RESULTATS Democràcia i Llibertat guanya a 41 dels 50 municipis d'Osona

El partit recull el llegat de Convergència i obté el 35% dels vots i la victòria a les principals poblacions de la comarca | ERC reforça la segona posició, amb una pujada espectacular i nou municipis | En Comú Podem obté un indiscutible tercer lloc, mentre guanya al conjunt de Catalunya | El PP guanya a l’Estat espanyol, però amb una majoria simple difícil d’administrar | Francesc Homs és l’únic candidat osonenc que entrarà al Congrés, mentre Carme Sayós perd l’escó que tenia amb CiU

Gent votant al CEIP Puig-Agut de Manlleu.
Gent votant al CEIP Puig-Agut de Manlleu. | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
21 de desembre del 2015
Actualitzat el 23 de desembre a les 11:03h

Gent votant a l'Escola Pompeu Fabra de Manlleu. Foto: Adrià Costa


Democràcia i Llibertat ha recollit el llegat de Convergència i Unió i ha tornat a guanyar les eleccions espanyoles a Osona, tot i que amb menys claredat que en els anteriors comicis del 2011. El partit liderat pel taradellenc Francesc Homs ha vençut en 41 dels 50 municipis de la comarca, incloent-hi els més importants, com Vic, Manlleu, Torelló, Centelles, Roda de Ter i Tona. Un total de 26.583 osonencs han votat Democràcia i Llibertat, la qual cosa significa un 35,07% dels vots escrutats.

En segona posició, s'ha situat una ERC reforçada que s’ha imposat a nou municipis: Balenyà, L'Esquirol, Lluçà, Olost, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sobremunt, Tavertet. Els republicans han obtingut 21.750 vots (28,69%), una xifra espectacular si la comparem amb el resultat de 2011, que ha doblat amb escreix (14,23%).

En Comú Podem també ha fet forat a Osona, amb un gran resultat: 9.325 vots i un 12,3% de l’escrutini. La formació s’ha consolidat a la tercera posició, un lloc que ha repetit a 48 municipis (només ha “punxat” a Oristà i Sant Bartomeu del Grau).

En quarta posició, un PSC en hores baixes, amb un 8,66% dels vots; seguit de PP (5,67%) i C’s (5,24%). Unió Democràtica ha confirmat la seva davallada, i només ha obtingut 1.356 vots, que signifiquen un irrisori 1,79%.
 

Francesc Homs i Artur Mas, al Museu Marítim Foto: Josep Maria Montaner


Francesc Homs serà l’únic osonenc que entrarà al Congrés. La seva companya de partit Carme Sayós, en canvi, perd l’escó que havia tingut en aquesta legislatura amb CiU.

La participació a Osona ha estat força elevada i ha superat els anteriors comicis espanyols. En total, a la comarca han votat 75.808 persones de les 109.573 que estaven cridades a les urnes (70,6%).

En Comú Podem guanya a Catalunya i el bipartidisme desapareix a l’Estat

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el gran vencedor ha estat En Comú Podem, amb 12 diputats, que ha tret rèdit de l'aposta valenta que tant Xavier Domènech al Principat com Pablo Iglesias a Espanya han fet en la defensa d'un referèndum per decidir el futur de Catalunya.

El segon partit a Catalunya és Esquerra Republicana, que amb nou diputats triplica el resultat obtingut fa quatre anys. Cinc d'ells els ha tret a la demarcació de Barcelona, fet que confirma la bona aposta per una campanya de tall metropolità.

Democràcia i Llibertat ha perdut molts diputats si els comparem amb els 16 que tenia CiU, però ha aguantat les posicions, si tenim en compte que algunes enquestes li donaven una davallada més important. Ha obtingut vuit diputats.

El PSOE també ha tret vuit diputats, tres més que Ciutadans i PP, amb cinc cadascú. Unió Democràtica no ha obtingut representació i s’ha quedat fora del Congrés.
 

Ada Colau celebra la victòria d'En Comú Podem Foto: Adrià Costa


Pel que fa als resultats al conjunt de l’Estat espanyol, només hi ha dues opcions, i depenen del PSOE. O els de Pedro Sánchez s'abstenen i permeten governar al PP, o es fan unes altres eleccions. No hi ha altre camí. La suma de PP (123) i Ciutadans (40) no arriba a la majoria absoluta. I el pacte complicadíssim que seria el de PSOE (90) i Podem (69) tampoc no suma 175 diputats. I a tot això s'hi ha d'afegir que els populars tenen majoria al Senat, amb 121 representants.

En clau catalana, Democràcia i Llibertat compensa els resultats del Congrés amb sis senadors, els mateixos que ERC. En Comú Podem es queda amb quatre.
 

EN DIRECTE Les reaccions de les eleccions espanyoles, des de NacióDigital

ANÀLISI dels resultats: “Catalunya vol un referèndum”

Vic
Manlleu
Torelló
Tona
Centelles
Roda de Ter
Demarcació de Barcelona

 

El col·legi electoral de Tavertet, aquest migdia. Foto: Josep M. Montaner

 

Gent votant al CEIP Puig-Agut de Manlleu. Foto: Adrià Costa