Torelló aprova un pressupost que s'enfila fins als 16,1 milions d'euros

L’oposició vota en bloc en contra dels números de l’equip de govern (CiU i Fem Torelló), que augmenten un 13% en relació a l’exercici de 2015

Redacció Osona.com
23 de desembre del 2015
Actualitzat el 28 de desembre a les 12:40h

El ple de l'Ajuntament de Torelló, aquest dilluns Foto: Ajuntament de Torelló


El ple de l’Ajuntament de Torelló va aprovar, aquest dilluns al vespre, el pressupost municipal per al 2016, que puja fins als 16,1 milions d’euros. La proposta va obtenir el vot favorable dels dos grups que formen l’equip de govern (CiU i Fem Torelló), mentre que els grups de l’oposició hi van votar en contra.

El pressupost consolidat de Torelló per al 2016 és de 16,1 milions d’euros, que representa un increment del 13% en relació a l’any anterior, mentre que el pressupost del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura és de 739.000 euros. El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va destacar diferents aspectes del pressupost com ara que les partides s’han ajustat al cost efectiu, o la disminució de la càrrega financera a causa del control de l’endeutament i del manteniment dels interessos bancaris. També va explicar que les principals inversions per al 2016 seran la sala polivalent i la reforma del carrer Sant Bartomeu. Precisament el capítol d’inversions, segons el regidor, “s’ha ajustat a la capacitat financera de l’Ajuntament”.

Des de les files del PSC, Francesc Rivera va justificar el vot contrari del seu grup per la falta de projectes de caire social, alhora que va discrepar dels criteris de distribució de subvencions a les entitats.

La CUP també hi va votar en contra perquè, segons el seu portaveu, Francesc Manrique, el pressupost “creix de manera fictícia i aposta més pel ciment que per les persones”. També es va mostrar molt crític amb l’obra “faraònica” de la sala polivalent i amb la “manca de transparència i de participació” dels pressupostos.

També ERC, a través del regidor Jordi Casals, va mostrar el seu desacord amb un pressupost que “més enllà de la informació, no ha comptat amb l’oposició”. Va mostrar-se crític amb algunes inversions –com la destinada a la Sala Noble de Can Parrella- i va qualificar el pressupost de “poc ambiciós, del dia a dia”.

Albert Portús va tancar el debat assegurant que els grups han tingut el pressupost “des del dia 5 i hem estat oberts a aportacions, però només se’ns han fet arribar algunes preguntes. Estic segur que podríem haver arribat a alguns punts d’acord amb alguns grups”. Al final, el pressupost es va aprovar amb els nou vots favorables de l’equip de govern, i el vot contrari de tota l’oposició (vuit regidors).
 

Nota de premsa d’ERC Torelló


Mas Les Vinyes i Xarxa C-17

En altres punts de l’ordre del dia es va aprovar la dissolució del consorci urbanístic Mas Les Vinyes que, des del 2006, estava constituït per l’Institut Català del Sòl i l’Ajuntament, amb l’objectiu de desenvolupar una nova oferta de sòl industrial. I també es va aprovar la creació de l’Associació Xarxa C-17, projecte territorial estratègic al qual Torelló ha estat adscrit des de bon principi.

La modificació de diverses ordenances fiscals (piscina coberta, deixalleria, clavegueram, terrasses) es va aprovar només al vots de l’equip de govern i l’oposició s’hi va alinear en contra.

Finalment, el grup municipal d’ERC va presentar una moció de suport a la creació de la prestació Garantia +55, en una proposta impulsada pel sindicat UGT adreçada a les persones de més de 55 anys en situació d’atur i que ja han esgotat la prestació per desocupació. El regidor Jordi Casals va defensar la moció indicant que “és un problema real a Torelló”. La proposta va prosperar gràcies als vots d’ERC, de la CUP i del PSC, mentre que Fem Torelló es va abstenir perquè “és un tema de gran complexitat i ens falten elements de judici” i CiU hi va votar en contra en considerar que la moció “no ajuda a combatre la xacra de l’atur. La solució no passa pels ajuts directes sinó per la creació de llocs de treball”.
Arxivat a