC, de suport al banc d’ADN per a les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil. La proposta inclou organitzar conferències i enviar circulars informatives.

També va tirar endavant la segona moció, de Capgirem Vic, per declarar Vic com a municipi compromès amb la banca ètica. La proposta inicial era molt ambiciosa, ja que es descartava treballar amb la banca convencional. Al final, es van acceptar algunes esmenes de l’equip de govern, on s'instava a tenir en compte la banca ètica per a uns projectes i operacions concretes, però no s'excloïa la banca convencional, un sector que permet finançar el circulant del dia a dia, a diferència de la banca ètica. Finalment, la moció es va aprovar amb el vot favorable de tots els regidors del consistori, menys el de PLVI.

La tercera moció, de Capgirem Vic, en suport a les persones afectades de síndromes de sensibilització central, no va prosperar. Hi van votar en contra els 11 regidors de CiU, PSC i PLVI; i a favor els 10 regidors de Capgirem Vic, Vic per a Tots i ERC. L’equip de govern va argumentar que no podien donar-hi suport perquè no podien assumir alguns dels punts i, a més, considerava que no es podien fer discriminacions amb altres malalties.
 

Intervencio de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa


La Guàrdia Urbana ha fet una sèrie de recomanacions als veïns d’algunes zones, com el barri de la Serra-de-sanferm, on s’han produït alguns robatoris en els darrers dies. El patrullatge dels agents en aquestes àrees s’ha incrementat.

El cost del nou documental sobre la cavalcada de Reis l’ha finançat integrament Aigües Vic. Ha costat 9.900 euros més IVA.

La retirada de vigatà il·lustre al virrei Avilès es portarà al ple aquest trimestre.

Benjamí Dòniga va adjudicar dues parades a familiars seus a dit, al Mercat Medieval, denuncien Capgirem Vic i Vic per a Tots. Dòniga ho qualifica de “broma”, i assegura que cap familiar seu li ha demanat cap parada.

L’Ajuntament no té cap previsió de canviar el projecte de reurbanització de la rambla Hospital, on alguns veïns s’han queixat per la tala dels arbres. Fabiana Palmero (CiU) diu que ja es va parlar de tot plegat en el procés de participació ciutadana previ a l’elaboració del projecte i es van donar els arguments tècnics pertinents.

Arxivat a