Vic, a punt per esdevenir Capital de la Cultura Catalana 2016

Hi ha programades un centenar d'activitats | L'espectacle inaugural es farà el dissabte 16 de gener | Cada mes de l'any es dedicarà a una disciplina artística diferent

Espectacle inaugural «Engeguem» de VICCC2016
Espectacle inaugural «Engeguem» de VICCC2016
Redacció Osona.com
07 de gener del 2016
Actualitzat a les 12:32h

Vic serà aquest any la Capital de Cultura Catalana 2016 (VICCC 2016), una distinció que té per objectiu ampliar la difusió, així com donar prestigi i coneixement de la llengua i cultura catalana al país i al món. Tot a punt. La setmana que ve l'espectacle inaugural "Engeguem" donarà el tret de sortida a un any replet d'activitats culturals a la ciutat.

La representació inicial, "Engeguem", consisteix en un muntatge multidisciplinari que combina el viodeomapping, que es projectarà a les façanes dels edificis de la plaça Major amb música en directe i dansa aèria, el pròxim 16 de gener a les 19:00 hores.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra; el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; la regidora de Cultura, Susagna Roura; i el coordinador de VICCC 2016, Marc Comas, van presentar fa uns dies la programació d'aquest any, amb prop d'un centenar d'activitats de diferents disciplines artístiques. En aquest sentit, l'alcaldessa va explicar que tot i que "els actes de VICC 2016 comencen el mes de gener, la ciutat ja fa mesos que està preparada per ser capital de la cultura catalana". La programació completa es pot consultar al web oficial que s'ha creat per aquest motiu.

L'oferta cultural s'estableix a partir d'un codi temporal, cada mes de l'any se celebrarà una disciplina artística diferent. Totes elles clarament catalanes i amb projectes de gran referència. El mes de gener tindrà lloc l'espectacle inaugural.

I tot seguit, el febrer, el fil conductor serà la fotografia. Al llarg de tot el mes, a partir de l'aportació de veïns es recolliran i digitalitzaran les fotografies antigues de Vic. Durant totes les tardes, La Farinera Centre d'Arts Visuals de Vic i els centres cívics seran el punt de recollida i digitalització en directe. A partir d'aquí es crearà un Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica de Vic.

El mes de març es dedicarà exclusivament a la pintura i es repassaran els pintors catalans del segle passat. Es reuniran obres de Santiago Rusiñol, Joaquin Mir, Salvador Dalí, Joan Miró, Antoni Tàpies i Josep Vernis, entre d'altres. La mostra es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals del Museu Episcopal de Vic (MEV). Es tracta d'una gran oportunitat, ja que una selecció de peces artístiques com aquestes només es poden veure exposades en diferents museus o de col·leccions particulars.

L'abril es destinarà a les lletres. Entre les activitats destaca "Il·lustrem/ Il·luminem", una exposició que mostra les obres dels il·lustradors de la comarca fent un repàs a l'evolució que la il·lustració ha experimentat en les últimes dècades. L'objectiu és el de donar veu a aquest món que es veu poc, on els artistes podran exposar les seves obres al costat d'un padrí reconegut.
 

Susagna Roura, Anna Erra, Xavier Tudela i Marc Comas, a la presentació de VICCC 2016 a L’Altàntida de Vic

 
El disseny i l'empresa es convertiran en el focus durant el mes al març. S'exposaran una gran varietat de mostres, tallers, xerrades, debats i presentacions que permetran observar el disseny en totes les seves dimensions i entendre el paper que juga en la societat, fins i tot empresarial.

El juny agafarà forma amb les escultures. Serà el torn de l'exposició col·lectiva de ceramistes d'Osona, que exposaran noves creacions. A més a més, es crearà un espai web perquè els artistes puguin penjar les seves obres, com també trobar recursos. En definitiva, el portal pretén ser un lloc de trobada per a tots ells.

Coincidint amb la festa major de Vic, el juliol s'ha dedicat a la festa popular. S'exposaran els elements festius de la ciutat. Es vol explicar de forma gràfica i amena la festa entesa com una de les manifestacions cíviques de la població.

El mes d'agost es farà una parada per a vacances i els alumnes més petits de La Farinera dibuixaran tot allò que voldran fer a l'estiu.

El setembre tornarà a arrencar la programació, que es vincularà a la música, compartint cartell amb el Mercat de Música Viva (MMVV). Una cantata reunirà 200 alumnes de totes les escoles de música d'Osona en el concert de clausura del MMVV. Junts interpretaran cançons del pop-rock osonenc més emblemàtic tant de l'actualitat com de les darreres dècades, amb versions pròpies.

L'octubre tocarà anar al teatre, perquè aquest es dedicarà a les arts escèniques.

En el cas de novembre, les arts visuals agafaran el protagonisme de la mà del cinema o els videoarts. Es faran projeccions de pel·lícules que s'han filmat a Vic. Igual que es donarà presencia al cinema amateur amb tallers per potenciar la formació.

El darrer mes de l'any, desembre, tindrà lloc l'espectacle de cloenda el dia 17 a l'Atlàntida. Serà una obra sobre Jacint Verdaguer amb un musical a càrrec de la banda Obeses. El repte serà el de mostrar un Verdaguer jove, enamorat i rebel.
 

Consulteu programació al web oficial

 

L'obra «Records i Somnis: un nou Verdaguer engreixat amb Obesses» tancarà la programació

Arxivat a