UGT carrega contra Romans per «menysprear i insultar» els aturats de llarga durada

CiU de Torelló rebutja una moció del sindicat adreçada a millorar les condicions de les persones de més de 55 anys en situació d’atur

Redacció Osona.com
23 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:29h

Manel Romans, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa

El grup municipal d’ERC va presentar aquest dilluns, al ple municipal de Torelló, una moció de suport a la creació de la prestació Garantia +55, en una proposta impulsada pel sindicat UGT adreçada a les persones de més de 55 anys en situació d’atur i que ja han esgotat la prestació per desocupació. El regidor republicà Jordi Casals va defensar la moció indicant que “és un problema real a Torelló”.

La proposta va prosperar gràcies als vots d’ERC, de la CUP i del PSC, mentre que Fem Torelló es va abstenir perquè “és un tema de gran complexitat i ens falten elements de judici” i CiU hi va votar en contra en considerar que la moció “no ajuda a combatre la xacra de l’atur. La solució no passa pels ajuts directes sinó per la creació de llocs de treball”, segons Manel Romans, regidor d’Ocupació. Fem Torelló i CiU formen l’equip de govern del consistori torellonenc.

En una nota emesa posteriorment, UGT d’Osona ha lamentat les paraules de Manel Romans, “menyspreant i insultant els aturats de llarga durada”. El sindicat l’hi ha demanat una rectificació pública.

El grup municipal d’ERC, en un altre comunicat, també ha criticat el “menysteniment” de Romans vers els aturats de llarga durada i s’ha afegit a la demanada d’una rectificació pública. En cas que no ho faci, demana a l’equip de govern que es replantegi la seva continuïtat al càrrec.

La UGT considera que Romans “es va mofar dels aturats de més de 55 anys, i dels aturats de llarga durada en general; dient que hi ha gent que no vol treballar va expressar un profund menyspreu per una situació social molt greu que estem vivint en els nostres pobles”. El sindicat qualifica de greus aquestes declaracions, més si tenim en compte l'àrea que gestiona Romans, “per tant responsable de les accions d’ocupació en el municipi”.  I afegeix el comunicat: “També va comparar les mesures de la moció amb el PER d’Andalusia, amb un profund desconeixement de la realitat andalusa que arriba a l’insult i va arribar a declarar que quan es parla de l’atur estructural és un eufemisme per no dir que són persones que no volen tornar a treballar”.

La moció  que es presentava incidia en dues realitats que són “evidents i objectivables”, segons UGT: la primera, que les persones majors de 55 anys presenten moltes dificultats per reincorporar-se al món del treball, prova d’això és el major percentatge de persones inscrites a l’atur més grans de 55 anys, així com l’alt percentatge de les persones majors de 55 anys que són demandants de llarga durada; i la segona, és el que aquesta situació els comporta, ja que són persones que han treballat i cotitzat durant molts anys i que al final de la seva vida laboral és veuen expulsats del mercat de treball, la majoria sense percebre cap prestació o cobrant el subsidi de 426 euros, arribant a l’edat de 65 o 67 anys amb unes cotitzacions mínimes, o sense cotitzacions, que redueixen considerablement les quanties de la prestació de jubilació que percebran.

Concretament, al municipi de Torelló a setembre de 2015 hi havia aturades 314 persones majors de 55 anys, que representaven el 31% del total de les persones sense feiena. I el 39% d’aquestes 314 són persones aturades de més de 2 anys (124 persones). Torelló té un total de 368 persones aturades de llarga durada.

Per a tots aquests motius, la UGT demana a Romans que es retracti de les seves declaracions  i que “rellegeixi (o llegeixi)” les mesures proposades per a la UGT de Catalunya, les quals aposten per aprovar una sèrie de mesures i actuacions per assegurar unes pensions dignes per als majors de 55 anys i uns programes de reinserció que apostin per una formació amb continguts reals i realistes. “Una persona que tingui aquestes opinions no hauria d’ocupar aquestes responsabilitats”, conclou la nota.

UGT està presentant la moció a la majoria d’ajuntaments catalans. A Osona, ja l’han aprovat uns quants, entre els quals Vic, en aquest darrer cas amb el suport de CiU.
Arxivat a