Calldetenes tira endavant un pressupost de contenció

Els números per al 2016 pugen 3,1 milions d’euros

Redacció Osona.com
24 de desembre del 2015
Actualitzat a les 12:22h
L’Ajuntament de Calldetenes, en el ple municipal celebrat el passat dilluns, 21 de desembre, va aprovar els pressupostos municipals per al 2016, amb els vots favorables de l’equip de govern (CiU i PeM-CUP) i l’abstenció d’ERC. Els números pugen un total de 3.142.114 euros, tant d’ingressos com de despeses, i els seus annexes com la plantilla de personal. Aquesta quantitat significa un 3,29% més que les previsions inicials del pressupost de 2015, i un 20,93% menys que les previsions amb les que es preveu tancar el pressupost de 2015.

Tal com va remarcar el regidor d’Hisenda, “és un pressupost de contenció i cap adaptar-lo i ajustar-lo degut a l’augment de les amortitzacions de préstecs”. En aquest sentit, les partides destinades a amortitzacions de préstecs estan dotades amb 531.200 euros, fet que suposa una càrrega financera  del 162%.  

Una de les novetats d’aquests pressupostos és la partida destinada a les subvencions. D’acord amb la nova Llei de Subvencions, s’aglutina en una única partida amb un import superior als 19.000 euros i es crearà una Comissió Avaluadora de Subvencions per assignar a cada entitat la corresponent subvenció en funció de la seva activitat, amb la presentació prèvia dels seus projectes quan s’obri la corresponent convocatòria.

D’altra banda, també es crea una partida nova destinada a participació ciutadana amb un import de 2.000 euros, principalment davant del procés participatiu per decidir el futur del carrer Gran i l’avinguda Pau Casals. Des d’ERC Calldetenes, aquesta partida es veu insuficient ja que el procés inclou una consulta. Des de la regidoria de Participació Ciutadana es va explicar que “és un import per començar a treballar i que queda oberta la possibilitat d’ampliar la partida en cas de que sigui necessari; allò important és que quedin reflectides en el pressupost les accions de participació”.

D’altres dades que es van destacar des de la regidoria d’Hisenda van ser: l’increment de les despeses de personal en un 3,14% per la regularització de sous; un estalvi d’un 6,21% en les despeses corrents; una disminució d’un 19% en les despeses financeres per la fi de dos préstecs, i la previsió d’un creixement d’un 3% en els ingressos del Fons de Cooperació de l’Estat. Així mateix, es mantenen els ingressos per recaptació de l’IBI, ja que aquesta taxa no es va augmentar en les ordenances. D’altra banda, els ingressos per recaptació d’impostos directes s’ha disminuït per ajustar-se a la realitat, aquesta previsió a la baixa es deu a la prudència i a la contenció.

En aquest moment, es van seguir explicant altres aspectes dels pressupostos a partir de les preguntes del grup municipal ERC Calldetenes com: l’augment dels ingressos de les instal·lacions esportives, que ve motivat per un grup que llogarà el camp periòdicament; o la no inclusió d’ingressos derivats de l’enderroc de Can Bigordà ni de les taxes del Torrental perquè no hi ha previsió de cobrament.

ERC Calldetenes també va preguntar el motiu pel qual la subvenció al Futbol Club Calldetenes per la gespa no s’ha convertit en un préstec i perquè no s’inclou en la nova partida que aglutina les subvencions. El regidor d’Hisenda va explicar que degut a l’elevat endeutament de l’Ajuntament (162%), la Generalitat no li permet subrogar nous préstecs ja que superaria el límit marcat. L’única alternativa és mantenir la situació actual de concedir una subvenció al club, que es manté fora de la bossa general de subvencions ja que hi ha el dubte que el club faci la instància necessària per demanar l’import.

Una altra pregunta va estar relacionada amb la separació de partides de despeses molt semblants, com per exemple les dues partides per publicitat (una és general i l’altre és per a teatre), les quatre de l’Auditori Teatre (subministraments, espectacles, comunicació i altres actes) o les dues relacionades amb la gestió dels residus (tractament i deixalleria). Es va explicar que aquest nivell de detall en les despeses es defineix amb l’objectiu que cada regidoria sigui conscient del pressupost del qual disposa per les seves accions concretes, a part d’això també completa l’exercici de transparència de l’Ajuntament.
 

Taules del pressupost i més informació del ple municipal