ERC reclama temps i millores per donar suport al porta a porta a Vic

L’equip de govern retira de l'ordre del dia del ple el projecte per implementar el nou model de recollida de residus a la ciutat, en no disposar dels vots favorables dels republicans

Pere Pratdesaba
12 de gener del 2016
Actualitzat el 15 de gener a les 18:38h

La delegació de regidors de Vic, a Parma. Foto: Ajuntament de Vic


L’equip de govern de Vic (CiU i PSC) ha recuperat el projecte de la recollida de residus porta a porta a la ciutat, que va quedar ajornat a finals de la legislatura passada, bàsicament per criteris polítics i electorals. Ara, ja sense la llosa de les eleccions municipals, l’Ajuntament vol tornar a posar sobre la taula el debat. De moment, una delegació del consistori, encapçalada per la mateixa alcaldessa, Anna Erra, va visitar fa unes setmanes la localitat italiana de Parma amb l’objectiu de conèixer de primera mà l’experiència d'aquest sistema en una gran ciutat.

L’equip de govern tenia previst portar l'aprovació del projecte del porta a porta al ple municipal d’aquest dimecres, 13 de gener. Finalment, però, ha optat per retirar el punt de l’ordre del dia i posposar-lo, com a màxim, al ple del mes de març. La raó, ERC té dubtes tècnics i econòmics sobre la sobre la idoneïtat d’aplicar el nou model a la ciutat i ha demanat més temps i més informació per decidir si dóna suport o no a la iniciativa.

Si el projecte del porta a porta hagués entrat al ple d’aquest dimecres, ERC hauria votat en contra. Tot i això, el punt s’hauria aprovat, amb el vots de CiU, PSC, Capgirem Vic i Vic per a Tots, segons fonts municipals. Des de l’equip de govern, però, es pensa que el tema es prou important per arribar a un consens amb la resta de grups i ha acceptat posposar uns mesos l’aprovació definitiva del nou sistema de recollida de residus. “Ja hem esperat tant, que no ve d’uns mesos”, insisteixen les mateixes fonts.

Qui ja està totalment descartat per intentar arribar a un acord és Plataforma Vigatana, liderada per Josep Anglada, que sempre s’ha mostrat contrària al porta a porta. La formació, a més, ha iniciat entre els veïns una recollida de signatures contra el projecte.

Bosses gratuïtes i contenidors automatitzats

ERC considera que la implementació del porta a porta suposarà un cost econòmic important i uns canvis d’hàbits considerables entre la població. Els republicans, després de diverses reunions amb els seus tècnics i els veïns, encara no tenen clar si és positiu aplicar el sistema en aquests moments, esperar un temps o apostar per perfeccionar la recollida convencional.

Per tot plegat, ERC ha demanat a l’equip de govern una mica més de temps i més informació, en aspectes com la calendarització o les partides que s’inclouran al pressupost, per prendre una decisió definitiva. Els republicans també reclamen algunes millores, fruit de les recomanacions que es van fer des de Parma, i que no s’han inclòs en el projecte definitiu, com els contenidors automatitzats per a ciutadans que no els vagi bé l’horari de recollida o la gratuïtat de les bosses compostables.
 
“De moment, el nostre vot és contrari”, afirma taxativament Joan Ballana, portaveu del grup municipal d’ERC. “Durant els propers mesos, tornarem a estudiar el projecte amb els nostres tècnics i proposarem un seguit de mesures. Si s’assumeixen uns compromisos, podríem arribar a un consens”, afegeix.

Tot i el suport inicial, Vic per a Tots també té algun dubte sobre el porta a porta, segons ha manifestat a Osona.com el seu portaveu Arnau Martí: "Estem a favor de la proposta però amb una sola condició, que sigui 100% pública. Per altra banda, aquest és un projecte que requereix de molta pedagogia i pensem que el govern està incapacitat per fer-la".

Un procés polititzat

En aquests moments, Vic recull un 48% de recollida selectiva de residus, mentre que la mitjana de Catalunya és d’un 38%. Amb el sistema porta a porta es pot arribar a resultats molt superiors als actuals, tal com es demostra en una quinzena de poblacions d’Osona, on ja s’ha implantat el model, la qual cosa ha permès que la comarca liderés els rànquings de recollida selectiva. El porta a porta, però, presenta alguns interrogants, sobretot a les grans ciutats, on encara no s’ha implantat enlloc del país.

El ple de Vic ja va aprovar el projecte inicial del porta a porta el març de 2014. El document especificava aspectes tècnics, com que la ciutat es dividiria en dues àrees, amb dies de servei separats, el cost del canvi de model i de la seva gestió, el número de camions que s’utilitzarien o els dies que es faria la recollida, entre d’altres. El text, però, defugia d’algunes decisions complicades i posposava el calendari d’aplicació i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques.

I el consens definitiu haurà d’arribar en aquesta legislatura. En el rerefons de tot plegat hi havia les eleccions municipals de 2015. El porta a porta representarà un canvi d’hàbits que provocarà molts problemes, sobretot en els primers mesos de la seva implantació, un fet que tots els partits donen per assumit. Uns problemes que podrien haver representat un cost electoral que alguns partits no van voler assumir.

L’ Ajuntament de Vic va donar un pas més, tímid encara, per a la implantació definitiva del model, el setembre de 2014, quan el ple va aprovar inicialment l’ordenança municipal de recollida de residus porta a porta, amb l’abstenció dels regidors no adscrits i el vot en contra de PxC. L’ordenança explicava com funcionaria el sistema de recollida, amb detalls com el calendari i el tipus de deixalles que es recollirien. La normativa ha quedat paralitzada fins a l’entrada en vigor del canvi de recollida de residus.
Arxivat a